Мъчителни изчисления

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мъчителни изчисления

Мнениеот zein » 24.02.2009 15:58

Здравейте!

В начален стадий съм. Скаран съм тотално с физиката и всякакъв род изчисления. До този момент единственото, което ми е ясно е че на 25 м2 площ мога да изградя 1 кW мощност. Също, че средната радиация за страната е 1342 кWh на годишна база. Разполагам с 10дкр площ в област Монтана. Може ли някой да ми изясни като на пет годишен как мога да изчисля приходите, които бих могъл да генерирам от 400кW мощност електроцентрала? Тези 400кW за какъв период от време се произвеждат?
Аватар
zein

Мнениеот DanielDimov » 24.02.2009 17:09

по първия въпрос:
смятай приблизително 1200 kWh/kWp за година

това означава че твоята хипотетична 400 kW централа ще произвежда 400 * 1200 = 480000 киловатчаса

според сегашната цена на изкупуване 480000 * 0.718 = 344640 лева приход за година

по втория въпрос:
"производство" означава енергията която добиваш от слънцето, а тя се измерва във ватове за единица време. мощността е моментна и се измерва във ватове. примерно 2 вата мощност работещи един час е енергия 2 ватчаса; един ват мощност за два часа пак прави енергия 2 ватчаса.

твоята централа може да произведе 400 киловатчаса само за един час ако условията са идеални, но може и за цял ден да не ги произведе ако е мрачно
Последна промяна DanielDimov на 24.02.2009 18:16, променена общо 1 път
DanielDimov

Мнениеот zein » 24.02.2009 17:44

Blagodarq za iz4erpatelniq otgovor! Napalnihte mi du6ata!
Аватар
zein

Мнениеот dival » 25.02.2009 19:47

и аз имам същия въпрос за 1.5 мегавата
dival

Мнениеот Вальо Генов » 25.02.2009 21:47

Не че и аз не съм скаран с цифрите, но според мен можеш в горните изчисления да заместиш 400 kW с 1500 и да добиеш теоретична представа за 1.5 MW.
Поздрави
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот zein » 26.02.2009 15:53

Уточняващ въпрос! Какъв би бил остатака от въпросните идеални 344 640 лв, като преминат през "рендето" на разходите и факторите (тотпология, сланчева радиация, местоположение...) ?
Аватар
zein

Мнениеот DanielDimov » 26.02.2009 16:25

това производство (1200 wh/wp годишно) е много близо до реалното и е съобразено с мястото, облачността на това място, температурите на това място, загубите които ще има в кабели, инвертори, трансформатори, замърсяване. единственото с което не е съобразено е засенчванията които ще имаш от земята или от разни вредни обекти наоколо - тоест прието е че хоризонта ти е чист.

някои хора дори ще ти кажат че реалното производство ще е повече, но те съветвам да си правиш сметките в песимистичен вариант!
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 26.02.2009 22:56

Електропроизводство от 1200 KWh/kWp +/-5% е стандартно за България и обхваща над 90% от територията. Само Силистра може да се похвали с плюс 7-8%, а София с минус 7-8%. Когато започнете да правите бизнес-план, ще се появят фактори, в които има много по-голяма грешка или по-голяма неточност. На фона на това чак е чудно как хората се вълнуват от радиацията чак толкова много.

Ако си представим земята като футболна топка, то тогава площта на България е голяма колкото цифката на топката (откъдето се помпи). Та нима очаквате едно такова малко петънце да има различна радиация в различните негови точки? Целия разброс на радиациите от най-лошата до най-добрата е 250W/m2 (от 1370 do 1620). Това прави разлика от +/-7%. При това положение мога да ви кажа, че в нормалния бизнес бизнес-плановете са с 20 или даже с 30% грешка. При соларните инсталации вие имате шанс да направите бизнес-план със 7% грешка (ако използвате PVGIS) и с не-повече от 2-3% грешка, ако направите официален одит в специализирана одитираща фирма. Но има ли смисъл всичко това? Ако сметките ви не излизат при приблизителните изчисления с числото 1200, то няма шанс те да станат много по-добри или по-лоши, ако научите истинското число.

При това положение или вие се навивате да правите централа, смятайки с 1200 kWh/m2, или въобще не се захващайте и не се хабете да харчите пари за одити и проектиране и за да научите, че това число е малко по-различно в плюс или минус.

Да, имам клиенти с 1150, имам и с 1310. Но какво от това. Реалния срок на възвръщаемост, който се получава при използване на субсидии и кредит е между 5 и 6 години. И той не зависи толкова от радиацията, колкото от следните, много по-тежки от нея фактори:
1. Лошо избрано място с големи засенчвания. Наоколо къщи, дървета, стълбове и т.н. Чак да се чудиш къде да сложиш модулите, но клиента е категоричен - тука ще е и точка.
2. Лоша сграда с лош покрив. Ориентацията е изкривена от оптималното с повече от 30-40 градуса, а наклона е смешен - 10-12 градуса. Освен това площта е малка. И разбира се наоколо има сгради, които засенчват. Но клиента отсича - това е покрива и точка.
3. Мястото е насред полето. Най-близкия път е на 600-800 метра. Най-близкия далекопровод е на 1000 метра. Освен това наклона е северен и има сериозни засенчвания от хоризонта. Но клиента отсича - това е мястото и точка.
4. Мястото е на 3 дена път с камили. Почти е недостъпно. Стигнахме с кола 4х4, но тир с оборудване със сигурност няма да може да се добере. Освен това наклона е огромен и техника не може да се вкара. Тоест всичко ще е на ръка. Но клиента отсича - това е мястото и толкова.

Мога да напиша още поне 10-15 реални случая от нашата практика и общото във всички е едно и също - клиентите имат или са купили някаква земя за смешни суми и това ги мотивира да правят централа на нея, без въобще да ги интересува, че неоптималността на тази земя ще им натресе в бъдеще загуби, десетократно и стократно надвишаващи цената на земята. Другото ни наблюдение, което се среща в може би 50% от случаите е, че клиента, в името на някаква неразбрана от нас мотивация, е готов да жертва десетки хиляди левове левове загуби В БЪДЕЩЕТО (при това всяка една година от експлоатацията) в името на някаква еднократна и смешна икономия от 500 или 1000 лева СЕГА.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот GSXR1000 » 26.04.2009 18:01

Здравейте на всички във форума. Имам няколко въпроса към г-н Матеев относно бъдещо изграждане на фотоволтаична централа върху земеделска земя с площ 10 декара с възможност и до 20 декара в завиимост от инвестицията и рентабилността в двата случая.

1)ориентировъчна цена и при двата случая

2)ако парцела е с наклон гледащ на запад около 10 градуса ,това ще представлява ли трудност за изграждането и съответно има ли решение за този проблем и ако да какво е оскъпяването

3)задължително ли е да се влезе със собствени средства в инвестицията или някои банки осигоряват 100% кредит

4)получават ли се евросубсидии и ако да с до колко %
GSXR1000

Мнениеот Vandal » 26.04.2009 20:32

Ооо, дават 100%.
А ако можеш и да щракаш с пръсти(щото минаваш на интервю и питат)
дават и до 200% процента.
Някой казват че са стигнали и 250%, ама сигурно са правили сви..
Аватар
Vandal

Мнениеот Nikolay » 28.04.2009 23:30

Колега нека запазим добрия тон...
Nikolay

Мнениеот Kovex » 29.04.2009 00:25

За по-лесно, по-сигурно и с известен резерв за през годините, сметките е добре да се правят на база 1000 кwh / от 1 kwP. !
Като гледам реалната производителност на някои централи, направо се хващам за главата.
Освен това никой и нищо не ти гарантира !
Някъде се говореше за гарантиран слънчев резултат или приближение към тези сметки, но засега това е само в сферата на приказките.
Само, че в банките откъдето ще теглиш кредит, лихвите и процентите ще ти бъдат точно определени, е ... и там има изменения, особено в условията на криза !
Най - точната информация би следвало да изглежда така:
Монтирани 5 kwP /еди къде си/
Изплатени от /ЕВН, ЕОН, ЧЕЗ и т.н/ за произведени през м: 1, 2, ....... 12, суми в лв. за производство на ...... х, yq z kwh/ месечно.
Дай боже да видим в този чудесен форум и тази информация, макар че аз лично дълбоко се съмнявам.
Сигурно ще бъде класифицирана информация !
Kovex

Мнениеот Mateev » 29.04.2009 01:33

Не съм съгласен. Цифрите, които съм цитирал по-горе за електропроизводството, са много отговорни и може да им се вярва. Дефакто нямам клиент, на когото електропроизводството да е по-малко от 1150 kWh/kWp, при това с всички засенчвания.

Също и за плащанията от ЕРП-тата. Галин от Айтос получава живи пари от централата си всеки божи месец, започвайки от Януари 2007-ма. Много други получават пари, но просто не са правили отчети на форума. Какви пари получават не е тайна, защото електропроизводството не е тайна. Вижте колко много български централи публикуват данните си в Sunny Portal. Ами вземете калкулатора и си сметнете какви са парите.

Вярно е, че нещата в България стават бавно и трудно, НО ВСЕ ПАК СТАВАТ. И с всеки един изминал ден инвестиционната обстановка непрекъснато се подобрява.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 29.04.2009 01:48

GSXR1000 написа: Здравейте на всички във форума. Имам няколко въпроса към г-н Матеев относно бъдещо изграждане на фотоволтаична централа върху земеделска земя с площ 10 декара с възможност и до 20 декара в завиимост от инвестицията и рентабилността в двата случая.

1)ориентировъчна цена и при двата случая

Дали декарите са 10 или 20 няма никакво значение. В единия случай ще се съберат около 450 kWp, а в другия - около 900 kWp. И в двата случая цената на централата до ключ ще е от порядъка на 3.4-3.6 EUR/Wp в зависимост от локалните особенности на терена и разстоянието до най-близкия ЖР стълб на 20 kV далекопровод.

GSXR1000 написа:2)ако парцела е с наклон гледащ на запад около 10 градуса ,това ще представлява ли трудност за изграждането и съответно има ли решение за този проблем и ако да какво е оскъпяването

Централата без проблем ще се изгради по наклона - самите конструкции ще са наклонени. Ще имате обаче загуби от хоризонта. Централа, наклонена на запад с 10 градуса, е еквивалентна на хоризонтална централа и хоризонт на изток с височина 10 градуса. Приблизителния размер на загубите от този факт ще е около 3-4%.

GSXR1000 написа:3)задължително ли е да се влезе със собствени средства в инвестицията или някои банки осигоряват 100% кредит

При инвестиционен кредит банките осигуряват 90%, а вие добавяте 10% самоучастие. Трябва обаче да имате поне 120-140% имущество, с което да гарантирате кредита.

GSXR1000 написа:4)получават ли се евросубсидии и ако да с до колко %

За големи централи никой не дава никакви субсидии. Поне засега това е факт. А за в бъдеще - ами можем само да се надяваме. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот GSXR1000 » 29.04.2009 19:30

Благодаря г-н Матеев за навременния Ви отгоровр,но останах учуден защо не се осигорява субсидия след като бяхте споменали във ваши коментари ,че достига 70%,да не би да се отнася само за малки проекти върху малка площ и ако е така до каква площ става дума.А относно за кредитите ,чел съм ,че може да се ипотекира самата ФВЦ.Ако може с 2-3 изречения да кажете за какво става дума .Благодаря :D
GSXR1000

Следваща

Назад към Слънчева енергия