Соларно отопление мит или истина

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот lz1wvm » 14.02.2009 18:36

Сега изчислих набързо че обема земен акумулатор който се пада на една къща е 650 куб.м. което означава земен цилиндър с диаметрър 9.4 м и същата дълбочина!Кое е по рентабилно се пита в задачата?

Не знам само натрупаната топлина дали ще е пропорционална на обема.Преди няколко години си мислех,че като спра половината радиатори на парното(които не се ползват) и разхода на въглища ще е наполовина.Но не се оказа така,вярно че изгорените вълища бяха по-малко но далеч не бяха наполовина.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот highsky » 14.02.2009 19:38

Ще зависи от обема , но аз излагам опростено мислене приемайки линейна зависимост, което обаче трябва да се разгледа от някой топло енргетик или когато г-н Матеев направи варела с датчици и бъде любезен да сподели резултата от натрупването на топлина и отдаването й.Така или иначе е ясно ,че загубите са големи, но има ли голямо значение когато източника на топлина е безплатен и технологията за акумулиране е сравнително надеждна и може да се реализира с цената на няколко обикновенни соларни комплекта и 200-300 метра тръба?Ако не стане загубите не са разоряващи и си имаш топла битова вода в изобилие, ако стане имаш и безплатно отопление.Да не ви казавам че най радостното нещо е пирон в енерго доставящите монополи...Ей това да го доживея/надявам се няма да има данък за поставен слънчев колектор?/
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Мнениеот Kovex » 14.02.2009 19:45

Маже разбира се !
Включително и през зимата да събира студ, а лятото да го отдава ! Никакви фреони и други глупости ! Пак го видях в Пекин !
Направили сме доста инсталации с подпомагане на отоплението, но винаги има и допълнителен енергоизточник !
Освен един колега, който си експериментира с 22 м2 в Рударци на водно подово отопление.
Kovex

Мнениеот KOLIU » 15.02.2009 16:34

Отдвана ми се върти една идея,и не ме ме оставя на мира!
Вместо да се губи време за изчисляване на всеки джаул изгубена топлина енергия,минава ми през ума,че всекидневно /всяка една фамилия буквално изхвърля в канализацията хиляди джаули гореща вода, след всяко къпане да речем,това са литри топла вода с температура близо 40 градуса.Поне би могла да се използува/ ако не за отопление то за естественна изолация на друг съд,които да не губи температурата на средата си така бързо.
KOLIU

Мнениеот vanko68 » 02.04.2009 17:48

Понеже живея в къща и мазето е под цялата къща.Всички отпадни води -от банята,пералнята,съдомиялната ги събирам в мазето в една хоризонтална тръба Ф110 с малък наклон и дължина няколко метра.В двата си края завършва с S-ки нагоре,за да е пълна винаги с вода.В нея съм си направил медна спирала Ф 16 и прекарвам в противоток входящата вода за бойлера.Тоест докато се къпе човек и изхвърля вода около 40 гр,а влиза вода около 10 гр в бойлера,след "рекуператора" нещата са така -изхвърлям вода 26 гр,а в бойлера влиза 24 гр.Почти половината енергия се връща обратно в бойлера.Елементарно е за изработка с уточнението-по цялата дължина съм направил ревизии за почистване на спиралата-веднъж на няколко месеца.10-15 мин работа.
Замислял съм се за подобно нещо във цял вход на жилищен блок,но още не съм избистрил взаимоотношенията с живущите.И как да се оползотворява получената топлина.
vanko68

Мнениеот DanielDimov » 02.04.2009 18:17

това е доста добра идея (да се направи за къщата имам предвид) - можеш ли да направиш за всички нас следното - на един бял лист да драснеш едно чертежче с приблизителни размери и да го заснемеш с апарат и да го пуснеш тук - няма смисъл всеки да се мъчи сам по единично да мисли размери и конструкции като ти вече си го измислил и изпробвал, нали? :)
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 02.04.2009 18:25

Днес вече направихме опитната постановка с термопомпата на Геоток. Утре ще накича цялата система с термодатчици и ще започна експерименти.

Другото, което се случи днес, е че разреших бюджет от 10 000 лева, за да поразкопаят малко двора и да сложат около 700 метра водопроводни тръби на дълбочина 1.80-2.00 метра. Според обещанията на специалистите от Геоток 600 метра такива тръби могат да ми доставят 30 kW топлинна енергия за тяхната термопомпа. Добавих за всеки случай още 100 метра от мене и се разпоредих да започват копането на 700 метра трасе на зигзаг с разстояние между каналите метър - метър и половина (сега доуточняваме).

Така че надявам се в най-скоро време да имаме резултати и с измъкването на енергия от подпочвения слой. Ако стане - ще разширя системата поне до 100-120 kW топлинна енергия, която директно ще набутвам в подовото отопление на къщата. Топлинните колектори ще помагат (даже ще са с приоритет). И остава котлето на парното да се включва само за да поддържа бойлера (той иска по-висока температура, а термопомпите дават само 40-45 градуса).

Между другото това с термопомпите има една допълнителна екстра - мога да ги пускам да работят само нощем на евтиния ток и да нагряват няколко тона вода, а денем да топля къщата с тази вода. Като цяло очаквам отоплението да ми поевтинее 3 пъти (заради термопомпите) и още 2 пъти (заради това, че ползвам само нощна енергия). А ако ЕОН продължава да ме мота с узаконяването - направо пренасочвам 25-те киловата фотоволтаици да въртят компресорите на термопомпите. С две думи - не съм поискал - не съм станал на 100% енергийно автономен. При това само след няколко месеца. И въобще няма да ми пука за цените на тока и на парното през следващите 100 години.
Последна промяна Mateev на 02.04.2009 23:38, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот alabala963 » 02.04.2009 18:46

Това със "следващите 100 години" ми хареса :) . Ние от рода МакКлауд също живеем с переспективи от такъв порядък (100-150 г.) :) .

П.С. Да сме оптимисти, че няма да ни обложат с данък НЕЗАВИСИМОСТ.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Vandal » 02.04.2009 18:49

То това си е направо новина за медиите.
Ти си сигурно първият човек в БГ, който ще бъде
енергийно независим.
И да не забравяме че не става въпрос за едно бунгало,
а за доста голям имот.
alabala963 написа:Ние от рода МакКлауд също живеем с переспективи от такъв порядък (100-150 г.) :) .

Вие може да сте Маклауд, ама Матеев е джедай :D
Аватар
Vandal

Мнениеот DanielDimov » 02.04.2009 19:11

поздравления! :)

ето това вече е хубав вариант - сега ще видиш какъв кеф е този вид отопление...

задъжително си сложи топломер на изхода на термопомпата и електромер за самата термопомпа + всички циркулационни помпи + всички конвектори (ако ще имаш такива)
DanielDimov

Мнениеот alabala963 » 02.04.2009 19:21

И топлинен счетоводител :)
Аватар
alabala963

Мнениеот Mateev » 02.04.2009 23:42

Със сигурност ще окича всичко с датчици и ще логвам данните през няколко секунди. Това ми е мания и няма как да се оттърва от нея.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Valio2007 » 04.04.2009 22:24

Mateev написа:
Между другото това с термопомпите има една допълнителна екстра - мога да ги пускам да работят само нощем на евтиния ток и да нагряват няколко тона вода, а денем да топля къщата с тази вода. Като цяло очаквам отоплението да ми поевтинее 3 пъти (заради термопомпите) и още 2 пъти (заради това, че ползвам само нощна енергия).

Не разчитайте на това. Не знам защо все още има преференции на нощните тарифи , но това няма нищо общо с екологичния начин на същесвуване.
Valio2007

Мнениеот Miro » 06.04.2009 09:47

Valio2007 написа:Не разчитайте на това. Не знам защо все още има преференции на нощните тарифи , но това няма нищо общо с екологичния начин на същесвуване.

Ще продължава да има. Това е за да се балансира потреблението на електроенергия. Не знам дали знаеш колко е тромав един ядрен реактор или пък как се пържят ЕРП-тата в пиковете часове на потребление. За всички е по-добре натоварването да е балансирано.
Miro

Мнениеот DanielDimov » 06.04.2009 11:03

Вижте на графиката какво е средното потребление по часове. Графиката е в мегавати. Тя не е за България, но до колкото си спомням минимума и максимума, българската картина е почти същата. Какво виждаме от графиката:

Потреблението никога не пада под една определена стойност - в случая 2700 MW - това се нарича baseload. АЕЦ трябва плавно да преминават в различните си режими и риска от авария е най-малък когато работят в едно постоянно натоварване. Затова те заедно с някои големи ТЕЦ поемат базовото натоварване.

Дневното и вечерното натоварване (което е от базовото нагоре) се поема от останалите ТЕЦ и от някои ВЕЦ с голям капацитет.

Понеже графиката е усреднена на нея се вижда един средно статистически ден, но в определени дни има и по-големи пикове които са инцидентни - примерно станало е много студено, Украйна е спряла газта, някакъв празник е и други подобни... Тези пикове се поемат от останалите ВЕЦ които са в режим на готовност и се наричат "горещ резерв".

Българската енергийна система мисля че има два вида резервни мощности - едните са много бързи и могат да бъдат въведени до 1 час при необходимост, а другите са по-бавни и могат да бъдат въведени (или да бъде променен режима на генериране на въведените) до 6 часа.

От графиката е очевидно че трябва да има не две тарифи (дневна и нощна), а трябва да има 3 - дневна, вечерна и нощна при което разликите в цените да са сериозни - само така ще се стимулира пестенето и ще се балансира до някъде натоварването на преносната система.

Как се вписват в цялата тази картина ВЕИ:

Вятъра като най-сериозен енерго-източник е доста трудно прогнозируем, но при него има една приятна зависимост - когато има силен и студен вятър тогава нуждите на сградите за отопление са най-високи, но тогава и генерираната енергия от вятър е най-голяма - така че тези две пикови ситуации си пасват много хубаво. При нормално време обаче вятър има най-много през деня, а вечер отслабва. Консумацията пък през деня е по-малка, а вечер по-голяма - тук има неприятно разминаване!

Слънцето се прогнозира много по-добре, но при него има още по-лошо разминаване с консумацията! Слънчева енергия ще имаме най-много около обяд, а вечер няма да имаме никаква.

Затова основната роля (засега) на ВЕИ ще е да разтоварва преносната мрежа (с което ще намалява загубите) и да балансира до някъде дневния и вечерния товар. Изключение от това правят ветро-парковете в североизточна България които не само че не разтоварват ами натоварват преносната мрежа, но пък поне вкарват свежа и чиста енергия в системата без кофти последствия...
Прикачени файлове
electricity-demand.jpg
electricity-demand.jpg (35.62 KiB) Прегледано 25232 пъти
DanielDimov

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода