Избор на място за фотоволтаична централа

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Избор на място за фотоволтаична централа

Мнениеот Hristo.Bratanov » 10.03.2009 14:30

Здравейте, искам да попитам в каква стпен оказват влияние мъглите върху производството на енергия и най-вече когато в близост се намира река (например Марица) или язовир. Разполагам с парцел, който е по поречието на река Марица. Как това се отрязява на различните видове панели - на тънкослойните и кристалните панели?
Вторият ми въпрос е на каква височина от земята се прави изчисляването на засенчването от хоризонта - от земята или от предполагаемата височина на долната част на панелите?
Hristo.Bratanov

Мнениеот DanielDimov » 10.03.2009 17:53

според мен мъглите ще повлияят много малко на електропроизводството. някои тънкослойни модули имат по-добро поглъщане на дифузна радиация (каквато е в мъглата и когато е облачно), но пък през останалото време ще имат по-лошо поглъщане (а това време ще е много повече)

обикновено долния ръб на панелите се слага на 80 см. по-малка височина от тази може да доведе до замърсяване от пръски когато вали, а по-голяма височина ще доведе до нужда от по-здрава конструкция и ще оскъпи всичко първо заради повишените изисквания за здравина и второ заради повечето материал който трябва да се вложи
DanielDimov

Мнениеот EOS Technologies » 10.03.2009 20:19

Мъглите влияят доста. Относно тънкослойните нямам наблюдения, но при поликристаллините съм наблюдавал на живо намалението на мощността на централата при мъгла.
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 10.03.2009 22:53

Моите реални наблюдения:
При облачно време - мощността пада 3 пъти
При мъгли - 4 пъти
При дъжд и сняг - 5 пъти

Разбира се всичко това не трябва да ви безпокои, защото при направата на слънчево-енергийния одит всички тези фактори се отчитат и вие ще научите вашето вярно средно-годишно електропроизводство.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот авантюрист » 11.03.2009 18:01

Чета форума от много дълго време но досега не съм се включвал защото все още бях на етап търсене на подходящ терен и в момента дилемата ми е следната разполагам с два парцела
първият отговаря на всички изисквания за централа - изложение, квадратура минава 20кватов далекопровод през него, в селски район е и т. н. но е със статут зем. земя 3-та категория което автоматично означава дълга и продължителна борба с институции докато се смени.

вторият е със статут на стопански двор в регулация е на 50м има трафопост единсвеният му кусур е че в югозападният край на хоризонта има леко възвишение (8-10м) докато на изток хоризонта е чист и аз мисля че дефакто при условие че хоризонта на изток е чист не би трябвало да имам кой знае какво засенчване тоест производителноста няма де се повлияе много.

Молбата ми е за съвет от по компетентните от форума и дали съм прав в разсъжденията си за вторият защото мисля че той е по добрият избор.
авантюрист

Мнениеот Mateev » 11.03.2009 20:57

Грабвай втория и не му мисли. Стопанските дворове имат специален статут, приравнен с този на промишлените зони. При тях с много по-малко проблеми ще си извадиш както виза, така и строително разрешение.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот авантюрист » 12.03.2009 15:59

Благодаря за отговора Ви. Преди 2 месеца ми приключи процедурата по промяна статута на друг парцел от лозе на земя за пром. цели там ще строя произ.сграда и като знам че ползвах услугите на фирма за смяната и пак се проточи всичко около 1год. направо не ми се започваше още една такава одисея.
авантюрист

Мнениеот dival » 19.03.2009 00:31

от фирма до фирма има разлика
ако деиствате в Добруджа - просто ми се обадете
на 13.02 - подадох молба за допускане до пуп
утре входирам в риосв, вече имам запазен номер за комисия за земята
аиде със здраве....
dival

Мнениеот авантюрист » 19.03.2009 20:17

Благодаря за предложението Дивал, но вече действам за стопанският двор, там има няколко парцела и аз си избрах този който е най близо до трафопоста. Първоначално мислех да го купя но Кмета вика "ти луд ли си бе защо ще даваш пари като можеш да направиш замяна за твоя земя" и сега ще направя замяна за моя земеделска земя.
авантюрист

Мнениеот MARIOR » 08.04.2009 15:59

Здравейте всички след дълго премисляне стигнах до извода, че май това може и да се окаже добра инвестиция и разсъждавайки върху вариантите за изпълнение се спрях на два - бих помолил за съвет миналите по пътя. Значи казуса е следния: закупих два съседни парцела, като и двата са в рамките на селото, на края и са в жилищна регулация с обща площ 4 дка и има леко засенчване от къща през улицата, 20 кв ток по границата на имота, трафопост на 50 м. Вторият вариант е да придобия общинска земя, но тя ще бъде със статут на ливада, което предполагам е минус, но няма никакво засенчване и може да се купи по голям парцел.
Моля за отговор ако някои е направил центала в самото село да отговори дали трябва да сменям статута на земята нищо, че е в раулация и ако е възможно накратко стъпките до разрешение за строеж.
Също бих помолил за съвет и някои вкарал в регулация ливада, колко струва и колко време отнема изобщо рентабилно ли е с оглед разтакането във времето.
Благодаря на всички предварително
MARIOR

Мнениеот ferdy » 08.04.2009 18:10

http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=532

В тази тема има калкулатор за изчисляване на таксите, срокът е индивидуален във всяка община - можеш да приключиш за 3 месеца, може да стане и за година. Затова средно 6 мес, мисля че е най-близо до истината. Сатутът "ливада" понякога може да се окаже проблем наистина.
ferdy

Мнениеот dimitarjazz » 08.04.2009 22:30

Не знам колко е засенчването.Чисто документално първия вариант е по-добър. ПУП -ПЗ за промяна на статута.За да не се губи време за одобряване, може да се мине с комплексен проект по чл.150 от ЗУТ.В този случай ПУПа и всички проектни части минават заедно на финала.Варианта с ливадата по-добре забрави...Изказвам мнение като човек,който има няколко проекта в УПИ и с нашия гл.архитект сме се спрели на този вариант.
dimitarjazz

Назад към Слънчева енергия