Експерименти

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Експерименти

Мнениеот maistor » 14.09.2008 21:06

Някъде във форума срещнах предложение от ADMIN за експериментиране с детайли за сглобяване на собствени фотоволтаични панели и отправих запитване само че като отговор на дадена тема но никой не ми обърна внимание.Затова сега извеждам въпроса си като нова тема . А именно готов съм да експериментирам искам само повече информация на тези детайли както и тяхната цена .И дали от тези детайли може да се направи 100%-тов панел или само някаква част от него. Разбира се всичко това ако прочетеното във форума е още валидно защото е публикувано преди около една година
maistor

Мнениеот Mateev » 15.09.2008 00:09

Вече отговорих в другата тема. Имам части за панел, но ако си го направиш сам, ще ти излезе по-скъпо, отколкото да го купуш готов. Това е така, защото самите клетки са скъпи. Цената им е много висока защото за да получиш добра цена, трябва да договорираш и да купиш поне 1 милион клетки. А ние с нашите смешни 100 или 200 клетки ги купуваме по убийствени цени. Така е навсякъде. Разрови в Internet и ще видиш на какви цени се продават единични клетки. И не забравяй, че ако ги купиш от електронен магазин извън евросъюза, допълнително ще платиш 20% ДДС при освобождаване на пратката в митницата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот walkata1 » 25.01.2009 16:17

Идеята да сглобиш собстенни клетки е лоша наистина.Обаче аз се замислям за нещо друго - да си ги произведеш по "бояджийската технология". Не е скъпо за произодство,още повече ако разполагаш със доста стъкло,което меджу впрочем може да се намери безплатно /от стра дограма ,която в момента поне в моя район я има в излишък/. Тука обаче идва въпроса за ефективността на тези клетки.Ако се вярва на това http://www.google.com/patents?id=6SYeAA ... dq=5538903 - може би не е толкова зле. Изработват се чрез ситопечат и изпичане,което не е непосилно даже и за аматьори като мен :D . Останалата част е /кабели,рамки и т.н/ е вече въпрос на избор и умения. И све пак...не мисля ,че това нещо ще може да се узакони,така че, остава само за лично ползване.И от тук другия въпрос - струва ли си да се опитва?
Понеже тука има много добри специалисти по въпроса-нека някой даде своята оценка.
Прикачени файлове
( Free Energy) Homemade Solar Cells.pdf
Ето малко повече инфо за това кое как се прави.Остава уговорката,че не съм специалист и не мога да кажа наистина ли е така.
(1.9 MiB) 1178 пъти
walkata1

Мнениеот walkata1 » 25.01.2009 22:06

Ще ви кажа защо ми се завъртя в главата тази идея:
!. Трябва да си ремонтирам покрива.
2.Имам доста голямо количество 6мм дебело стъкло, което или трябва да върна някъде???? или да го изхвърля,защото не се сещам в какво друго да го оползотворя.
3.Парите ,които трябва да дам за керемиди мога да ги дам за печат и да покрия покрива със соларни клетки/трудно изпълнение но не и невъзможно/говорим за южен скат с наклон на покрива 28 градуса/.
4.Дори и да не произведа никаква елекроенергия...ще има стъклен покрив на южния скат...
walkata1

Мнениеот Lupus » 25.01.2009 23:12

walkata1 написа:.......
4.Дори и да не произведа никаква елекроенергия...ще има стъклен покрив на южния скат...

И можеш да си направиш зимна градина на тавана. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 25.01.2009 23:43

може би не е толкова зле. Изработват се чрез ситопечат и изпичане,което не е непосилно даже и за аматьори като мен . Останалата част е /кабели,рамки и т.н/ е вече въпрос на избор и умения.

Това което казваш наистина е интересно но мисля че не е толкова лесно.За това пускам един линк за изработка на радиолампи в "домашни условия".Но все пак мисля че фотоклетките се изработват малко по трудно-защото са по нова технология от радиолампите.

http://www.dailymotion.com/video/x3wrzo ... riode_tech

Поздрави
lz1wvm

Мнениеот Vandal » 26.01.2009 10:22

Остава и стъклото да е противоударно.
Иначе след първата градушка, ще бягаш да търсиш керемиди. :D
Аватар
Vandal

Мнениеот walkata1 » 26.01.2009 10:35

Vandal написа:Остава и стъклото да е противоударно.
Иначе след първата градушка, ще бягаш да търсиш керемиди. :D

Имам две изрезки от това съкло с размери 60х60 см.Поставих го на вде трупчета и спокойно ходя върху него....а съм 95 кг.От същото стъкло дадох на един комшия,който си направи парник от него преди 5 год.Имаше градушки с размера на орехи поне 2 пъти-счупено стъкло при него няма. /Стъклата са от старат дограма на ЦУМ в София/.Така че здравината не ме притеснява. Въпроса е друг- дали си струва да си губя времето с печат и направа на рамки за това стъкло...и въобще конструкцията на покрива ще бъде доста сложна.Надявам се да получа отговор относно шанса да се получи нещо ефективно....а иначе...всички знаем колко неефективно мойе да бъде :) .Значи...аз знам как няма да стане....въпроса е :
Как мойе да стане?? :D
Благодаря на всички!
walkata1

Мнениеот walkata1 » 26.01.2009 11:06

lz1wvm написа:
може би не е толкова зле. Изработват се чрез ситопечат и изпичане,което не е непосилно даже и за аматьори като мен . Останалата част е /кабели,рамки и т.н/ е вече въпрос на избор и умения.

Това което казваш наистина е интересно но мисля че не е толкова лесно.За това пускам един линк за изработка на радиолампи в "домашни условия".Но все пак мисля че фотоклетките се изработват малко по трудно-защото са по нова технология от радиолампите.

http://www.dailymotion.com/video/x3wrzo ... riode_tech

Поздрави

Изгледах филмчето и трябва да ти кажа ,че технологията на ситопечат е доста по-проста.Повече ме притеснява изпичането.Ще трябва да се направи нещо като фурна ,способно да развие 600градуса по целзий,и да ги поддържа точно...това е доста по-голям проблем за мен ,отколкото самия печат...него дори могат да ти го направят във всяка печатница ,която има ситопечатна машина.
walkata1

Интерес

Мнениеот bobbi_Mk » 05.04.2009 14:36

Интересна ми е темата...
Защото в крайна сметка, всичко опира до себестойността на произвеждания продукт и първоначалната инвестиция.
bobbi_Mk

Мнениеот патриот » 07.05.2009 13:19

Майстор, успя ли да постигнеш резултат?!
Благодаря за отговора :)
патриот

Назад към Свободни теми и дискусии