проблем със соларните акумолатори

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: проблем със соларните акумолатори

Мнениеот lz1wvm » 16.10.2012 20:09

Lupus написа:@ lz1wvm,
Виж схемите, които е дал Матеев в линковете. Могат с малко допълнителни разходи да ти спестят доста неприятности. Аз вече предвиждам ползването на тази: http://www.maximintegrated.com/datashee ... vp/id/6376 в един нов проект.

Да схемата я видях.Спор няма за нея,че е по добра,има си предимствата,за заряди,разряди и къси съединения в акумулаторите.
Споделих малко практика(в теорията не ми се задълбочава).Като малко практика,разбирай близо 19 години и няколко стотин такива случая.
От около 5 години на някой акумулатори слагаме насрещно свързани,запаралелени изправителни диоди.Но причината не е паралелното свързване на акумулатори,а недоброто качество на същите.Обикновенно постоянния режим на заряд е 13,8 волта,и е стандарт за оловните акумулатори(независимо дали са киселинни или гелови).Но предлаганите акумулатори(има и изключения),не издържат на този заряд дълго....обикновенно година,две най-много.За това слагаме и тези диоди за намаляне напрежението на заряд.А където има възможноста за регулиране на това напрежение,то задължително се регулира на 13,4-13,5 волта.Но пак казвам до сега не сме имали случай на изгорели кабели или взривен акумулатор.......
Сигурен съм,че темата може да се развие доста,но дано да е в положителна посока.
А и както знаете дори и преди доста години е имало паралелно свързване на акумулатори.Но дали е имало сериозни последствия от това,не знам.На мен по логично ми се струва да се осигури точния заряд(цикличен или постоянен).А дори и да са последователно свързани,ако го няма условието за заряд,то тогава нещата стават непредвидими.

ПС Г-н Матеев,то вярно че на повечето техници,казват тиквеници :D .Но едва ли тези тиквеници,ще ги държат 19 години на работа,заради едно паралелно връзване на акумулатори

Сега като се замисля, ако аз бях производител на акумулатори, силно щях да препоръчвам паралелното им свързване, защото така потреблението силно щеше да нарастне и да ми удвои, утрои или удесетори печалбите.

пък ако щете го погледнете и от икономическа гледна точка,демек големия оборот на акумулатори.....
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 17.10.2012 01:12

Ако си се занимавал с оловни акумулатори, мога да те разбера. Ела обаче да видиш какъв екшън става с литий-полимерните акумулатори в радиоуправляемите модели, където едно "акумулаторче" с размери на цигарена кутия има 500 или 1000 A ток на късо съединение.

Колкото до това, че си се занимавал 19 години - това нищо не значи. Ще ме извиниш, ама това не е довод. В законите на ОМ и Кирхов няма такъв параметър, като "години опит". Там си има строги и ясни зависимости между ток, напрежение, съпротивление и т.н. Също така изравнителните токове са си чисто пилеене на енергия. Какво - нима това ни препоръчваш? Напреженията, които ни цитираш, не са верни. Соларните контролери зареждат до 14.4V, а когато са с температурна компенсация вдигат напрежението дори и до 14.6V.

Колкото до запалените акумулатори - да имам снимки, само че са на литий-полимерни.

И въобще не знам какъв ти е опита или майсторлъка, но когато не си сигурен в нещо, недей да го твърдиш, защото може и да подлъжеш някой неразбиращ да пострада заради тебе.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 17.10.2012 01:15

По-повод 19-те години акумулаторен опит искам да кажа, че вероятно и кола караш от 19 години, но още си жив. И сигурно ще твърдиш, че с кола не се умира. Интересно защо тогава средно по 1000 човека на година умират в ПТП по пътищата на България.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 17.10.2012 02:02

Явно все още бъркаш цикличен и постоянен заряд.Мога да се съглася също,че просто не си допрочел мнението ми,и си се спрял най-вече на акумулаторния ми опит.А сравненията дето ги правиш,просто са неуместни.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 19.10.2012 23:40

Колкото до запалените акумулатори - да имам снимки, само че са на литий-полимерни.

Да има клипчета в интернет за инциденти с литиеви батерии.
Но защо тогава ги свързват в паралел.

Ако два акумулатора са с напълно еднакви параметри, и останат такива до края на живота си - то тогава паралелното свързване не би било никакъв проблем. Да, ама това не е така. Има си производствени разброси и това води до изравнителни токове дори и при нови акумулатори. А с остаряването им положението се влошава.

А това че някъде си еди кой си ги е слагал в паралел не е доказателство, че това е правилно. Това само доказва, че някъде по света се шири човешката глупост, която според Айнщайн е БЕЗКРАЙНА, и аз съм съгласен с него.

Например в компютър за 2000 лева.
Но както и да е.
Въпроса на питащиия беше за соларни акумулатори(най-вероятно оловни),не литиеви.
И пак се връщаме на зарядно-разрядния цикъл.Ако един контролер зарежда с 14,5 волта както пишете,то той е предназначен за цикличен заряд на акумулатори.А дали ползващия на тези акумулатори го устройва този заряд....!!!!
А колкото до паралелно свързване на оловни акумулатори,мисля че няма да има проблем,ако се спазват някой минимални условия.
1.Да са нови
2.Да са от един производител(хубаво е и да са от една партида)
3.Да са с еднакъв капацитет.
4.Ако е цикличен заряд,зарядния и разрядния ток никога не трябва да надвишава една десета от общия капацитет(ако е по-малък,съответно се увеличава КПД-то на акумулатора)
5.Ако е на постоянен заряд,на самия акумулатор пише,какво тябва да е напрежението му....
Това е,само не казвай че аз съм виновен за ПТП-тата в страната. :D
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 24.10.2012 00:15

Не знам защо ти отговарям на този постинг, но все пак ще го направя, но не заради тебе, а заради всички други, които четат темата и могат да се подведат по некомпетентното ти мнение.

АКУМУЛАТОРИ В ПАРАЛЕЛ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СВЪРЗВАТ ако преди това не се предприемат мерки за контрол на ИЗРАВНИТЕЛНИТЕ ТОКОВЕ. А такива токове винаги съществуват по ред причини - производствени разброси на капацитета и вътрешното съпротивление, както и различно стареене, което увеличава тези разброси. При зареждане на паралелни акумулатори със соларни панели се появяват ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ. Както предполагам повечето от вас знаят, соларните панели са ГЕНЕРАТОРИ НА ТОК. Това означава, че тока от панелите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще бъде вкаран в паралелната група от акумулатори и ще бъде разпределен между тях НЕПРОПОРЦИОНАЛНО. Най-добрия акумулатор с най-ниско вътрешно съпротивление ще поеме НЕПРОПОРЦИОНАЛНО по-голям процент от този ток, като това ще доведе до надхвърляне на предписаните от производителя 1/10 от капацитета. Следователно това ще доведе до скъсяване на живота точно на най-добрите акумулатори.

Колкото до процесите с неконтролируемите изравнителни токове - описал съм ги подробно в по-горните постинги. Тези изравнителни токове НАКЪСЯВАТ ЖИВОТА на акумулаторите, защото:
1. Те са неконтролируеми. Старите "башмайстори" идея си нямат колко са големи тези токове, защото никога не им е хрумвало да сложат един амперметър и да ги измерят.
2. Те си сменят посоката и големината много често (има слънце - няма слънце), предизвиквайки по този начин микроцикли, които също накъсяват живота на акумулаторите.
3. Големината на тези токове много често надвишава обявените от производителя 1/10 от капацитета, а това също накъсява живота
4. Повреда в един акумулатор (прекъсване на клетка) води до претоварване на останалите по време на заряд, а това също накъсява живота на цялата група.
5. Повреда в един акумулатор (късо съединение в клетка) води до огромни изравнителни токове от другите акумулатори към повредения.

Моята препоръка:

НЕ СВЪРЗВАЙТЕ АКУМУЛАТОРИ В ПАРАЛЕЛ БЕЗ РАЗВЪРЗВАЩИ ДИОДИ !!!

Паралелното свързване на акумулатори е като карането на кола без колан или на мотор без каска. Можете да го направите и вероятно нищо няма да ви се случи, но в статистически план броя на жертвите с фатален край нараства няколко пъти. И всеки си мисли, че точно на него няма да му се случи, но то се случва. И човек осъзнава какво е трябвало да направи чак на погребението на някой близък човек.

Та ако искате вашите акумулатори спокойно да си изживеят живота, предписан от производителя, НЕ ГИ СВЪРЗВАЙТЕ В ПАРАЛЕЛ без специални защитни средства. А още по-добре е ВЪОБЩЕ ДА НЕ ГИ СВЪРЗВАТЕ В ПАРАЛЕЛ. Ако ви трябва голям капацитет - купете си единични клетки с голям капацитет и ги СВЪРЖЕТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО до постигане на желаното напрежение.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.10.2012 00:24

А ако сте рискови натури - послушайте LZ1WVM и се надявайте, че точно при вас всичко ще мине по мед и масло. Наистина има такава вероятност при качествени и еднакви акумулатори, но в края на живота им пак ще имате проблеми. А това, че общия живот на цялата група се е накъсил поне 2 пъти - това няма как да го разберете, освен ако не направите втора контролна група, свързана по правилния начин.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 15.05.2013 19:07

Когато миналата година обсъждахме тази тема аз възложих на колегите да разработят и изтестват ИДЕАЛНИ ДИОДИ и забравих за тях. Наскоро обаче отново ми потрябваха, защото мисля да направя около 20 автономни системки с по 3 панела, които ще използвам за захранване на електрониката и охранителната техника на мои пчелини. Не знам дали разбрахте, но напоследък съм решил да ставам пчелар. Накупих имоти и кошери и направих около 20 пчелина. Във всеки един от тях ще има по един военен фургон - втора ръка. Има ги по 500-600 лева парчето. Вътре във фургона ще има електроника за видеонаблюдение, охранителни системи, камери на покрива и устройства за радиовръзка. И разбира се - автономна фотоволтаична инсталация с 3 до 5 панела и контролер за заряд/разряд на Steca PR-3030.

Та поръчах ги тези 20 автономни системи на собствената си соларна фирма и веднага възникна въпроса как да свържем в паралел 3 до 5 модула. Отново възникнаха старите проблеми - дали да слагаме диоди, които много греят, или предпазители, които при 3 панела в паралел едва ли ще защитават нещо сериозно, защото тока им на задействие е неясен. И естествено също ще греят.

И тука колегата отново ме подсети за идеалните диоди. Звъннахме в СТС Електроникс и се оказа, че отдавна са ги разработили и ги имат като изделие, което е в продажба. Представляват гола платчица със стърчащ от нея мощен полеви транзистор. Потребителя сам си решава дали да ги слага на радиатор или не. При токове от порядъка на 5-10 A няма нужда от радиатор, защото пада на напрежение върху тях е под 100 mV. Тоест вече го имаме идеалното решение за свързване в паралел на единични модули и/или акумулатори.

Пуснах този постинг за да се похваля и за да ви кажа, че ако някой пожелае, може да си закупи такива диоди директно от СТС Електроникс. Все още не знам цената, но доколкото разбрах ще е нещо смешно. Платката и компонентите по нея са евтини, само труда все още не знам колко ще излезе. Сега ми правят калкулация и когато са готови - ще ви кажа.

Ето един PDF файл с параметри:
Прикачени файлове
Rykovodstvo PID100.pdf
Параметри на ИДЕАЛЕН ДИОД на СТС Електроникс
(2.06 MiB) 809 пъти
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 15.05.2013 19:53

Браво! Добро изделие! Като излезе цена ще взема 5бр за тестове. Пиши като сте готови с цената.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 15.05.2013 21:45

Сега като гледам - в схемата на документацията има грешка. Поляритета на BAT2 е наобратно. Утре ще оправим документацията. Обещаха ми също, че до края на утрешния ден ще има и цена.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 15.05.2013 22:09

Mateev написа:Сега като гледам - в схемата на документацията има грешка. Поляритета на BAT2 е наобратно. Утре ще оправим документацията. Обещаха ми също, че до края на утрешния ден ще има и цена.

Туй да му е кусура! На мен друго не ми харесва - на тая платчица 3 крепежни отвора по 4мм? При това те трябва да се изолират от радиатора, ако се ползва такъв. Не мисля, че е добро решение!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 16.05.2013 07:46

Могат да се направят всякакви вариации за оформление, включая и слагане във всякакви корпуси и заливане със смола. Това просто е нулевата серия на един забравен проект, който в бъдеще ще се развива съобразно желанията на клиентите (ако има такива). Разгледайте сайта на СТС Електроникс и ще видите с каква огромна база от корпуси разполагат. В миналото така се е развивал всеки един електронен датчик. Дефакто съвременната нименклатура е съставена само и единствено от желанията на различните клиенти в миналото.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 16.05.2013 10:53

Mateev написа:Могат да се направят всякакви вариации за оформление, включая и слагане във всякакви корпуси и заливане със смола. Това просто е нулевата серия на един забравен проект, който в бъдеще ще се развива съобразно желанията на клиентите (ако има такива). Разгледайте сайта на СТС Електроникс и ще видите с каква огромна база от корпуси разполагат. В миналото така се е развивал всеки един електронен датчик. Дефакто съвременната нименклатура е съставена само и единствено от желанията на различните клиенти в миналото.

Има ли останали поне две мостри за тестове? Не е лошо да има дадена и принципната схема - едва ли е фирмена тайна.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот petar1 » 17.05.2013 22:22

Mateev написа: Отново възникнаха старите проблеми - дали да слагаме диоди, които много греят, или предпазители, които при 3 панела в паралел едва ли ще защитават нещо сериозно, защото тока им на задействие е неясен. И естествено също ще греят.

Здравейте , какво искате да кажете за панелите в паралел, че предпазителите едва ли ще защитават нещо сериозно.Питам понеже при мен са 5 стринга в паралел и по схема е с предпазители.Какво може да се случи при такова свързване? Поздрави.
petar1

Мнениеот Mateev » 18.05.2013 09:14

Има два проблема - ПРЕГРЯВАНЕ и НЕСУГУРНОСТ ДАЛИ ЗАЩИТАТА ЩЕ ЗАДЕЙСТВУВА

Когато панелите се развързват с диоди, тези диоди силно греят по причина на това, че в тях има голям пад на напрежение. Дори и да се използват Шотки диоди, техния пад е 0.4-0.5V. При ток например 5-6А това прави около 2-3W отделена топлина на диод. Ако са 5 стринга - общо в кутията се отделя 10-15W топлина. Това е огромна мощност за такава малка кутия и поради тази причина диоди за развързване се използват само при тънкослойните модули от типа на Канека, които са с голямо напрежение и малък ток, а от там малко количество на отделената топлина. Преди много години ние сме правили централи с модули Канека и с развързващи диоди и до ден днешен (вече 6 години) няма никакви проблеми.

Алтернативата на диодите са предпазителите с нажежаема жичка. Проблема при тях е, че трудно може да се нормира тока, при който изгарят. Например 8А предпазител може да изгори и при 5А, ако е много горещо вътре в кутията, а може да не изгори и при 12А зимно време. Освен това при нажежаемите предпазители в работен режим жичките им са нагрети до над 100 градуса. Няма как - функцията ток/температура при тях е линейна и ако жичката изгаря на 250 градуса, то в работен режим те са нагрети до над 100 градуса. Сложете няколко такива предпазителя в малка кутийка и пак ще наблюдавате прегряване на тази кутийка.

Още нещо - това с жичните предпазители се използва за 4 или 5 стринга в паралел. При 2 стринга работния ток и тока на късо съединение са едни и същи (здравия стринг прокарва обратен ток през повредения). При три стринга двата здрави прокарват през повредения. Тоест тока е 2 пъти по-голям, но както вече казьах това е в зоната на неопределеност на предпазителя. Често се случва вместо да изгори, силно да се нагрее че и дори да предизвика пожар.

ИДЕАЛНИТЕ ДИОДИ всъщност се явяват идеалното средство за развръзка, защото не греят и в същото време работят дори и само с два модула в паралел. Проблема с идеалните диоди е, че трудно може да се намери полеви транзистор, който едновременно да е за голям ток и голямо напрежение. Не че е невъзможно, но става много скъпо решение при големи напрежения.

Та това е един кратък анализ на възможностите за развързване на стрингове от по 500-800V.

Ако обаче напрежението е ниско (до 50V), то тогава идеалните диоди се явяват ИДЕАЛНОТО РЕШЕНИЕ - не греят и са евтини. Тоест когато в паралел се свързват единични модули (при автономните системи), то тогава идеалните диоди се явяват идеалното решение. Същото е и при свързване в паралел на акумулатори до 48V - тогава за развързване най-доброто решение са идеалните диоди.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии