проблем при ЕВН и становище

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 13.02.2011 18:19

ТТ това на снимката са опорни изолатори. Прочети внимателно поста ми - става дума за изолаторите, на които ВИСЯТ проводниците на далекопроводите. Казват им "опъвателни" . Абе как всички дето разбират нещо от електротехника разбраха какво имам в предвид, само ти не разбра?
Ето тук: http://www.ua.all-biz.info/bg/g564195/ виж стъклените секции от които се сглобяват изолаторите. Всяка такава секция издържа 10KV. За далекопроводите 20KV се поставят по две или три секции. По три се използват за райони със силно запрашаване.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот TT » 13.02.2011 18:28

Lupus написа:
Tiko написа:Здравейте на всички,

2) Как мога да разбера напрежението на дадения далекопровод? ( ако това има значение за централата)
.....

Този е няй лесния от въпросите. Гледаш изолатора, на който виси проводника и броиш секциите му. После умножаваш х10 и получаваш напрежението в киловолти.

Не прочетох никъде опъвателни.
"Но дори и така да е" , да го приемем като вариант.
Имаш ли формула или не?
Не мисля че издръжливостта на скъсване на проводника е в пряка зависимост от проводимостта му.
Така че, моля.
TT

Мнениеот Lupus » 13.02.2011 18:37

TT написа:
Lupus написа:
Tiko написа:Здравейте на всички,

2) Как мога да разбера напрежението на дадения далекопровод? ( ако това има значение за централата)
.....

Този е няй лесния от въпросите. Гледаш изолатора, на който виси проводника и броиш секциите му. После умножаваш х10 и получаваш напрежението в киловолти.

Не прочетох никъде опъвателни.
"Но дори и така да е" , да го приемем като вариант.
Имаш ли формула или не?
Не мисля че издръжливостта на скъсване на проводника е в пряка зависимост от проводимостта му.
Така че, моля.

Термина "опъвателни" добавих за да схванеш ти за кои става дума. Останалите ме разбраха и без него. Формула нямам в момента - това е емпирика. Поглеждаш далекопровода, броиш и казваш. И тъй като напреженията в мрежите са стандартни вероятността да сбъркаш е минимална. Това, което коментираме няма нииищо общо с "че издръжливостта на скъсване на проводника е в пряка зависимост от проводимостта му". В това изречение по темата е само началото му - "Не мисля...".
Точка по въпроса.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Емил » 13.02.2011 18:50

Lupus като казва, че издържа, няма предвид сила на опън, а издържа като изолатор на даден волтаж.
Аватар
Емил

Мнениеот TT » 13.02.2011 18:59

Да разбирасе че е така.
TT

Мнениеот zerotolerance » 13.02.2011 19:15

На втората снимка изолаторите са "стоящи" тип ИНК20, т.е. за ВЕЛ 20 кВ. Наредба 3 и стандарта разграничава изолаторите на висящи и стоящи, а подпорни са монтирани в конструкцията на разединителя- РОМзК, от снимката ми приличат на ИППО20. Висящите се използват за конструиране на опъвателни или носещи изолаторни вериги, обикновено от два елемента. :lol:
Charity begins at home
zerotolerance

Мнениеот Trayan1 » 13.02.2011 20:42

Здравейте ,

Малко се отдалечихме от проблема тук.

Аз на първо място искам да видя как мога да разбера каква свободна мощност има далекопровода и как евентуално мога да се прикача на близкият далекопровод.
Trayan1

Мнениеот Lupus » 13.02.2011 23:20

zerotolerance написа:На втората снимка изолаторите са "стоящи" тип ИНК20, т.е. за ВЕЛ 20 кВ. Наредба 3 и стандарта разграничава изолаторите на висящи и стоящи, а подпорни са монтирани в конструкцията на разединителя- РОМзК, от снимката ми приличат на ИППО20. Висящите се използват за конструиране на опъвателни или носещи изолаторни вериги, обикновено от два елемента. :lol:

Ей, дано сега е станало ясно... :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот TT » 14.02.2011 00:58

Формула няма, това е ясно. Само някакви предположения.
TT

Мнениеот ferdy » 14.02.2011 10:35

...а още по-лесно е, ако се гледат просто стълбовете. Но както и да е, Tiko няма да се ориентира. За свободната мощност никой не е длъжен да информира, но при разговор с проучвателите можете да я научите, отидете в местния КЕЦ и попитайте. Намерете някой техник, ако няма кой друг да попитате, той ще Ви ориентира.
ferdy

Мнениеот zerotolerance » 15.02.2011 01:15

Формула няма, има правило, доста просто - ако на стълба има стоящи изолатори силиконови или порцеланови или вериги от два елемента със сигурност това е линия средно напрежение 20 кВ. Ако на стълба има само изолаторни вериги опъвателни или носещи с над три елемента то линията е за високо напрежение 110 кВ и нагоре в зависимост от броя на елементите във веригата, но тогава за присъединяване е необходима подстанция. Селска мрежа ниско напрежение според мен лесно се разграничава по куките и стълбовете. :lol:
Charity begins at home
zerotolerance

Мнениеот Trayan1 » 15.02.2011 18:34

Наистина не се ориентирах. Явно не съм толкова запознат с тези неща, Ще потърся помощ от техник.

Ако отида на място в съответния КЕЦ дали могат да ми кажат дали има свободна мощност да далекопровода.

Аз ще го снимам и ще ви го пусна също, за да го видите.

Имам друг въпрос, нали това становище е за изготвяне на ПУП. Сега да се прави ли ПУП имайки предвид това становище? Или първо да пробвам да сменя мястото на присъединяване и после да се прави ПУП.

Дайте малко насоки ако можете...

Благодаря предварително
Trayan1

Мнениеот ferdy » 15.02.2011 21:18

Първо си отовори на въпросите с присъединяването. Дори с положително становище е рисковано да се плаща за ПУП, ако интереса в района е голям, а с твоето присъединяване е направо безсмислено.
ferdy

Мнениеот Mateev » 15.02.2011 21:34

Цялата процедура по узаконяване си е един голям риск. Докато не стигнеш до строително разрешение и окончателен договор, риска ще продължава да виси над тебе и във всеки един момент от време могат да ти пратят едно писмо от типа "....чакаме НЕК до 2015-та година да построи нов далекопровод и/или подстанция.....". И въобще няма да им пука, че до момента ти си похарчил десетки хиляди левове и си загубил година-две от живота си.

Та преди въобще да се хвърлиш надолу с главата в блатото на узаконяването, трябва да си решиш за себе си, че го приемаш този риск, и че загубените средства и време няма да са кой-знае какво сътресение за бизнеса ти и за семейното благополучие. Ако не можеш да го приемеш този риск, по-добре не се захващай.

Така е с всеки един бизнес. Винаги се носи някакъв финансов риск, и ако не можеш да го приемеш безопасно за тебе и семейството, по-добре не се захващай.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 16.02.2011 08:23

jKD Solar написа:...Просто, дълекопроводите с района на обекта са със запълнен капацитет..

Когато чуя това определение, винаги питам, какво имат предвид служителите от проучвателният отдел. То (определението) може да означава много неща, но винаги нищо конкретно, което да дава възможност на инвеститора да си направи добре сметката. Въобще липсата на методика, която да съдържа конкретни данни и цифри обезсмислят проучвателния процес. С изненада разбирам, че самите служители се затрудняват да дадат конкретен отговор на понятието "липса на капацитет на електропровода".
Нека да попитам нещо. Имаме електропровод с максимално допустима мощност 10 МW. Товарът през летния сезон достига 80% от максимално допустимия. Максималната мощност на бъдещата централа е 2.8 МW. Какъв ще бъде отговора на ЕРП-то?

Относно, как можем да разберем кой електропровод към какво напрежение е присъединен. Най-лесния начин е да се прочете табелката с данни на електропровода, която се поставя на няколко междустълбия. Информацията съдържа;напрежението, име на електропровода, сечение на проводника, номер на междустълбието и е задължителен атрибут по който се ориентират обходните групи. На много места липсват или са силно корозирали или имената са променени, но след кратка разходка човек ще придобие представа за какво става въпрос.
venkap

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ