от Mateev » 01.06.2012 17:45
Вашият пожар е само повод да отворя темата, а не първопричина. Отдавна се канех да отворя тази тема, защото при мене също възникна проблем с едно табло, в което поради разхлабена връзка вероятно е възникнала дъга, която впоследствие унищожава част от таблото. Пожар обаче не е имало и щетите са ограничени само в част от таблото.
Изтрих тази част от втория постинг, в която пиша за некадърни проектанти и изпълнители. Прав сте - не е коректно. Всичко останало обаче го оставям, защото си е самата истина. Тревата наистина еволюционно е създадена да гори и наистина е много опасна, ако под модулите няма бетон. Това е мое вътрешно убеждение и всички мои централи са с бетон под модулите. Считам че така наистина повишавам безопасността + поне още 10 различни други екстри. Еднокраките конструкци с набити или навити колове наистина ги смятам за неразумни по поне 5 най-различни причини. Риска от тотален пожар е висок и отделно тези железа в земята едва ли ще издържат повече от 15-20 години. Със сигурност след 50 години няма да ги има, а бетонните ще си стоят непокътнати. Така или иначе каквито и доводи да изтъквате вие или аз, истината ще си проличи в бъдещето.
А това за некадърните проектанти - наистина ги има. Не знаете какви глупости и недомислици съм виждал в чужди проекти, които после ми се е налагало да ги строя и да се чудя как да поправям грешките. И за това ще отворя специална тема с богат снимков материал. Например конструкция за 25 модула, а за 26-тия модул от втория стринг нищо не е нарисувано и проектанта казва "абе някакси го закрепете отстрани". Или пък стрингова организация, която вдига 1300V на празен ход. Или пък проект, състоящ се от едно малко чертежче на открадната конструкция (тази еднокраката с мантинелите) и още половин страница текст, в която описателно е описана цялата електрическа част, състояща се от ОКОЛО 15 инвертора и ОКОЛО 500 модула. Или пък конструкция с много нисък преден ръб в регион с големи снегонавявания. Или пък модули, хванати по къста страна, като по този начин могат да понесат 4-пъти по-малки натоварвания, което води до неспазване на нормативите за сняг в региона. Или пък метални табла и инвертори, монтирани на 20 сантиметра от земята. Бедна ви е фантазията колко много неща могат да се объркат. На практика съм виждал грешки, които здравия разум направо не може да си го обясни.
Mateev