Закупуване на слънчев панел

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Закупуване на слънчев панел

Мнениеот nikberk » 24.01.2008 10:24

Здравейте!
Макар ,че подобна тема бе дискутирана във форума бих желал да я подновя за да получа по ясна представа за търсения от мен слънчев колектор!
Занимавам се с подвижно пчеларство и за улесняване на живота и работата ми с пчелите през активния сезон съм решил да си закупя слънчев панел.
Цялата инсталация на фургона ми е захранвана от 12V DC ток с акумулатор. Задвижването и управлението на центрофугата ми е на 12V DC ,телевизия и светодиодно осветление.
За зареждане на акумулатора си закупих генератор ,но това е тежка работа ,затова през миналата година направих експеримент с един много малък слънчев панел и контролер STECA Solarix Sigma
[20 A] и бях очарован.
Затова искам да си закупя панел 60-100Wp ,но нищо не разбирам от марки, модели,структори на панелите,а също така и цената е интересна?
Очаквам Вашите решения и отговори!
С уважение : Николай Христов
nikberk

Мнениеот Mateev » 24.01.2008 14:39

Можем да ви предложим 85W модул на Suntech STP0 85S по цена 888 лева с ДДС. Ето параметрите:

http://www.ibc-solar.de/fileadmin/conte ... b_engl.pdf

Модула е с 36 монокристални клетки и е специално предназначен за зареждане на 12 волтови акумулатори. Разбира се трябва да се използува специализирано зарядно устройство, но вие имате такова.
Последна промяна Mateev на 26.01.2008 03:26, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nikberk » 25.01.2008 15:55

Благодаря за бързия отговор!
Къде трябва да се обърна като реша да закупя панела?
С уважение: Николай Христов
nikberk

Мнениеот Mateev » 26.01.2008 03:22

Модулите са на склад в Габрово. Когато решите - напишете един E-Mail на solar@sts.bg.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nikberk » 29.01.2008 10:44

Mateev Здравейте!
Отново Ви притеснявам с моите въпроси,но искам да уточня нещата преди да си поръчам панел ,а аз ще го направя защото ми е необходим!
Кои тип е по сполучлив монокристални клетки или тънкослойни,нали при монокристалните клетки една ако се развали пропада целия панел ,а при тънкослойните не е така?Поправете ме ако греша не съм специалист?
Предполагам ,че сте ми предложили най-подходящото за мен ,но в електронния магазин показвате Kaneka K60 [60Wp],които е доста интересен и като цена,но не мога да разбера на колко волта е ?
Там пиши ,че номиналното напрежение е 67 волта,как да го разбирам нали са 12волтови,24волтови или има и други? Този панел не ми ли върши работа?
Ще се радвам да разбера отговорите Ви?
С уважение :Николай Христов
nikberk

Мнениеот Mateev » 29.01.2008 13:02

При всички видове и технологии панели клетките са свързани последователно. И при прекъсване на една клетка, прекъсва и целия панел. Но можете да бъдете спокоен. Вероятността за повреда на модул е 0.017%. Тоест 1-2 на 10 000. И ако това се случи в гаранционния период, модула ти се подменя с нов.

По втория въпрос - модули има с всякакво напрежение. Защо сте решили, че трябва да бъдат 12 или 24 волтови? Това е грешно разсъждение. Напрежението на модула зависи от броя на клетките. Освен това зависи и от температурата и слънчевата радиация. Зависимостите са сложни и не могат да бъдат обяснени с две думи. Всеки модул си има волтамперна характеристика. Даже е семейство характеристики при различни температури и различни радиации.

Но за приблизително ориентиране можете да използувате така нареченото MPP напрежение и MPP ток. MPP означава Maximum Power Point. Това е такава точка от волтамперната характеристика, при която модула отдава максимална мощност.

Специално модулите Kaneka 60 имат MPP напрежение около 60V, което означава, че стават за зареждане само на 48V акумулатори. Но при вашият случай говорим за 12V акумулатор. По време на заряд напрежението му достига до 14.4V. Още около 1V в регулатора на заряда и 1-2V загуби в кабелите. Следователно модула трябва да има поне 17-18V напрежение в MPP точката. И модула на Suntech, който ви предлагаме, е точно такъв.
Аватар
Mateev
Site Admin

MINI SYSTEMS

Мнениеот nikberk » 31.01.2008 15:13

Тези мини системи на Solar Swiss AG дали могат да се намерят някъде в България и ако могат на каква цена са ?
Дали могат да се включат на кола ,която дълго време не се кара за да поддържат акумулатора зареден?
С уважение : Николай Христов
Прикачени файлове
bild9.png
PSC204 (a,b)
Designed like reserve power source for laptop with output range 10 or 20 W.

Variant a
Voltage: ~19 V;
Current: ~550 mA;
Dimensions: 380x310x25mm;
Weight: 880 grams.
Options: comes with 2,5m cable.

Variant b
Voltage: ~19 V;
Curre
bild9.png (108.94 KiB) Прегледано 30757 пъти
nikberk

Мнениеот Mateev » 31.01.2008 20:12

Ние сме представители на Solar Swiss за България. Даже имаме тестови бройки от зарядните за лаптоп. Има различни модели. Тези зарядни са подходящи и за зареждане на автомобилни акумулатори и въобще на всякакви 12 волтови акумулатори с капацитет 5-100 Ah.

Планираме в близко бъдеще доставката на по-голямо количество. До няколко дена ще обявим артикулите и цените в електронния магазин към сайта.

Опасно е обаче да се оставят дълго време свързани с акумулатора, защото за 1 слънчев ден ще добавят по около 5 Ah и ако акумулатора е вече зареден, ще го презаредят и ще предизвикат кипене. Поради тази причина е препоръчително да се използува специализиран соларен регулатор на заряда.

Ако обаче акумулатора ви е паднал и сте насред полето, само за 1-2 часа ще се добави достатъчно енергия, за да можете да запалите колата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nasco2 » 03.02.2008 00:12

Каква е очакваната цена горе долу.
nasco2

Мнениеот nikberk » 08.02.2008 10:21

Здравейте отново!
Отделни фирми предлагат фото клетки на различни производители и могат да ти съберат какъвто искаш панел,та въпроса ми е някой ако е ползувал такъв панел как се държи и дали качеството е като на фирмено събраните, защото разликата в цената е значителна?
С уважение: Николай Христов
nikberk

Уточнение

Мнениеот Radoslavov » 11.02.2008 17:23

Здравейте Колеги и Клиенти,

Позволяваме си да следим темата от време на време.
Настоящето пишем, защото не сме съгласни с едно изказване на г-н Матеев. В предлаганите от нас панели на фирма WURTH SOLAR отделните клетки ако така може да се каже НЕ СА СВЪРЗАНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО, а директно с кабелната кутия. Даже и да има повреда на част от елементите модулът продължава да работи. За тест можем да демонстрираме, че при засенчване на част от модулът напрежение не се променя, а при кристалните това не е така - то намалява. Така че нека не заблуждаваме клиентите МОЛЯ!
Аватар
Radoslavov

Мнениеот Lambov » 11.02.2008 23:03

Може ли да дадете по-обстойна тестова информация.
Ако това е така, се решава един много съществен (до сега) недостатък - ЗАСЕНЧВАНЕТО.
Lambov

Мнениеот Miro » 12.02.2008 01:32

Lambov написа:Може ли да дадете по-обстойна тестова информация.
Ако това е така, се решава един много съществен (до сега) недостатък - ЗАСЕНЧВАНЕТО.

Не не, проблемът си остава. Може евентуално да му бъде намален ефекта с някакъв малък процент, но засенчването винаги ще си остане голям проблем. Аз досега не съм видял сянка, която да засенчва само една или няколко клетки. Сенките биват особено нагли и масивни и обичат да се разпростират върху цели модули и секции.
Всъщност сетих се! Може би тази технология ще е ефективна ако някой ти засади примерно стълб пред централата, който е отсъствал на етап планиране.
Miro

Re: Уточнение

Мнениеот Mateev » 12.02.2008 01:43

Radoslavov написа:Здравейте Колеги и Клиенти,

Позволяваме си да следим темата от време на време.
Настоящето пишем, защото не сме съгласни с едно изказване на г-н Матеев. В предлаганите от нас панели на фирма WURTH SOLAR отделните клетки ако така може да се каже НЕ СА СВЪРЗАНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО, а директно с кабелната кутия. Даже и да има повреда на част от елементите модулът продължава да работи. За тест можем да демонстрираме, че при засенчване на част от модулът напрежение не се променя, а при кристалните това не е така - то намалява. Така че нека не заблуждаваме клиентите МОЛЯ!

Не ставайте смешни и недейте да демонстрирате некомпетентност. WURTH SOLAR произвежда стандартни CIS (copper-indium-diselenide) модули. С вакумно изпаряване се нанася тъник медно-индиев слой, който после се реже на "филийки" с лазер. И всяка "филийка" е една клетка. И тези клетки СЕ СВЪРЗВАТ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО !!!

И въобще каквато и да е технологията, нейните елементарни клетки се характеризират с ниско напрежение (около 0.5 V) и голям ток (1-8 А). А инверторите искат на входа си големи напрежения (300-600V). И единствения начин да се постигнат тези напрежения е свързването на много модули последователно. А в рамките на всеки модул ВСИЧКИ клетки също са свързани последователно.

Досега не съм чул за модул, в който да има паралелно свързани клетки. Ако някой знае нещо подобно, нека да напише тука, че всички да видят що за чудо е това.

Друг е въпроса, че засенчването влияе по различен начин на кристалните и тънкослойните модули. Но този въпрос сме го разисквали и който е чел форума, ще е наясно. При засенчването технологията няма нищо общо. Има значение само формата на клетката. И при кристалните модули тази клетка е квадратна, а при тънкослойните - тънка и дълга. И от тука идват единствените разлики в характеристиките на засенчването. Хоризонтална сянка от около 15 см ще изключи тотално един кристален модул, докато при тънкослойните мощността ще падне само с 10%. Но при вертикалните сенки е обратното. 2 сантиметра вертикална сянка ще изключи тотално един тънкослоен модул, но при кристалните модули засенчването ще е само 10-15%.

Има и още нещо. При кристалните модули обикновено има от 1 до 3 байпас диода. И благодарение на тях засенчване на единична клетка не изключва целия модул, а само един негов сегмент. И засенчване на цял модул не изключва целия стринг. Тоест какво точно се случва при засенчването зависи от конкретната реализация на конкретния модул на конкретния производител при конкретната сянка с нейните конкретни форма и размери.

Тука дявола не може да бъде излъган. Има само 2 правила, и те важат за АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ МОДУЛИ:
1. При частично засенчване на една клетка, тока намалява пропорционално на засенчената площ. Напрежението не се променя.
2. Тока през серия от последователни клетки е равен на тока през най-лошата от тях. Напрежението е равно на сумата от напреженията.

Това е. Друго няма. Магии също няма. Освен както казах наличието на байпас диоди. Един стандартен модул от 72 клетки обикновено има 3 байпас диода и всеки диод "защитава" по 24 клетки. Колко точно ще са диодите зависи от конструктивното разположение на клетките и тяхното опроводяване. В случая имаме 6 колони от по 12 клетки. Тока през първата колона слиза надолу, прехвърля се на втората и се качва нагоре. И високо горе има възможност за включване на първия байпас диод, които "заобикаля" първите 2 колони. И ако се засенчи една клетка, ще се "изключат" и двете колони. И тогава тока ще предпочете да мине през байпас диода и да продължи през 3-тата и 4-тата колона (ако не са засенчени). Но ако има засенчена клетка и в тях, тогава тока ще мине и през техния байпас диод и ще се опита да продължи през 5-тата и 6-тата колони. Които също си имат собствен байпас в случай, че и при тях има засенчена клетка. Това е всичко. Ако от всяка колона има по една засенчена клетка (например при хоризонтална сянка), то тогава този модул го пиши "изключен". И забележете: Ако просто бяхме засенчили клетките с черна хартия, то тогава тези клетки нямаше да произвеждат нищо и байпас диода наистина щеше да се активира. Но в реалността се получава друго. В реалността засенчването означава просто премахване на директната радиация, но оставяне на дифузната. И засенчените клетки продължават да произвеждат ток, но няколко пъти по-слаб. Напрежението им обаче си остава и държи байпас диода запушен. В резултат на това се получава именно ефекта, който вече ви описах: ЕДИНИЧНА ЗАСЕНЧЕНА КЛЕТКА СРИВА ТОКА НА ЦЕЛИЯ СТРИНГ И БАЙПАС ДИОДИТЕ СА БЕЗПОМОЩНИ. Така е на теория, така е и на практика. Освен това съм правил достатъчно експерименти и съм се убедил в това със собствените си очи.
Аватар
Mateev
Site Admin

Доказателства

Мнениеот Radoslavov » 12.02.2008 09:46

Изпращам линк на който сме качили документ изпратен от самата фирма. http://www.sunsys.info/pdf/CIS_facts.pdf Според Вас немската фирма дали би си позволила да лъже в него. Да не забравяме че групировката WURTH е изградена от 55 фирми в цял свят.

За експеримент ние сме свързали в паралел два модула с различни мощности - първият е 35 вата а другият е 12 вата. Изрично питахме във фирмата дали е възможно защото поради разликите в би трябвало да има ток на утечка при засенчване на един от тях и поради различните им мощности. Отговорът им е следният - Двата модула имат еднакви изходящи напрежения които в най доборот време може да стигнат до 22 волта. При CIS технологията може да се свързват модули с различни мощности в паралел БЕЗ допълнителни защити. Останалото останам на Вас да прецените.

Ето и линк за самата технология - нека всеки сам прочете как се произвежда а не администратора да ни светва за всичко http://www.we-online.com/website/frames ... parKAT=262

Относно засенчването. Нашите модули са монтирани на тераса в сграда на 5 етаж и всеки ден при огряването им на първият )35 вата)пада сянка от съседна сграда, която го засенчва около 30 %. При измерване с цифров волтметър напрежение на изводите на празен ход е между 18 и 19 волта. Същото е напрежение и след като бъде напълно огрят. Токът според контролер на STECA германия PR3030 е между 1,9 и 2 ампера. За този модул произовдителят дава максимален ток от 2,12 ампера при добра настройка и слънчево време. Ако не вярвате заповядайте и мерете.
Аватар
Radoslavov

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали