Отрязаха субсидиите по 311 и 312 мярка

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот YordanIvanov » 05.05.2011 19:57

Ти в асоциацията ли си? Какво свърши? Колко имейла написа? С колко представителя на парламента се срещна? На колко човека се обади?
YordanIvanov

Мнениеот h.s. » 05.05.2011 19:59

И моля да не се измества темата. А тя е : отрязаха субсидиите по мярка 311 и 312. Наясно ли сте какво ще се случи със всички тези хора, които се вкараха с кредити за проекти по тези мерки? А това са стотици проекти, до които имаха достъп малките инвеститори, които нямат милиони евро за инвестиции. И наясно ли сте,че с този вариант се подпомагат само чуждите инвеститори, а българските " духат супата". защото при тази ситуация- банките в бг няма да отпуснат кредити за веи, а на чуждите инвеститори им е все тая за българските банки,защото за тях правилата са други.
h.s.

Мнениеот h.s. » 05.05.2011 20:00

С представители - повече отколкото асоциацията, повярвай ми. Само, че една птичка пролет не прави.
h.s.

Мнениеот h.s. » 05.05.2011 20:08

Г-н Иванов, не е важно и кой с кого се е срещал. Важно е какъв е резултата- акато гледам ( в моя случай също) - е нулев. Това говори, че принципно комуникацията е сбъркана и пътя е сбъркан. Смятам, че форми на реакция, които не са оценени правилно и не са взети предвид или може би са направени неправилно. Например : европейската комисия - там може да се атакува закона за редица противиречия с европейските директиви, схеми за подпомагане и т.н.
h.s.

Мнениеот alabala963 » 05.05.2011 20:24

За тези които са подали проект преди датата на влизане на закона в сила остава субсидираната цена, а за тези които тепърва ще кандидатстват по м.311 или 312 за тях ДКЕВР ще определя конкретни цени, ако подпомагането по тези мерки отговаря на изискването на закона /чети постовете на Vandal/.
Така че, нови цени ще има и те ще са различни за заварено положение и за нови проекти. Какви ще са и господ не знае /освен Б.Б/.

П.П В пленарна зала беше изразена позицията на БСА. Ама няма кои да слуша.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

alabala963

Мнениеот h.s. » 05.05.2011 20:29

Знам я позицията и тя не промени нищо. Идеята ми е да изпратим писмо до Европейската комисия.

П.П. Ще ги прочета и ако тълкуването ти е правилно, то това поне ще спаси някои от хората, които се набълбукаха с кредити за малките централи.
h.s.

Мнениеот joro76 » 05.05.2011 20:31

alabala963 написа:За тези които са подали проект преди датата на влизане на закона в сила остава субсидираната цена, а за тези които тепърва ще кандидатстват по м.311 или 312 за тях ДКЕВР ще определя конкретни цени, ако подпомагането по тези мерки отговаря на изискването на закона /чети постовете на Vandal/.
Така че, нови цени ще има и те ще са различни за заварено положение и за нови проекти. Какви ще са и господ не знае /освен Б.Б/.

П.П В пленарна зала беше изразена позицията на БСА. Ама няма кои да слуша.
Е това колега точно и аз разбрах от новия закон явно и не само аз ....
joro76

Мнениеот h.s. » 05.05.2011 20:31

каква е темата където е писал Vandal?
h.s.

Мнениеот joro76 » 05.05.2011 20:39

h.s. написа:В ал.1-6 са упоменати как се изкупува, а ал.7 казва,че те не са валидни ако има субсидиране.

БРОЙ 3 5 Д Ъ РЖА В Е Н В Е С Т Н И К СТР. 1 7
Издаден в София на 2 май 2011 г.
Президент на републиката: Георги Първанов
Подпечатан с държавния печат.
Министър на правосъдието:
Маргарита Попова
ЗАКОН
за енергията от възобновяеми източници

Чл. 31

(7) Разпоредбите на ал. 1 - 6 не се прилагат:
1. за енергийни обекти за производство на
електрическа енергия от възобновяеми източ-
ници по чл. 25 и чл. 26, ал. 2;
2. [b]когато инвестицията за изграждането на
енергийния обект за производство на елек-
трическа енергия от възобновяеми източници
се подпомага със средства от национална или
европейска схема за подпомагане.
[/b]

Ето ги аленеите:
Чл. 31. (1) Електрическата енергия от
възобновяеми източници се изкупува от общест-
вения доставчик, съответно крайните снабдители
по определената от ДКЕВР преференциална
цена,
действаща към датата на съставяне на
констативен акт за завършване изграждането
на енергийния обект съгласно чл. 176, ал. 1 от
Закона за устройство на територията.
(2) Електрическата енергия от възобновяеми
източници по ал. 1 се изкупува въз основа на
сключени дългосрочни договори за изкупуване
за срок от:
1. двадесет години - за електрическата енер-
гия, произведена от геотермална и слънчева
енергия, както и за електрическата енергия,
произведена от биомаса;
2. дванадесет години - за електрическата
енергия, произведена от вятърна енергия;
3. петнадесет години - за електрическата
енергия, произведена от водноелектрически
централи с инсталирана мощност до 10 MW,
както и за електрическата енергия, произведена
от други видове възобновяеми източници.
(3) Сроковете по ал. 2 текат от датата на
въвеждане в експлоатация на енергийния обект,
а за енергийни обекти, въведени в експлоатация
след 31 декември 2015 г., сроковете се намаляват
с времето от тази дата до датата на въвеждане
в експлоатация на енергийния обект.
(4) Цената на електрическата енергия от
възобновяеми източници, не се изменя за срока
на договора за изкупуване по ал. 2, освен в
случаите по чл. 32, ал. 4, като след изтичане
на този срок преференции за цените не се
предоставят.
(5) Общественият доставчик, съответно
крайните снабдители, изкупуват цялото коли-
чество електрическа енергия от възобновяеми
източници, за която има издадена гаранция за
произход съгласно наредбата по чл. 35, ал. 4,
с изключение на количествата, които произ-
водителят:
1. ползва за собствени нужди;
2. по свой избор ползва за собствено по-
требление и за снабдяване на свои клонове,
предприятия и обекти;
3. продава по свободно договорени цени по
реда на глава девета, раздел VII от Закона за
енергетиката и/или на балансиращия пазар.
(6) При производство на електрическа енергия
чрез комбинирано използване на възобновяеми
и невъзобновяеми източници цените по ал. 1 и
задължението за изкупуване по ал. 5 се отнасят
само за енергията, отговаряща на дела на вло-
женото количество възобновяеми източници.
абе колега ок ти си го пуснал това не ти ли направи впечатление че тук се споменава само (не се прилага ) а пусни сега текст в тея случаи на подпомогнати проекти кое се прилага това да прочета .Или за по ясно какво става с твоята енергия като е произведеш
joro76

Мнениеот joro76 » 05.05.2011 20:49

Разтълкувай ми това ето моя пример.Имам предварителен договор с енергото за 43кват на покрив на стопанска сграда ще ползвам от тях за собствени нужди 5кват ще си подовам документи по 312 сега октомври.Опиши ми според теб по новия закон какво става в тоя случай ?Тая тема ми е болна и ще я следя с интерес .Пиши мнение
Последна промяна joro76 на 05.05.2011 20:54, променена общо 1 път
joro76

Мнениеот h.s. » 05.05.2011 20:52

Това, което ми тазтълкува господата беше, че или субсидия или 15 ст. цена, но пък имащ правото да си избереш. Аз също го тълкувам така. Не виждам обаче отговор на въпроса ти ( и аз се питах същото между другото). Това, което виждам, че просто преференциите не се прилагат при наличие на субсидия. Колегата по-горе казва, че е валидно само за новите - това не го знам. Може би. На мен ми казват друго. Надявам се колегата да е прав. Говорих с няколко парньори консултанти по тези проекти те също го тълкуват както аз. Наистина се надявам да не е така.
h.s.

Мнениеот h.s. » 05.05.2011 20:59

"Разтълкувай ми това ето моя пример.Имам предварителен договор с енергото за 43кват на покрив на стопанска сграда ще ползвам от тях за собствени нужди 5кват ще си подовам документи по 312 сега октомври.Опиши ми според теб по новия закон какво става в тоя случай ?"

Ха сега. Тук идва въпроса - как ще се разглежда. Със сигурност във фонда не ги интересуват твоите киловати за собствено потребление. За останалите не знам - май ще ти ги купят на 15 ст. или ще вземеш субсидия. Така го тълкувам. Защото чл. 26 ал.2 казва,че можеш да заявиш собствено потребление,което в чл. 31 е посочено, че не ползва преференции по ал.1-6, а в ал.9 ти казват, че ще изкупуват преференциални цени. Само че според мен, като вземеш субсидия ал.9 отпада, защото попада в ал.7 ал.7.
h.s.

Мнениеот h.s. » 05.05.2011 21:00

Иначе разбирам замисала ти и е добра схема :))))
h.s.

Мнениеот joro76 » 05.05.2011 21:01

h.s. написа:Това, което ми тазтълкува господата беше, че или субсидия или 15 ст. цена, но пък имащ правото да си избереш. Аз също го тълкувам така. Не виждам обаче отговор на въпроса ти ( и аз се питах същото между другото). Това, което виждам, че просто преференциите не се прилагат при наличие на субсидия. Колегата по-горе казва, че е валидно само за новите - това не го знам. Може би. На мен ми казват друго. Надявам се колегата да е прав. Говорих с няколко парньори консултанти по тези проекти те също го тълкуват както аз. Наистина се надявам да не е така.
Какво значи нови и какво значи стари ок сметни ми в моя случай както си го разбрал ти
joro76

Мнениеот h.s. » 05.05.2011 21:06

Нови са тези, кото нямата подписан договор с фонда. Стари -вече одобрените проекти, с подписан договор.
h.s.

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали