Удар под кръста

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 20.04.2009 23:37

Lupus написа:
Между другото цената на тока от фотоволтаиците изглежда страшна, ако я погледнем през призмата на 25 годишната амортизация - 44-48 стотинки. Но ако сложим 50 години амортизация, цената става 22 стотинки. Тоест фотоволтаиците за собствени нужди СА ИЗГОДНИ ОЩЕ ДНЕС !!! Ако погледнем сметките в 100 годишен план (което е напълно възможно), излиза, че фотоволтаиците са на голяма далавера - 11 стотинки на киловатчас.

И 25 години за сега не са доказани, а за стоте - я камилата, я камиларя....

Напротив !!!
В космоса има стари сателити, които работят вече 50 години. В Германия има лаборатория, която притежава PV система на 42 години. Според мене 50 години е абсолютният минимум, при който съоръженията ще работят и ще съхранят над 90% от първоначалното си електропроизводство. А 100 години е напълно реалистичен срок, през който ще оцелеят поне 90% от сегашните централи. Става въпрос за кристалните технологии. Наистина има риск, но той е с тънкослойните и с разните му други нови технологии. Кристалните обаче твърдо са се доказали във времето.
Последна промяна Mateev на 20.04.2009 23:40, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 20.04.2009 23:39

Mateev написа:
Miro написа:Централизираното съхранение на ел. енергия вече е измислено.. с КПД 80%. Нарича се ПАВЕЦ... Чудно ми е с какво КПД може да се реализира малка ПАВЕЦ за домашни нужди?

Нещо не ми се вярва КПД-то да е чак толкова голямо. Можеш ли да посочиш източник на информацията?

Също така ме интересува и цената на инвестицията спрямо мощността на акумулатора. Ако сметките са наред, значи човечеството вече е решило и този проблем.

Самият аз живея в планински регион и на майтап мога да си направя една МИКРОПАВЕЦ. Дайте ми повече информация по въпроса.

Това е огромно хидротехническо съоръжение! Изисква подходящи условия - два язовира с голяма денивелация. А за връзката фотоволтаици-ПАВЕЦ направо забрави! Идеята е с евтина нощна енергия да се качва с помпи вода в горния язовир, а в пиковите дневни часове водата да се прекарва през ВЕЦ. Аз също се съмнявам в КПД 80%.
Последна промяна Lupus на 20.04.2009 23:45, променена общо 1 път
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот ferdy » 20.04.2009 23:43

hydrogen fuel cell не знам как го разбирате. Но през 2010 г. канадците ще изкарат водородна клетка 2 МВт, в момента й правят тестове. Имам лично уверение за това по и-мейл, тъй като имам официална заявка за оферта от тях. Хората през няколко месеца ми изпращат данни за работата си, статии из тяхната преса, описания на процесите и изпитанията и т.н.
ferdy

Мнениеот Miro » 20.04.2009 23:44

Това е маркетинговата информация за Чаира. КПД-то го сметнах като умножих КПД в помпен режим (89,8 %) по КПД в генераторен (89,3%)... Не е ясно дали това е КПД само на турбините или на системата като цяло...
Прикачени файлове
ПАВЕЦ Чаира.pdf
ПАВЕЦ Чаира
(1.37 MiB) 862 пъти
Miro

Мнениеот Lupus » 20.04.2009 23:44

Mateev написа:
Lupus написа:
Между другото цената на тока от фотоволтаиците изглежда страшна, ако я погледнем през призмата на 25 годишната амортизация - 44-48 стотинки. Но ако сложим 50 години амортизация, цената става 22 стотинки. Тоест фотоволтаиците за собствени нужди СА ИЗГОДНИ ОЩЕ ДНЕС !!! Ако погледнем сметките в 100 годишен план (което е напълно възможно), излиза, че фотоволтаиците са на голяма далавера - 11 стотинки на киловатчас.

И 25 години за сега не са доказани, а за стоте - я камилата, я камиларя....

Напротив !!!
В космоса има стари сателити, които работят вече 50 години. В Германия има лаборатория, която притежава PV система на 42 години. Според мене 50 години е абсолютният минимум, при който съоръженията ще работят и ще съхранят над 90% от първоначалното си електропроизводство. А 100 години е напълно реалистичен срок, през който ще оцелеят поне 90% от сегашните централи. Става въпрос за кристалните технологии. Наистина има риск, но той е с тънкослойните и с разните му други нови технол;огии. Кристалните обаче твърдо са се доказали във времето.

Да, вярно е това, но на каква цена? По теорията на надежността, ако един телевизор е произведен с космическа технология той трябва да работи безотказно повече от 100г. А и средата и условията на работа са много различни. Абе аз се опитвам да ви сваля на земята, в реалностите, вие се разхвърчахте из космоса! И аз съм любител на научно-фантастичната литература, ама реалната икономика е друго нещо.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Lupus » 20.04.2009 23:48

ferdy написа:hydrogen fuel cell не знам как го разбирате. Но през 2010 г. канадците ще изкарат водородна клетка 2 МВт, в момента й правят тестове. Имам лично уверение за това по и-мейл, тъй като имам официална заявка за оферта от тях. Хората през няколко месеца ми изпращат данни за работата си, статии из тяхната преса, описания на процесите и изпитанията и т.н.

Ами хайде качи тук една статия с описание на процесите и ще видим за какво иде реч.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 20.04.2009 23:50

Миро, на системата като цяло КПД е нисък защото има просмукване на вода в почвата и изпарение.

ако обаче басейна си има и притоци (както обичайно е) тогава вече е друго :)
DanielDimov

Мнениеот DanielDimov » 20.04.2009 23:52

водородната клетка е само един от многото видове горивни клетки
DanielDimov

Мнениеот Miro » 20.04.2009 23:57

DanielDimov написа:Миро, на системата като цяло КПД е нисък защото има просмукване на вода в почвата и изпарение.

ако обаче басейна си има и притоци (както обичайно е) тогава вече е друго :)

Системата може да се направи затворена или поне квазизатворена... Интересува ме дали някой е смятал приблизително КПД за малка такава... да речем 2 басейна в двор с достатъчна денивелация.
Miro

Мнениеот Miro » 21.04.2009 00:03

Lupus написа:И 25 години за сега не са доказани, а за стоте - я камилата, я камиларя....

Това го бях публикувал тука преди повече от година, възможно е да си го пропуснал. Става дума за система, пусната в експлоатация през 1982 г. Не летим в космоса, системата си е напълно земна...на покрива на университета по приложна наука в Лугано, Швейцария.
Прикачени файлове
PV_Degradation_Study.pdf
(352.86 KiB) 844 пъти
Последна промяна Miro на 21.04.2009 00:06, променена общо 1 път
Miro

Мнениеот Lupus » 21.04.2009 00:03

DanielDimov написа:водородната клетка е само един от многото видове горивни клетки

Така е, но за сега съществени успехи има в тези, работещи с алкохол.
Въобще се отклонихме от разговора - проблема е как да съхраним електроенергията, произведена по екологичен начин, за да може да я ползваме на друго място и по друго време. Тоест тя да може да измести ефективно петролните деривати. А иначе аз ще ти добия ток и от ябълка, като забия в нея два електрода, но с тока няма да си подкарам колата. Така че да слезем на земята! :D
Последна промяна Lupus на 21.04.2009 00:04, променена общо 1 път
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 21.04.2009 00:03

Lupus,

Виждал съм много 100 годишни сгради, картини, мостове и какви ли не други съоръжения. При това са оцелели без поддръжка или с минимална поддръжка. 100 годишни коли обаче не съм виждал. Освен ако разбира се не са реставрирани с изцяло нови части.

Та моето твърдение е, че фотоволтаичните централи имат шанс да оцелеят 100 години просто защото нямат движещи се части. В същото време ще е чудо, ако видиш някой втрогенератор да работи след 20 години.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 21.04.2009 00:04

Lupus написа:
ferdy написа:hydrogen fuel cell не знам как го разбирате. Но през 2010 г. канадците ще изкарат водородна клетка 2 МВт, в момента й правят тестове. Имам лично уверение за това по и-мейл, тъй като имам официална заявка за оферта от тях. Хората през няколко месеца ми изпращат данни за работата си, статии из тяхната преса, описания на процесите и изпитанията и т.н.

Ами хайде качи тук една статия с описание на процесите и ще видим за какво иде реч.

Не съм убедена, че имам право, трябва да направя запитване.

В общи линии, проблемът на хората е сигурността. Досега максимално мощната клетка е 100-200 кВт.

Между другото, май и в този бранш ги е ударила кризата, защото няколко компании са ми изровили и-мейла, с който проявявам интерес към дейността им от преди месеци и ми напомнят за съществуването си с разни новини.
ferdy

Мнениеот Mateev » 21.04.2009 00:10

Основната привлекателност на кристалните фотоволтаични клетки е в това, че те не се износват при своята работа. И ако успеем механично да защитим във времето една кристална клетка, тя ще дава ток и след 1000 години. Можеш да си абсолютно сигурен в този факт. И ако въобще спорим колко ще издържи един панел във времето, всъщност ние спорим колко добра е механичната защита на клетките. Иначе самите клетки ще издържат много повече отколкото алуминивите рамки или например EVA филма, който ги херметизира. Но дори и механичната защита да не е кой-знае колко добра, пак говорим за стотици, а не за десетки години.

Със сигурност знаем, че съклото издържа без проблеми поне няколкостотин години. Справка - виж старите църкви. За алуминия също знаем, че без проблеми издържа 50-100 години. Справка - крилата на старите самолети. Остава EVA филма. Според мене той издържа поне 50 години, без видимо да намали прозрачността си. Справка - многослойните стъкла на старите автомобили. Има коли на 30 години с полимер вътре в стъклото си, който до ден днешен е съхранил прозрачността си на 98-99%.
Последна промяна Mateev на 21.04.2009 00:16, променена общо 3 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 21.04.2009 00:12

Mateev написа:Lupus,

Виждал съм много 100 годишни сгради, картини, мостове и какви ли не други съоръжения. При това са оцелели без поддръжка или с минимална поддръжка. 100 годишни коли обаче не съм виждал. Освен ако разбира се не са реставрирани с изцяло нови части.

Та моето твърдение е, че фотоволтаичните централи имат шанс да оцелеят 100 години просто защото нямат движещи се части. В същото време ще е чудо, ако видиш някой втрогенератор да работи след 20 години.

И аз съм виждал столетници, но масово хората не доживяват до толкова. Пирамидите са хилядолетници, въпрос на материал и технология. Да не забравяме, че полупроводниците също стареят и губят свойствата си на такива.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали