Процедура за присъединяване в ЧЕЗ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 05.06.2009 00:01

По принцип са задължени...в Закона за ВЕИ, ама е въпрос да ги убедиш, ако се опъват:

чл. 14.
...
(4) В условията за присъединяване преносното и разпределителното предприятия са длъжни да посочат минимална схема на присъединяване, като предвидят присъединяването да се извърши към най-близката съществуваща точка от преносната или разпределителната мрежа, както и предварителна стойност на цената за присъединяване. Разпределителното или преносното предприятие е длъжно да посочва като възможност за присъединяване и съоръженията на присъединени или присъединявани производители или потребители.
Miro

Мнениеот ping » 05.06.2009 02:15

Не си прав, по този въпрос има юридическа практика.
Ето как се тълкува:
Електроразпределителното дружество не може да посочи точка, в която да има "предполагаема възможност".
В чл, 14 ясно е записано "Възможност", която без съгласие на собственика не е налична, тъй като не е безусловна. Не е безусловна и по друга причина - Не са налични условията за проучване на тази възможност, без изричното съгласие на собственика, тъй като това е свързано с данни и достъп до тях, които принадлежат на собственика.
За присъединяването ще е необходимо определено преустройсво, макар и минимално, възможността за което не се определя единствено от ЕРП. Присъединяването е свързано с общи условия за качество на електроснабдяването, което едностранно не може да бъде гарантирано от ЕРП, поради чуждата собственост на съоръжението.
По тази причина, без активно и предизвикано от другите две страни процедиране по този член, в случая ЕРП не може и не следва да определи такава възможност за присъединяване при съставяне на предварителен договор за присъединяване и не може да определи задължителните клаузи в предварителния договор при техническо решение по чл. 14.

Голямата част от изреченията са от решение на съд, а някои части са добавени от частен адвокат.
ping

Мнениеот Miro » 05.06.2009 03:18

Това са глупости на търкалета. Възможността си съществува. А за проучването - всеки проект за траф минава през тях...искат да кажат, че не знаят какво има в трафа, щото е от преди войната ли? Или собственика му да го е изкорубил и да го ползва за курник...

Това е все едно да ми кажат, че не съществува възможност за присъединяване, тъй като към датата на подаване на заявлението, обектът още не е изграден и те няма какво да присъединят. Целият предварителен договор е блъскан с условности. Ако инвеститорът изпълни това, онова, наредба намсикоя... Не вярвам това да е реална юридическа практика, още повече съдебно решение.... а ако е така, баси плоския адвокат ще да го е жалвал.

Разсъждавайки логично на база последното изречение, стигам до извода, че някой е жалвал отказ на ЕРП за даване на точка за присъединяваме на чужд траф. А частния адвокат е бил защитата на ЕРП-то, тъй като всички доводи, дето виждам (колкото и плоски да са) са в полза на тезата, че ЕРП-то е право да не даде такава точка. Възниква въпросът кой е бил адвоката на ищеца и що, аджеба, не е осъдил гадното ЕРП? Както и на коя инстанция е решението, паднало ли е на по-горна, на коя е делото в момента...такива неща?
Miro

Мнениеот ferdy » 05.06.2009 03:24

Искам само да допълня, че нищо не е над закона. Не сме в щатите, че да се опираме на казуси.
ferdy

Мнениеот Ivan Buzov » 05.06.2009 03:26

Явно ще трябва аз да те упътя. Трафопоста нищо чудно и да е общински и общината да не знае. Ако е собствеността на прекратените по §12 на ЗСПЗЗ АПК ит.н. собствеността е преминала в общината. За да го ползвате трябва да сключите договор с общината след като същата си припознае собствеността на трафопостта на основание §12 на ЗСПЗЗ. Ако кмета е разбран може да сключите договор за преминаване през парцела и наем на трафопоста за нула време. Договора е по чл.62 от ЗЕ. След това с този договор и молбичка обратно в ЕРП-то с искане за присъединяване. За да Ви откажат трябва да се мотивират, като за всеки случай ако пак ви откажат присъединяване в трафопостта, може да обжалвате. При обжалването ще трябва да извадят и сметки на потребители и производители и ако се окаже, че сте единствен производител ще им отпаднат всякакви доводи за отказ за присъдиняване, а отговорното лице подписало отказа може да го дадете на прокурор за злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт при което действие може да ви бъде нанесена щета в размера на разликата от разходите по присъединяване в съществуващия трафопост и изграждането на нов такъв.
Това е примерен ред, както и примерни лостове за притискане на отговорни лица, ако Ви се занимава с нормативни документи и решаване на проблема по законовия ред.
Ivan Buzov

Мнениеот ferdy » 05.06.2009 03:55

Аплодисменти, Бузов, възхитих ти се! В 3,30 ч. през нощта цитираш параграфи и закони.
ferdy

Мнениеот Ivan Buzov » 05.06.2009 03:58

И аз на теб. Все пак си ги прочела
Ivan Buzov

Мнениеот tony553 » 05.06.2009 08:09

Емил написа:Кой ти предписа смяна на трафа за това "друго захранване" ?

Ако ти го е предписал ЧЕЗ, значи трафопостът е техен.

Хм това е един хубав въпрос :D Става въпрос за далечната 1997г. когато освен с пари, всичко ставаше с много пари! Та и тогава ми бяха дали предписание за нов траф, но тогава в прав текст ми казаха, че срещу 1000 долара! може и иначе, т.е. в съществуващият трафопост да подменя трансформатора. На кой е и тогава не разбрах. Само, че тогава за ЧЕЗ не бях чувал! - бяха си старите вълци от "енергото", които правеха каквото си искат. По този повод аз даже имам фактура за новия трафопост, ама като им я показах, казаха, че това е било......................... :shock: :D :D
Последна промяна tony553 на 05.06.2009 12:05, променена общо 1 път
tony553

Мнениеот tony553 » 05.06.2009 08:18

Ivan Buzov написа:Явно ще трябва аз да те упътя. Трафопоста нищо чудно и да е общински и общината да не знае. Ако е собствеността на прекратените по §12 на ЗСПЗЗ АПК ит.н. собствеността е преминала в общината. За да го ползвате трябва да сключите договор с общината след като същата си припознае собствеността на трафопостта на основание §12 на ЗСПЗЗ. Ако кмета е разбран може да сключите договор за преминаване през парцела и наем на трафопоста за нула време. Договора е по чл.62 от ЗЕ. След това с този договор и молбичка обратно в ЕРП-то с искане за присъединяване. За да Ви откажат трябва да се мотивират, като за всеки случай ако пак ви откажат присъединяване в трафопостта, може да обжалвате. При обжалването ще трябва да извадят и сметки на потребители и производители и ако се окаже, че сте единствен производител ще им отпаднат всякакви доводи за отказ за присъдиняване, а отговорното лице подписало отказа може да го дадете на прокурор за злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт при което действие може да ви бъде нанесена щета в размера на разликата от разходите по присъединяване в съществуващия трафопост и изграждането на нов такъв.
Това е примерен ред, както и примерни лостове за притискане на отговорни лица, ако Ви се занимава с нормативни документи и решаване на проблема по законовия ред.

Мнооого голямо благодарско :D , почвам ги точно по този ред, с общината няма да имам проблем да ми дадат съгласие, а имам вариант и с друг комшия до мен, който са го накарали да прави трафопост и той е захранен в него (става въпрос за производствен цех), та и с него мога да се договоря. И двата трафа са на по 30 м. от моята площадка. Още веднъж благодаря ВИ :D :D :D :D
tony553

Мнениеот Vandal » 05.06.2009 13:01

ferdy написа:Аплодисменти, Бузов, възхитих ти се! В 3,30 ч. през нощта цитираш параграфи и закони.

А питаш ли мене, че снощи на три водки тръгнах да го чета
и ми се замота главата още повече. :D
Адаш (tony553), желая ти успех и ни дръж в течение на нещата.
Аватар
Vandal

Мнениеот tony553 » 08.06.2009 13:13

Vandal написа:
ferdy написа:Аплодисменти, Бузов, възхитих ти се! В 3,30 ч. през нощта цитираш параграфи и закони.

А питаш ли мене, че снощи на три водки тръгнах да го чета
и ми се замота главата още повече. :D
Адаш (tony553), желая ти успех и ни дръж в течение на нещата.

Мерси :D На всяка цена, сигурен съм, че ще има и други стигнали до моя казус!
tony553

Мнениеот petyostoev » 08.06.2009 13:44

И какво ти казаха,като им показа фактурата,че трафа ти си го купувал.Това не значи ли че си е твой,след като не си им го дарявал.
petyostoev

Мнениеот tony553 » 09.06.2009 14:26

petyostoev написа:И какво ти казаха,като им показа фактурата,че трафа ти си го купувал.Това не значи ли че си е твой,след като не си им го дарявал.

Ами не! Сградата е съществуващ селски трафопост.
Ами казаха в общи линий " ИмАл бол пари - дал" :D :D :D
По горе писах, по какъв начин го направих тогава!!! :wink:
tony553

Мнениеот masurev » 18.08.2009 10:24

tony553, къде се развива действието, в ЧЕЗ?
В общи линии собсвтеника на ТП-та трябва да изкупи трафа от теб, по цена на лицензиран оценител. Ако става въпрос за ЧЕЗ, сподели моля с кого си говорил за изкупуването на трансформатора.
Поздрави!
masurev

Леко разяснение

Мнениеот powerdistributor » 18.08.2009 20:44

Пичове днес се регистрирах във форума, понеже ми е много любопитно, пък и да си призная аз съм гадното копеле от дадено ЕРП, което задава новите технически условия за присъединяване на ВЕИ, имам много изненади за вас, особено в частта PV, а и един съвет относно загубите, прочетете чл.16 от правилата за измерване на количества енергия (известно под правило 9) и да коментираме. Поздрави на всички. :lol:
powerdistributor

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ