Lupus написа:@ lz1wvm,
Виж схемите, които е дал Матеев в линковете. Могат с малко допълнителни разходи да ти спестят доста неприятности. Аз вече предвиждам ползването на тази: http://www.maximintegrated.com/datashee ... vp/id/6376 в един нов проект.
Да схемата я видях.Спор няма за нея,че е по добра,има си предимствата,за заряди,разряди и къси съединения в акумулаторите.
Споделих малко практика(в теорията не ми се задълбочава).Като малко практика,разбирай близо 19 години и няколко стотин такива случая.
От около 5 години на някой акумулатори слагаме насрещно свързани,запаралелени изправителни диоди.Но причината не е паралелното свързване на акумулатори,а недоброто качество на същите.Обикновенно постоянния режим на заряд е 13,8 волта,и е стандарт за оловните акумулатори(независимо дали са киселинни или гелови).Но предлаганите акумулатори(има и изключения),не издържат на този заряд дълго....обикновенно година,две най-много.За това слагаме и тези диоди за намаляне напрежението на заряд.А където има възможноста за регулиране на това напрежение,то задължително се регулира на 13,4-13,5 волта.Но пак казвам до сега не сме имали случай на изгорели кабели или взривен акумулатор.......
Сигурен съм,че темата може да се развие доста,но дано да е в положителна посока.
А и както знаете дори и преди доста години е имало паралелно свързване на акумулатори.Но дали е имало сериозни последствия от това,не знам.На мен по логично ми се струва да се осигури точния заряд(цикличен или постоянен).А дори и да са последователно свързани,ако го няма условието за заряд,то тогава нещата стават непредвидими.
ПС Г-н Матеев,то вярно че на повечето техници,казват тиквеници

Сега като се замисля, ако аз бях производител на акумулатори, силно щях да препоръчвам паралелното им свързване, защото така потреблението силно щеше да нарастне и да ми удвои, утрои или удесетори печалбите.
пък ако щете го погледнете и от икономическа гледна точка,демек големия оборот на акумулатори.....