Правителството води политика на НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот EOS Technologies » 25.12.2008 22:53

Мисля, че повечето прогнози виждат паритета при около 20-25 цента.... т.е. продажната цена в България би трябвало да отиде към 40 стотинки. Според мен, през 2013 ще е 40 стотинки. Ако не и по-рано..
EOS Technologies

Мнениеот Lupus » 25.12.2008 23:02

EOS Technologies написа:Мисля, че повечето прогнози виждат паритета при около 20-25 цента.... т.е. продажната цена в България би трябвало да отиде към 40 стотинки. Според мен, през 2013 ще е 40 стотинки. Ако не и по-рано..

За да се сбъдне твоята прогноза, означава и изкупната цена на енергията от фотоволтаиците да падне до тази стойност. Ами тогава защо да си давам парите на куп за централа за собствени нужди, която няма да се изплати никога? :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот EOS Technologies » 25.12.2008 23:05

Да, цените през 2013 на ФЕЦ ще позволяват това - те сега падат с по около 10% годишно... изчисли сам и ще видиш... ще дойде време, когато всяка нова къща ще има задължително ФЕЦ на покрива - със Шушулов или без него :-)
EOS Technologies

Мнениеот Lupus » 25.12.2008 23:21

EOS Technologies написа:Да, цените през 2013 на ФЕЦ ще позволяват това - те сега падат с по около 10% годишно... изчисли сам и ще видиш... ще дойде време, когато всяка нова къща ще има задължително ФЕЦ на покрива - със Шушулов или без него :-)

А за колко години ще се изплаща една такава централа? Ако цената на инвестицията не падне драстично, то при такава ситуация на PV централите това ще им е лебедовата песен.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Nasko » 25.12.2008 23:21

Lpus== не съм сигурен, че разсъжденията ти за цената са съвсем точни особено погледнати в една по- далечна перспектива. Матеев много добре обоснова позитивите и по-точно за това ,че близоста на малките източници до потребителите ще спести от пренос и от изграждане на нови далекопроводи....къде е Белене? Накрая ще стане така, че цената ще скача и без да сме изградили ВЕИ! Големите имат лобита, власт и пари разбира се, а това не мислиш ли ,че е достатъчно да се защитават високи цени?
Nasko

Мнениеот EOS Technologies » 25.12.2008 23:30

За колко години се изплаща? Ами при около 3.700^/кВп инсталирана мощност за около 10 години. Ако вземеш кредит на 5% например, амортизацията става много по-бързо - като имаме впредвид, че тези изказвания важат за рентабилитета на собствения ти капитал.

Не знам дали това е въпроса тук, но като пример: ако вземеш 370^ твои пари и останалите като кредит (нека оставим лихвите по него настрана) и закупиш един киловат пик централа, значи след около година тя ти се изплаща. Рентабилитетът на собствения ти капитал (а това е важното тук) достига около 100%....

Ние финансираме нашите проекти с около 90 до 95% чужд капитал при 5% лихва - твърда за 15 години. Колко е рентабилитета на стоте евро собствен капитал? :-)

Ние се поотклонихме от темата... Но ета една калкулация за да се види, за какви рендити си говорим.... аз незнам дали има такъв бизнес в други легални сфери...
Прикачени файлове
VK3700_100kWp_10prozEK-BG.jpg
VK3700_100kWp_10prozEK-BG.jpg (165.14 KiB) Прегледано 24480 пъти
EOS Technologies

Мнениеот Lupus » 26.12.2008 00:03

Момчета, имам усещането, че не разбрахте добре идеята на Матеев. Тя е много вярна, много добра, но напълно нереализуема при нашите условия.
@Наско, дай малко повече сметки при положение, че прогнозата за изравняване на изкупната сена на енергията от фотоволтаици се изравни с продажната цена на ел.енергията за населението и промишлеността. За колко време ще ми се изплати иедна инвестиция от 25К евро?
@EOS, Кажи къде дават кредити сега при 5% лихва, че ми трябваедна сумичка по един проект? Може и на лични, че ще стане много голяма опашката.... :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот EOS Technologies » 26.12.2008 00:10

Даже почват от 4,51%....

https://www.kfw-formularsammlung.de/Kon ... enAnzeiger

Има още поне 100 банки, най-скъпите стигат до около 5,5%...

Досега беше бизнес на чужденци да им се отварят фирми/жителства в България. Мисля, че сега е времето да се отварят на Българи такива в Германия :-)

Има ли някой желание?

Ето още един линк: но тук нещата са скъпи... http://www.geld.de/kredite.html?laufzei ... &ccstart=1
EOS Technologies

Мнениеот venkap » 26.12.2008 00:22

Nasko написа:Lpus== не съм сигурен, че разсъжденията ти за цената са съвсем точни особено погледнати в една по- далечна перспектива. Матеев много добре обоснова позитивите и по-точно за това ,че близоста на малките източници до потребителите ще спести от пренос и от изграждане на нови далекопроводи....

Nasko, струва ми се, че в точно тази част Матеев не е точен. наличието на много малки източници няма да премахне нуждата от нови далекопроводи да не говорим за тяхната модернизация. Впрочем ако говорим за електропроводите за ВН, то загубите им и в момента не надхвърлят 2%, като се има на предвид дължината им. За далекопроводите СН и НН е задължение на Електроразпределителните дружества, които трябва да инвестират в тях, но според мен не го правят в достатъчен обем, защото нямат икономически стимул.
venkap

Мнениеот venkap » 26.12.2008 00:31

EOS Technologies написа:Даже почват от 4,51%....

Не е важно с какъв лихвен% почват, а колко пъти и с колко ще се промени лихвата за времето на изплащане на заема.
venkap

Мнениеот EOS Technologies » 26.12.2008 00:34

Почват означава, че предложенията на различните банки почват от.., а не лихвите... В Германия това англо-американско-българско чудо - почваме с 4% и ти ги вдигаме на 15%, го няма!

Щом като сключиш за 4,75%, остават 4,75%. Никой в Германия не би му дошло на ума да сключва договор за заем с плаваща лихва. На мен такова нещо не ми е известно.
EOS Technologies

Мнениеот venkap » 26.12.2008 00:39

Да де, но става въпрос за Българското правителство и за България. Между другото и в Исландия лихвения процент се промени за една година четири пъти.
venkap

Мнениеот EOS Technologies » 26.12.2008 00:45

Да де, бил съм в Исландия - типично американска работа. Видяхме до къде я доведоха... на никоя немска банка не и е дошло и на ум, да ти предлага кредит с лихва "за първите 3 месеца..", пък после "ще видим"
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 26.12.2008 13:19

venkap написа:
Nasko написа:Lpus== не съм сигурен, че разсъжденията ти за цената са съвсем точни особено погледнати в една по- далечна перспектива. Матеев много добре обоснова позитивите и по-точно за това ,че близоста на малките източници до потребителите ще спести от пренос и от изграждане на нови далекопроводи....

Nasko, струва ми се, че в точно тази част Матеев не е точен. наличието на много малки източници няма да премахне нуждата от нови далекопроводи да не говорим за тяхната модернизация. Впрочем ако говорим за електропроводите за ВН, то загубите им и в момента не надхвърлят 2%, като се има на предвид дължината им. За далекопроводите СН и НН е задължение на Електроразпределителните дружества, които трябва да инвестират в тях, но според мен не го правят в достатъчен обем, защото нямат икономически стимул.

Ако една централа е в близост до консуматорите, съществуващите далекопроводи се РАЗТОВАРВАТ. Ето например при мене - ако нямах ФЕЦ, щях да тегля от далекопровода да кажем 100 киловата, а със ФЕЦ през деня тегля само 75 KW (25 си ги произвеждам сам). Следователно децентрализацията средностатистически ще разтовари енергийната система.

Колкото до загубите - не знам за какви 2% говориш. Моята информация е, че ЕРП-тата трудно ги поддържат на ниво под 20%. Нека някой специалист да каже по-точни цифри.

По проблема с резервните мощности, с които трябва да се компенсира, когато централите с ВЕИ не работят:

1. Ясно е, че трябва да ги има. И когато се налага, ще се включват. Но ще замърсяват по-малко, защото ще работят по-малко. Тоест ефекта от ВЕИ вече е налице.

2. Съществуват сравнително евтини технологии за акумулатори с огромен капацитет. Пример за това е ПАВЕЦ Чайра. Когато има излишна енергия тя изпомпва вода от ниско на високо, а когато има пиково натоварване водата се връща обратно през турбините и се произвежда енергия. Също може да се организира производство на водород и после неговото горене. Тоест човечеството разполага с технологии за акумулиране на огромни мощности, което означава, че без проблеми може да произвежда 100% от енергията си САМО ОТ ВЕИ. Естествено това ще стане в едно по-далечно бъдеще. Важното е, че това е реализуемо.

3. Вдигането на цената на тока за населението не е вредно. Напротив - трябва да се вдигне колкото се може по-скоро (разбира се плавно). Това е единствения начин хората да бъдат накарани ДА ПЕСТЯТ и да ИНВЕСТИРАТ В ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ ТЕХНОЛОГИИ. И като строят сгради, да се замислят за изолации, дограми и т.н.

4. Има и още един проблем и той се казва ДКЕВР. Не казвам че няма нужда от регулатор, но според мене той не си върши работата пълноценно. Загледайте се в сайта му. Има хиляди решения за изкупната цена на стотици дребни фирми. Каква е тази глупост. Кой я измисли? Сигурно в ДКЕВР работят няколко стотин човека и от сутрин до вечер проверяват километрични счетоводни отчети, за да отрежат предварително всяка една инициатива в по-дребните фирми !!!!! Според мене ДКЕВР трябва да регулира цената само на няколкото бивши държавни гиганти и до там. А за всички останали да определи цена съобразно енергоизточника и след това да остави предприемаческия дух да свърши чудеса в създаването на ефективни електропроизводства. А в момента с това регулиране всяка инициатива умира още в зародиш. Защо да си правя централата по-ефективна и по екологична? Ако го направя и себестойността ми намалее, ДКЕВР ЩЕ МЕ НАКАЖЕ ЗА ТОВА, като ми намали изкупната цена. Разбирате ли за какъв АБСУРД става въпрос?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 26.12.2008 13:29

Един другар от ДКЕР се изцепи на заседанието през декември 2006 относно цените на тока от ФЕЦ: "..... че те колко искат да печелят БЕ!!..."

Разбираш ли какво върви тук в България? ТИ не трябва да печелиш! И ако ви кажа, кой беше този другар...

Така е Росимир, ако ти направиш нещо, че да вземеш кредит на 0%, специално на теб ще ти намалят цената - за да не печелиш.

Кажи само с какво мога да допринеса лично аз, за да се промени положението?

Интересно е само, че на всички другари децата им учат в чужбина... откъде взимат по 1000-1500^ месечно, това не мога да ти кажа.
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ