Отопление на обект...възможности.. ?

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 24.03.2009 13:20

DanielDimov написа:
Lupus написа:Термична проводимост и топлоемкост (Специфичен топлинен капацитет) са мноого различни неща.

струва ти се че смесвам тези понятия ли?
........

Да, оставам с такова впечатление от дадения пример:
DanielDimov написа:........
но нека да си го представим така за улеснение:

твоята къща е пълна с въздух около 150 м3, но е студен (15 оС) и искаш да го стоплиш до 25 оС - ще ти е необходима енергия около 1950 kJ или 540 Wh

да кажем че под къщата ти има солидна скала (демек няма никаква водна циркулация) и имаш два 50 метрови сондажа на 7-8 м един от друг - за да стоплиш материала около сондажите само с 1 градус ще ти е необходима 2'188'300 Wh енергия
.........

Би ли ми го обяснил от физична гледна точка? На какво се дължи по-малкото количество енергия за затоплянето на въздуха? На по-лошата му термична проводимост ли? Писах вече по-горе - фактите, взети от Интернет трябва и да се осмислят.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 24.03.2009 13:37

ето как се смята - Q=m*Cp*dT
Прикачени файлове
ThermalEquation.PNG
ThermalEquation.PNG (6.41 KiB) Прегледано 26426 пъти
DanielDimov

Мнениеот Lupus » 24.03.2009 16:24

@DanielDimov,
Като ще даваш извадки от нещо, което даже не можеш да обясниш, поне пусни целия материал, да видим в какъв контекст се казва това.
А то така не се получава разговор - аз те питам за твоето разбиране и обяснение на нещата, ти ме замеряш с цитати.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 24.03.2009 19:23

не са цитати, а табличка която направих набързо за да ти дам примера по-горе.... прикачам ти табличката

примера който ти дадох беше с цел да разбереш каква е разликата в енергията която носят в себе си различните материали - видяхме колко енергия е необходима да се загрее скалата с един градус, а нейната температура е примерно 285 градуса Келвин

представи си сега колко енергия има в един язовир с милиони тонове вода! представи си колко енергия има в морето! представи си колко енергия има в цялата земна кора!

ако се върнем на първоначалната идея от която тръгна този дълъг разговор - защо ще му е на някой да си прави какъвто и да било топлинен резервоар, като всичко под 2м е идеалния резервоар, който освен това НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗЧЕРПАН ?!?!

както виждаш и тук (по аналогия на фотоволтаиците) нещата се свеждат до наличието на практически неизчерпаем енергоизточник, за оползотворяването на който има определена специфична цена на инсталацията. всичко принципно вече е измислено - от тук нататък усилията се свеждат до понижаване на цената на инсталацията и понижаване на необходимата енергия за да се извлече природната. това може да става по много начини:
по-евтини компоненти
по-прецизно проектиране => по-висока ефективност
нови по-добри хладилни агенти => по-висока ефективност
нови по-добри компресори => по-висока ефективност
по-добри системи за контрол

в развитите страни хората от десетки години се отопляват така, а ние тук спорим "възможно ли е това" :lol: :lol:
Прикачени файлове
Thermal Equation.xls
(18.5 KiB) 1364 пъти
DanielDimov

Мнениеот Lupus » 24.03.2009 21:10

DanielDimov написа:не са цитати, а табличка която направих набързо за да ти дам примера по-горе.... прикачам ти табличката

примера който ти дадох беше с цел да разбереш каква е разликата в енергията която носят в себе си различните материали - видяхме колко енергия е необходима да се загрее скалата с един градус, а нейната температура е примерно 285 градуса Келвин
........

Оффф...
Абе човече божи! Аз табличката я видях, нея и под колкото и различни форми да ми я покажеш не дава отговор на основния въпрос, за който спорим. Ще ти го напиша с по-едри букви, дано ме разбереш:
Как така се получава, че в близката околност на един източник (консуматор) на енергия, чрез който вкарваме или черпим топлинна енергия, температурата се запазва постоянна?
За останалото спор нямаме, това са всеизвестни истини.
Бих спорил по въпроса кое е по-удобно и ефективно от енергийна гледна точка: Да се опитаме да топлим и охлаждаме морето с една термопомпа или да го правим това упражнение с резервоар вода, добре топлоизолиран. Но това е друга тема.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 24.03.2009 23:33

температурата се запазва постоянна защото топлината се разсейва.
DanielDimov

Мнениеот Lupus » 24.03.2009 23:53

DanielDimov написа:температурата се запазва постоянна защото топлината се разсейва.

Ето това исках да чуя:
Открита е идеалната топлопроводимост! Колкото и енергия да вкараме, тя ще се разсее мигновено. Колкото и енергия да искаме да дръпнем, тя ще ни дойде веднага. Проблема с отоплението и охлаждането е решен! Ура другари! :D :cheers:
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 25.03.2009 00:17

не съм споменавал "мигновено" и "веднага" - всяко пренасяне си има пределна скорост, всяка система си има пределни капацитети които може да транспортира. просто трябва да си я проектираш така че параметрите и да те устройват.
DanielDimov

www.heliotechbg.com слънчеви панели

Мнениеот HELIOTECH » 26.03.2009 23:07

А бре братлета , то въпросу е у адиабатната декопрсиииииоооо и .. 1 и 2 ри закон на термодинамиооооката ааааа :lol: :lol: хахахахахахах
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот Mateev » 27.03.2009 00:27

Спорите за глупости. Ясно е, че не се запазва постоянна. Но като се имат предвид нищожните количества енергия, които добавяме или отнемаме, би могло да се каже, че температурата на метър или два от тръбата остава сравнително постоянна. Няма смисъл да се заядате. Ясно е, че не можем да охладим цялата земя, колкото и колосални количества енергия да измъкваме от нея. В непосредствена близост до сондажа може би, но нищо повече.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 27.03.2009 00:45

Mateev написа:Спорите за глупости. Ясно е, че не се запазва постоянна. Но като се имат предвид нищожните количества енергия, които добавяме или отнемаме, би могло да се каже, че температурата на метър или два от тръбата остава сравнително постоянна. Няма смисъл да се заядате. Ясно е, че не можем да охладим цялата земя, колкото и колосални количества енергия да измъкваме от нея. В непосредствена близост до сондажа може би, но нищо повече.

Е то нали за това беше приказката... :D
Идеята ми беше да се получи смислен разговор кое е по-изгодно:
1. Термопомпа в сондаж или
2. Акумулатор за термична енергия, който през лятото пълним и през зимата изпразваме.
Защото и при сондажа пак имаме акумулатор, но с недефиниран обем.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 27.03.2009 00:48

И аз мисля,че спора е излишен.В началото на темата се споменаваше за видовете почва(дали е влажна с течаща вода,която може да се ползва за термопомпа или суха,която да се ползва за топлинен акумолатор за складиране на топлина).Мисля,че това са две различни неща а и два различни принципа за съхранение и извличане на енергия.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 27.03.2009 01:12

lz1wvm написа:И аз мисля,че спора е излишен.В началото на темата се споменаваше за видовете почва(дали е влажна с течаща вода,която може да се ползва за термопомпа или суха,която да се ползва за топлинен акумолатор за складиране на топлина).Мисля,че това са две различни неща а и два различни принципа за съхранение и извличане на енергия.
Поздрави

Процесите и принципите са абсолютно едни и същи!
Най-ефективната система за отопление си остава "термопомпа вода-вода".
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

HELIOTECH www.heliotechbg.com соларни батерии

Мнениеот HELIOTECH » 05.04.2009 14:00

Гледам тука безпристрастно . чудя се и се мая ... !!!!
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот highsky » 12.04.2009 13:18

За известно време се бях отделил от форума -...Впечатлих се от една книга която някой от форумците е представил за даунлоад, а именно колко удачни са фотоволтаиците за електролиза на вода и използването на HHO газ за отопление например на вода през горелка!!! Има много филми в YOUtube.Аз мисля че идеята не е лоша- може да се складира директно тока в акумулатори, няма нужда от променливо напрежение, вода дал господ!Водорода може да се складира също!!!И е доста високо калоричен-100% чиста енергия-Кой каза че фотоволтаиците нямат бъдеще?!Просто е малко по различно от сегашната концепция за произвеждане на мегавати променлив ток.
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода