Lupus написа:Вечни двигатели няма, но твърде много хора, даже и добри инженери бъркат топлина с енергия. Както и се опитват да подчинят цялата работа на фотоволтаичната клетка или панел само на законите на термодинамиката. А там имаме полупроводник, PN преход и действат и законите на квантовата физика и механика.........
А има някои хора, които не са ходили в часовете по физика в началното училище, но в момента са си въобразили че много знаят. Но те НЕ ЗНАЯТ КАКВО НЕ ЗНАЯТ. В резултат на това непрекъснато пускат разни бисери, като например това че топлината не е енергия. Интересно защо тогава ТЕЦ-овете искат пари на хората за отопление. И интересно защо едно търсене в Google с думичките ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ връща стотици хиляди резултати.
За тези, които не знаят:
1. Има много видове енергии. Можете просто да отидете във Wikipediа и да прочетете това онова.
2. Закона за запазване на енергията важи ЗА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ЕНЕРГИИ.
3. Той гласи следното:
Енергията не се създава. Енергията не се губи. Тя само се преобразува от една форма в друга.4. Всяко едно тяло (от квантово ниво та чак до ниво планети и звезди) притежава акумулирани в себе си следните видове енергии
-
Кинетична, защото се движи. Силата на кинетичната енергия си проличава при сблъсък с друго тяло - щетите са коласални.
-
Потенциална, ако върху тялото действува някаква сила, напр. гравитацията, но нещо му пречи да се ускори в посока на силата. Например водата в един язовир. Потенциалната енергия се преобразува в кинетична, ако пречката се премахне. Например скачане на човек от високо.
-
Топлинна, защото тялото притежава някаква температура. Ако го замразим до абсолютната нула, само тогава няма да има акумулирана топлинна енергия.
-
Химическа, защото атомите в тялото са сглобени в химически съединения, а те - в още по сложни структури. Ако разпилеем тялото на отделни атоми, само тогава няма да има химическа енергия.
-
Ядрена, защото все пак съществуват различни атоми. Централен елемент в периодичната таблица от гледна точка на енергията е ЖЕЛЯЗОТО. От всички елементи с по-нисък атомен номер може да бъде извлечена енергия посредством термоядрена реакция. От всички елементи с по-висок атомен номер може да бъде извлечена енергия посредством ядрена реакция. Желязото е най-високия елемент, който може да бъде получен в ядрото на слънцето. Всички по-високи елементи се образуват само и единствено при избухване на свръхнова. Те присъствуват на земята защото са дошли с астероиди, а не защото са се образували сами. Именно затова всички находища с редки и ценни метали са плитко под земната кора.
-
Енергия на самите атоми и техните съставни части. Може да бъде извлечена посредством Анихилация (взаимодействие на материя с антиматерия).
-
Електромагнитна - това е енергията на излъчваните радиовълни в целия честотен спектър.
-
Личиста - това е енергията на излъчените частици. Тъй като повечето елементарни частици едновременно проявяват свойства както на вълна, така и на частица, понякога е трудно да се каже дали енергията им е електромагнитна или лъчиста. Но това не е чак толкова важно - все пак видовете енергии са просто някаква си класификация, субективно направена от хората. В основата си всички видове енергии произлизат от едно и също място - какви са атомите, на каква орбита са външните електрони, и с каква относителна скорост се движат самите атоми спрямо атомите на друго тяло.
-
Гравитационна - по принцип гравитацията е сила, а не енергия. Въпреки това под нейното въздействие се извършва работа, така че може да се приеме, че тази работа е извършена под въздействието на образно казано гравитационната енергия. Например приливите и отливите се извършват под въздействието на гравитацията на луната. По този начин земята получава допълнителна вътрешна енергия (топлинна), а луната губи абсолютно същото количество енергия (кинетична). В резултат на това движението на луната се забавя, което пък води до снижаване на нейната орбита и крайния резултат е, че все някога луната ще падне на земята.
-
Други видове енергии - не твърдя, че съм направил пълен и изчерпателен списък. Може да има и други видове енергии или друга терминология или друга класификация. Важното е друго. Според закона за запазване на енергията едно тяло притежава в себе си всички видове енергии, необходими то да бъде създадено от нищото, сглобено в атоми, молекули и химически съединения и след това загрято до някаква температура и най=накрая ускорено до някаква скорост по някакъв вектор спрямо някакво друго тяло. Всички тези фактори влияят на общата енергия на тялото. Тя обаче не се променя, независимо от това какви химични, физични или ядрени реакции протичат вътре в тялото. Това всъщност е и Закона за запазване на енергията. Общата енергия на тялото може да се увеличи само с добавянето на външна енергия и може да се намали само с отнемането на енергия от тялото (напр. чрез излъчване или конвенкция).
Човек, който не е запознат с всички тези процеси в тяхната им цялостност и комплексност не трябва да влиза в спорове по енергийни въпроси, защото се излага. Всяко едно незнание или частично познание на само един вид енергия води до това, че цялостната картинка изчезва от погледа. А това пък неминуемо води до нови и нови "ОТКРИВАТЕЛИ" на вечни двигатели или на КПД-та, равни или по-големи от 100%. През живота си 2-3 пъти съм се срещал с подобни хора. Ярък пример е и нашия доскорошен форумен гений с ветрогенератора от дрънкащи ламарини. В момента и Lupus проявява подобни качества. Чак не мога да повярвам, че това е той. Имах много по-високо мнение за него. В момента си мисля, че той знае, но просто иска да ме дразни.
ПС: Няма човек на земята, който да знае всичко. Всеки знае нещо много добре и не знае много други неща. Така че незнанието не е порок. Порок е когато не го знаеш нещо и въпреки това влизаш в спорове от позицията на некомпетентноста. Аз също не ги знам всички тези неща в подробности. Но съм любопитен и обичам да гледам научно-популярни филми. Изгледал съм хиляди. Също така и на мене ми се е случвало да вляза в спор и после да се окаже, че не съм прав. Обаче аз НЕ СЕ СРАМУВАМ да си призная, че СЪМ СГРЕШИЛ. И освен това когато се заформи спор, ВИНАГИ си имам едно на ум, че събеседника ми може да е по-компетентен от мене. И за да не се излагам повече, ВИНАГИ правя проверки в литературата или в интернет дали е вярна моята теза. Дори и да се касае за неща, които ги знам от 100 години и в които съм абсолютно сигурен. Винаги има шанс да се окаже, че по някой аспект съм живял дълго време в заблуждение и по време на спора вече е настъпил момента това нещо да бъде проверено.
Към Lupus - преди да ми отговориш на този постинг ти предлагам да попрочетеш малко във Wikipedia за видовете енергии. Не те познавам лично. Може да се окаже, че си експерт в енергетиката и електрониката, но това не означава, че имаш пълна и ясна картинка за всички видове енергии и за преобразуванията, които се извършват между тях. Съдя за това по твоите приказки и твърдения в последните няколко постинга. Самия факт, че не вярваш в закона за запазване на енергията говори, че нещо не ти е ясно от общата картинка. Затова и не можеш да се справиш с една елементарна задача, свързана с температурите на модулите. Опитваш се да направиш невъзможното - да съобразиш какво точно се случва вътре в модула. Това обаче е невъзможно за тебе и за мене, защото не сме ядрени физици. Аз подходих по най-лесния и елементарен начин и получих решението на задачата за секунди, а ти вече дни наред се мъчиш в безплодни разсъждения, които няма да те доведат до никъде просто защото нямаш необходимите знания. За твое успокоение ще ти кажа че и аз ги нямам (по скоро имам ги, но на популярно ниво, а не на ниво ядрен физик). Така че не се мъчи повече. Истината с модулите е тази, която ти казах още в първия постинг по темата. Там съм го казал само с две-три изречения, предполагайки че си запознат със закона за запазване на енергията. Още тогава трябваше да ти светне, че има нещо, което не го знаеш. Още тогава трябваше да се захванеш и да попрочетеш това онова. И дори да хванеш един модул и един инфрачервен китайски термометър за 20 лева и да провериш дали съм прав. И последно - да съобразиш, че аз няма да си позволя да се изложа, пишейки глупости. Все пак от това зависи бизнеса ми. Ако ти наистина беше прав и аз го откриех това, просто щях да си призная и да напиша че незнанието не е порок. Различнчите хора знаят различни неща и тяхната сила е в съвместната им работа и в обединяването на познанията си.