Инверторите !, Кое,Как?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 16.05.2009 23:45

EOS Technologies написа:
Lupus написа:
Инженер написа:При излизане от строя на един панел , би могло да се спаси положението с един симулатор:Трансформатор и изправител за съответното напрежение и мощност.Включва се на мястото на панела.Загубите ще са само от КПД на симулатора /и непроизведената енергия от панела разбира се/.

То така може да се спаси положението и с цял стринг, ама не знам на ЕРП-то дали ще му хареса. :D

Всяка сутрин ще ти изключва бушона, на който седи твоето устройство за "симулация". Когато инвертора почне да определя МПП-то...

Имам си пирони. Ще бодна един вместо бушона! :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Инженер » 17.05.2009 14:52

Не знам какво е МПП и не разбирам защо трябва да изгаря бушон.Не съм на ясно какво става сутрин при започване на работа на инвертора.Това е все пак някакъв преходен процес.Но е ясно че трябва и малко автоматика - вечер трябва да се изключи симулатора когато свърши и да се влючи сутрин след започване на производството.Тази автоматика е елементарна.Може би е необходимо напрежението да е стабилизирано и да нямя пулсации.
А може би цялятя тязи идея не е добра?Какво ще кажете?
Инженер

Мнениеот Mateev » 18.05.2009 02:12

Изглежда не сте разбрали основния проблем. Тока на късо съединение на един панел е само с 10% по-висок от работния му ток. Тоест даването на късо на един панел е абсолютно безопасна операция както за панела, така и за инвертора. Самият инвертор е напълно наясно, че спокойно може да си позволи да даде панела на късо. И ГО ПРАВИ ДОСТА ЧЕСТО. За да намери MPP точката (Maximum Power Point) инвертора минава през цялата волтамперна характеристика на модула (от празен ход до късо съединение).

Това е много важно да се знае:
Инвертора периодично дава на късо модулите !!!

Това означава, че ако вместо модули сложите на входа на инвертора акумулатор, има опасност да повредите както инвертора, така и акумулатора. Същото важи и ако на входа сложите друг източник на напрежение (например токоизправител).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 18.05.2009 07:36

Mateev написа:Изглежда не сте разбрали основния проблем. Тока на късо съединение на един панел е само с 10% по-висок от работния му ток. Тоест даването на късо на един панел е абсолютно безопасна операция както за панела, така и за инвертора. Самият инвертор е напълно наясно, че спокойно може да си позволи да даде панела на късо. И ГО ПРАВИ ДОСТА ЧЕСТО. За да намери MPP точката (Maximum Power Point) инвертора минава през цялата волтамперна характеристика на модула (от празен ход до късо съединение).

Това е много важно да се знае:
Инвертора периодично дава на късо модулите !!!

Това означава, че ако вместо модули сложите на входа на инвертора акумулатор, има опасност да повредите както инвертора, така и акумулатора. Същото важи и ако на входа сложите друг източник на напрежение (например токоизправител).

Според това излиза, че едва ли не това чудо на техниката - соларния панел не може да бъде имитиран. Мисля точно обратното - с прост микропроцесор, малко силова електроника и акумулатор и токоизправител може доста точно да се имитира волтамперната характеристика на панела. Като начало и едно токоограничение стига.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Инженер » 18.05.2009 09:49

Господин Матеев, благодаря за точността с която ми "отворихте очите".Но сигурно Ви е ясно, че всички знания които имам във връзка със соларните централи са от форума.А той е толкова обширен, че е трудно да се прочете и осмисли всичко.
Сега разбрах , че не е толкова елементарно да се симулира работещ соларен панел.Е, би могло , както Лупус казва, но трябва да се съобразят много неща.
Инженер

Мнениеот DanielDimov » 18.05.2009 12:45

всички фирми които произвеждат инвертори и в сервизните им центрове имат симулатори на модули. това е електрически симулатор - представлява захранващ блок който емулира точно поведението на един слънчев панел с всичките му параметри изведени на бутони за настройка - брой модули, слънчева радиация коягто се симулира, температура, параплелно съпротивление, последователно съпротивление, паралелен капацитет, единичен или двоен диод и други...

не знам дали такива симулатори се продават като готов продукт или са си само за вътрешна употреба, но имам сериозни подозрения че един такъв симулатор ще е по-скъп от модула който ще искате да заместите
DanielDimov

Мнениеот Lupus » 18.05.2009 13:35

DanielDimov написа:...........
не знам дали такива симулатори се продават като готов продукт или са си само за вътрешна употреба, но имам сериозни подозрения че един такъв симулатор ще е по-скъп от модула който ще искате да заместите

Ако искаш да правиш истински симулатор - да. Ако целта е да се замести временно дефектирала клетка - не.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот EOS Technologies » 18.05.2009 18:50

Не един семинар в СМА през 2006 година зададохме въпроса за симулацията, описана по-горе. Техническите особености няма да коментирам - всичко е възможно. Но, е толкова скъпа апаратура, че в никакъв случай не си заслужава (ако приемем, че искаме да ползваме тази за да измамим ЕРП-то например).

Мисля, че споменаха нещо от рода на 3-5 хиляди евро...
EOS Technologies

Проблем с будилника вкъщи

Мнениеот EOS Technologies » 18.05.2009 18:53

Следният феномен: от както има ФЕЦ върху покрива на къщата, часовника избързва през деня с около 30 минути на ден. През нощта върви точно. СМА-инвертори. Колкото по-силно грее слънцето, толкова по-бързо върви часовника. Кой може да даде обяснение?
EOS Technologies

Мнениеот Vandal » 18.05.2009 19:04

Значи по-евтино е да имате 1-2 оборотни модула.
Той за това Матеев говори за стандартни модули.
Ако нещо стане можеш да си го намериш без проблеми.
Аватар
Vandal

Мнениеот Инженер » 18.05.2009 19:25

Старите часовници бяхя със синхронно моторче.Точността им зависи само от честотата на мрежата.А твоя часовник Еос какъв е?
Инженер

Мнениеот EOS Technologies » 18.05.2009 19:29

Радио часовник
EOS Technologies

Мнениеот lz1wvm » 18.05.2009 19:47

Радио часовник

Я щракни му една снимка на този часовник.До колкото се сещам имаше едни радиочасовници,които се сверяваха с централен радиоимпулс излъчван на честота 78 килохерца.Освен да го бърка нещо този ШИМ регулатор който работи на 22 к.херца както спомена г-н Матеев.Или генератора на модифицираната синусоида.
lz1wvm

Мнениеот EOS Technologies » 18.05.2009 21:35

Извинявам се, малко ви подведох... под радио часовник имах в предвид един от тези часовници с радио. Не тези, които се управляват чрез радио сигнал.

И инверторите са на КАСО, не на СМА.
EOS Technologies

Re: Проблем с будилника вкъщи

Мнениеот Lupus » 18.05.2009 21:48

EOS Technologies написа:Следният феномен: от както има ФЕЦ върху покрива на къщата, часовника избързва през деня с около 30 минути на ден. През нощта върви точно. СМА-инвертори. Колкото по-силно грее слънцето, толкова по-бързо върви часовника. Кой може да даде обяснение?

Едва ли има някаква връзка с инверторите. Всички тия часовници работят с кварцов осцилатор на 32.768kHz, а той може да бъде повлиян само температурно.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали