Къде ще се изгради централата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Tankishev » 29.01.2008 16:28

Извинявам се за намесата:
Прикачени файлове
aaaa.jpg
aaaa.jpg (48.88 KiB) Прегледано 20088 пъти
europe_solar_map.jpg
europe_solar_map.jpg (29.57 KiB) Прегледано 20089 пъти
Tankishev

Мнениеот stoqn » 29.01.2008 16:31

Ако се направи на виоко планинско мято трябва да се пресметне дали високата радиация ще оправдае валежите и лошите метеорологични условия.А и както каза господин Матеев много трудно ще се пренесе оборудването до там.
stoqn

Мнениеот Mateev » 29.01.2008 16:39

Всъщност това е и тъжното в нашите коментари. Хубаво е да коментираме, защото в "спора се ражда истината". И всеки ще може да изтъкне един или друг довод в подкрепа на неговата теза. Но за съжаление няма да можем да стигнем до еднозначен отговор, защото не знаем реалната тежест на доводите.

Това, което ни интересува, е къде централата ще произвежда най-много електроенергия. Но на този въпрос не може да се отговори еднозначно.

Знаем къде е най-голямата слънчева радиация - в Северна Добруджа. Но не знаем какъв процент от тази радиация ще бъде загубена, поради непочистване на модулите от снега. Можем само да гадаем. И нито една симулираща програма не може да ни помогне в това.

Ако се обърнем към южните региони, можем сравнително точно да планираме производството и да отчетем влиянието на температурата. Но това ще е средно за региона. Но нито една симулираща програма не може да ни помогне за строго локалните фактори. Например процент на замърсяване на модулите с прах, пепел, птичи изпражнения или отлагане на сол. Да не говорим за мъглите. Само в рамките на 1-2 квадратни километра може да има участъци, при които има много мъгли и други - при които въобще няма. И фактора "локални мъгли" и "локални замърсявания" не се отчита от нито една база данни за слънчевата радиация по света.

А публикуваните по-горе карти нищо не значат. Такива в Интернет има стотици. Ние разполагаме с много по-добър инструмент - METEONORM. Неговата точност и прецизност са впечатляващи. И въпреки всичко се притесняваме за локалните микро-особенности, които не могат да бъдат отчетени от никого.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 29.01.2008 16:46

Хубавата новина е, че локалните микро-особенности не могат да нанесат щети, по-големи от 7-8%. Лошата новина е, че тези 7-8% могат да се окажат определящи при избора на земя и от Сандански да ни запратят чак в Силистра.

По принцип това е неопределеността. Но тя е съизмерима с разликите в радиацията на различните региони. На фона на това може да се направи заключение, че всички региони в страната, с изключение на София и Перник, са подходящи за слънчеви електроцентрали. Северните региони ще губят от снежната покривка, а южните - от загряването на модулите. И като теглим чертата, най вероятно ще се окаже, че производството на централите в различните региони на страната няма да се различава с повече от 7-8%. И причината за разликите ще е повече в локалните микро-особенности, а не в избрания регион.

И може да се окаже, че една добре проектирана централа в по-лош регион ще произвежда повече енергия от една лошо проектирана централа в един добър регион.

Забележете:
Говорим за 7-8% разлика. Но такива проценти могат да бъдат загубени при лош подбор на инвертори и кабели или при лошо планиране на взаимното засенчване. Вече имаме лош пример с централата в Средногорци, където има огромно взаимно засенчване между позиционерите.
Последна промяна Mateev на 29.01.2008 16:57, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот stoqn » 29.01.2008 16:53

Северна Добруджа добре защото слънчевата радиация е най-голяма но там знаем че падат много снеговалежи.Зимата производителноста ще намалее ако не се почистват модулите редовно.Почистването на толкова голяма централа ми се вижда малко невъзможно.При почистването на модулите от сняг малко или много панелите се драскат което ще доведе до още допълнителни загуби в производителноста.Не е ли по-добре да се избере място където радиацията е малко по слаба но да няма толкова снеговалежи.
stoqn

Мнениеот lz1kka » 29.01.2008 16:58

Почистването на голям брой слънчеви панели е много сложна задача, НО това не винаги е така поради две причини.

1. Модулите са много гладки и снегът, който се струпва по тях много лесно се плъзка и пада на земята. Ако имаме наличие на следящи системи нещата са дори по-прости.
2. Модулите се нагряват до доста високи стойности от лъчите на слънцето и при наличие на съвсем малка дупка в снега, то останалото се стопява бързо и лесно.

Относно драскането... Не смятам, че е нещо на което трябва да се обърне внимание поради това, че модулите, които сме задължени да използваме ако искаме да кандидатстваме за субсидиране са сертифицирани да издържат на много по-тежки натоварвания от едно почистване на снега.
В Добруджанския район мен лично ме притесняват най-много ветровитите условия и евентуалната затруднена поддръжка ако нямаме човек в този край на България.
Последна промяна lz1kka на 29.01.2008 17:00, променена общо 1 път
Когато силата на любовта победи любовта към силата тогава светът ще познае мира!
lz1kka

Мнениеот Mateev » 29.01.2008 16:58

Почистването струва пари и има смисъл само тогава, когато допълнително получената енергия е повече от разходите за почистване. Следователно ще почистваме само тогава, когато снега вече е спрял и метеоролозите ни обещаят поне няколко последователни слънчеви дни. Друг е въпроса, че метеоролозите често грешат.

Например:
Вчера се отказах от почистване, защото беше облачно и не се знаеше дали снеговалежа е спрял окончателно. Днес почиствах, но видях че времето е слънчево и погледнах прогнозата за следващите 2-3 дни.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 29.01.2008 17:24

В тази връзка аз продължавам да твърдя, че моят регион е оптимален за такава инсталация. Радиацията е висока, няма я снежната покривка, а ги няма и летните горещини. Въздухът е влажен, респективно модулите няма да се запрашават особено... Отрядът за бързо реагиране не бива да е фактор при избора на земя при това напредване на комуникациите, но все пак да кажа, че сме на разположение...
Miro

Мнениеот Lambov » 30.01.2008 00:39

stoqn написа:Това не го отричам казвам че ще има едно рамо от мен колкото и малко да е.Колкото и да искаме за един ден няма как да стане.А и другото което е taipan спомена че има много голям парцел на който мойе да се изгради централата.

Офертата на тайпан не е ясна. Уж има, ама не съвсем. Не е ясно къде е , кои са собствениците и нека да не си повтаряме критериите за оценка. Те вече са известни - нека всеки сам де ги сравнява със своите предложения и да дава конкретна информация под формата на списък.
Lambov

Мнениеот Lambov » 30.01.2008 00:44

Lambov написа:
stoqn написа:Това не го отричам казвам че ще има едно рамо от мен колкото и малко да е.Колкото и да искаме за един ден няма как да стане.А и другото което е taipan спомена че има много голям парцел на който мойе да се изгради централата.

Офертата на тайпан не е ясна. Уж има, ама не съвсем. Не е ясно къде е , кои са собствениците и нека да не си повтаряме критериите за оценка. Те вече са известни - нека всеки сам де ги сравнява със своите предложения и да дава конкретна информация под формата на списък.

Баща ми, леля ми и чичо ми имат 5 дка в Церковски, край Карнобат, до Винпрома. Земята е в края на селото, равно е, има хоризонт, на 10 м минава напоителен канал (има вода) - имало е и кладенец. За трафо не помня, но е в селото.
Но 5 дка са малко. Ако мястото е подходящо по други критерии, мога да проверя за други терени наоколо. Родата ми, преди 120 години се е изнесла цялата там - чичовци, стринки, лели - бол.
Lambov

Мнениеот taipan » 30.01.2008 01:29

моята оферта е ясна :!: до краят на маи ще съм пълноправен и едноличен собственик на около 250 дка. Има я на форума само че е на латиница 8) Четете и даваите мнение :!: 8)
taipan

Мнениеот alex1001111 » 30.01.2008 01:35

Около тези 250 декара има ли възможност да се наемат земи с право/опция за закупуване след време? По едно време се чу са СЕЦ върху 3000 декара, та ако стане тясно какво ще се прави ако няма земя в съседство?
alex1001111

Мнениеот taipan » 30.01.2008 01:49

с изкопуване и окрупняване се занимавам.та между наемническият ми труд реших да си вложа паричките в земя.има инфраструктура.за повече инфо сам писал в раздел свободни теми и дискусий/има ли такова животно и раздел съвместна работа с община при изграждане на централа(посочил съм двата наи голями разхода - далекопровод 110кв. и подстанция за да излезе нещо по големичко)А и Другари и Господа цените които цитирам са си много точни :!: :!: :!: :!: (от изпълнители са ми дадени след работни срещи проведени от мен)Ако някои не му се вярва или не му изнася да си намери начин и да си провери за собствено успокоение на душата 8)
taipan

Мнениеот Miro » 30.01.2008 02:05

Да, ама точно тука идва курткапана, за който си споменал и ти самия... Целта е да може да се направи пилотна инсталация за малко пари, по възможност на същата площадка, която в бъдеще да се разширява. И ако 100 kWp централа може да се бодне в селския трафопост, то това няма как да стане при използване на твоя парцел. При него само първоначалната инвестиция по твои думи ще излезе около 3 милиона, а аз съм склонен да ти вярвам, без да броим времето за изграждане на далекопровода и подстанцията и времето, необходимо за учредяване на сервитутните зони за далекопровода... Затова си мисля, че на първо време трябва да се търси край селата с възможно най-лесно присъединяване и то директно в мрежата ниско напрежение, за да се избегне допълнителната инвестиция в собствен трафопост.
Miro

Мнениеот Joker » 30.01.2008 02:17

Ако земята е земеделска, ще се наложи промяна на предназначението, което отнема около 6 месеца и около 2 лв./кв.м.
Joker

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали