Слънчеви електроцентрали в България

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот malchev » 26.05.2009 21:55

Правилно ли разсъждавам, че за да е изгоден показаният тракер, цената му трябва да е под 10 хил.лв. ?
malchev

Traker

Мнениеот Stanimir Gavrilov » 26.05.2009 22:00

Рядко се включвам, но следя форума по-внимателно от някои от най-активните участници.
Ще си позволя една забележка към нашият домакин г-н Матеев, която аз лично му прощавам, защото форума си е негов и може да си пише какво то си ще в него.

Г-н Матеев, прави ми впечетление, че почти винаги когато ваш пряк или коствен конкурент се похвали със свое постижение, Вие винаги намирате за нещо да критикувате това постижение. След това изкарвате така нещата, че видиш ли ако даденото нещо не е изградено, доставено или произведено от СТС не става. Примерите са много, но изваждането им не е целта на моят пост. Съвет - не прави добро впечетление на потенциалните Ви клиенти.

Целта на поста е да Ви провокирам да побликувате снимки на вашата прослувута конструкция за 0.4ЕВРО за Wp, по възможност да предоставите и необходимите изчисления( всяка информация, която сметнете за конфиденциална не я побликувайте). Идеята ми е като инвеститор да намеря най-добрата конструкция за своят проект. Уверявам Ви че съм се отдал изцяло на своят проект и съм се свързал със голяма част от българските фирми инсталиращи фотоволтаици. И тези мои срещи са дали следният резултат:
1. В България ( поне за сега, поне според мен - извинявам се ако съм пропуснал някоя инсталираща фирма) има само една фирма която ме е убедила да използвям тяхната конструкция - името им няма да споменавам, само ще кажа,че са от Пловдив и тези които са интересували като мен сигурно се сещат за коя фирма говоря. Малко над 0.4 ЕВРо на Wp, но пък е Българска и хората са ангажирали 10 човека в Базата им да я произвеждат.
2. Другата конструкция която ми харества е немска, също ще спестя името и. Излиза около 0.3EUR/Wp в Германия. Но не е Българска и за моят проект ще трябва да изнеса още 150 000 EURO извън България.
3. Когато някоя друга българска фирма се опита да представи нов друг продукт, ние инвеститорите и вие техните преки клиенти трябва да ги стимулираме в това им начинание. По този начин се стимулира конкуренцията и за момент по-високата предлагана цена с течение на времето ще стане конкурентна дори и на немската. И дори ако си позволя да отида по-далеч, може и да се случи така че наша конструкция да се изнесе някаде за Европа.

За това искренно Ви моля, Вас и Вашите гости във форума да се стремим, не да унищожим този който се е усмелил да направи нещо, а ако забележим нещо нередно или неправилно да му помогнем и да го поправим.
Stanimir Gavrilov

Мнениеот Mateev » 26.05.2009 22:03

malchev написа:Правилно ли разсъждавам, че за да е изгоден показаният тракер, цената му трябва да е под 10 хил.лв. ?

Така е. Правилно разсъждаваш. Но дори и цената да е по-евтина, винаги стои въпроса: Какво ще получа, ако икономисам 2-3 хиляди лева? Дали няма да си сложа таралеж в гащите? Дали тракера ще издържи поне 10 години, за да се самоизплати? Не поемам ли огромен риск за малко пари? Ако Трабанта беше по-евтин от Мерцедеса само с 1000 лева, бих ли си купил Трабант?

За мене си аз отдавна вече съм решил. Дори и да ми подаряват тракер, пак не бих го взел и не бих му гласувал доверие да ми върти модулите. Нали знаете, че надеждността на всяка една система е равна на надеждността на най-ненадеждния елемент. При това положение възниква едно крещящо противоречие между желанието да направим една централа с поне 50 години живот и влагането на компонент, за който е сигурно, че няма да издържи и 5 години.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Емил » 26.05.2009 22:12

Аз също съм ЗА Българското, но като строителен инженер моето мнение е , че тракерът е слабичък.

Г-н Матеев иска да предпази произвидителите от разочарование, а също и родолюбци като нас от поредното разочарование от българското производство.

Моето мнение относно хоризонталното предпазващо положение е аналогично на мнението на г-н Матеев. Искате да кажете, че при буря една маса няма да бъде катурната защото плотът й е хоризонтален?
Аватар
Емил

Мнениеот Mateev » 26.05.2009 22:19

В отговор на постинга на Stanimir Gavrilov:

Ако сте прочел архивите на форума, ще забележите че аз критикувам 2 основни неща - тракери и тънкослойни модули. Тези мои критики са от самото начало на форума и в никакъв случай нямат конкретна цел и не са насочени към конкретен човек или фирма. Ако сте забелязали, тези критики се базират на конкретни факти и събития, голяма част от които са се случили лично на мене. С изключение на Галин от Айтос, аз имам най-старите централи в България, като една от тях е с тънкослойни модули, а друга БЕШЕ (за съжаление) с 2 тракера DEGER TRACKER 300EL. И до момента може да се каже, че аз имам възможно най-големия практически опит, който въобще някой някога е успявал да натрупа в България. А дори и да е успял, пази го за себе си. В същото време аз безкористно го споделям с всички.

Помислете си защо не критикувам например SMA, или да кажем Steca. И въобще защо приемате моите постинги като критика, а не като полезна информация? Можете ли да ме обвините, че съм излъгал за нещо? Нима не е полезно всички да са наясно както с положителния, така и с отрицателния опит? Защо не ме похвалите за хилядите информации от кухнята, които единствено аз публикувам (конкурентните фирми си траят и крият информацията)?
Аватар
Mateev
Site Admin

re

Мнениеот Stanimir Gavrilov » 26.05.2009 22:24

Не ме разбирай погрешно, аз лично съм се убедил в неефективността и не безопасността на следящите конструкции.
Идеята е че, не трябва така да подхожда - с атака(ако позволите: както казваше дядо ми с рогите на преш ).
Ще си позволя да провокирам г-н Матеев още веднъж, как гарантирате че задната висока стена на Зита Русе, някога няма да бъде отнесена от някой силен вятър? Гаранцията, която аз съм видял са само ваши думи във форума, а изчисления и разяснения не са показани. И пак да подчертая, не се опитвам да Ви оплуя. Мисля че със споделянето на разни решения, може да излезе решение, което да даде възможност на този тракер някога да има бъдеще.
Stanimir Gavrilov

Мнениеот Mateev » 26.05.2009 22:30

По въпроса за нашата конструкция за 0.4 EUR/Wp:

В нея няма нищо тайно. Всички сте виждали снимките от ЗИТА Русе. Това е конструкцията. Базовата идея не е променяна. Променяни са само детайлите в посока по-бърз и по-лесен монтаж. Измислена е технология на сглобяване, при която не се чака изсъхване на бетона. Тоест в момента сме в състояние да направим следното:
Ден 1 - Изкопи
Ден 2 - Подложен бетон и нареждане арматура.
Ден 3 - Наливане основи
Ден 4 - Сглобяване na конструкця с много висока точност по X, Y и Z
Ден 5 - Окончателно заливане с бетон
Ден 6 - Монтаж модули и инвертори
Ден 7 - Напиване

Скоро очаквайте да публикувам подробна информация и снимки от още 2 централи. Едната е на покрив в центъра на Пловдив, а другата е на земя в едно близко село. Тази на покрива вече работи, а тази в селото сега се прави. Точно от нейните снимки и разяснения ще разберете цялата концепция (както знаете, аз нищо не крия).
Аватар
Mateev
Site Admin

Благодаря

Мнениеот Stanimir Gavrilov » 26.05.2009 22:40

Благодаря Ви. Така се действа, ще очаквам с не търпение решението на земя. Сега и ако измислим, как да спираме вятъра, ще почна да пиша по-често във форума :) . Извинявам се но не съм инженер и за това, само се наслаждавам на дискусиите в които е редно да кажа доста често се раждад хубави решения, за които западняци и американци може само да мечтаят.
Дерзайте и моля другите професионалисти да се включат с решения и предложения.
Stanimir Gavrilov

Мнениеот vaklin » 26.05.2009 22:50

Защо не ме похвалите за хилядите информации от кухнята, които единствено аз публикувам (конкурентните фирми си траят и крият информацията)?

Без да заемам страна по спора, трябва да признаем, че наистина е така. Даже предполагам, че без Матеев към момента слънчевата енергетика в България нямаше да е същата. Тук всеки може да научи повече за фотоволтаиците от колкото за няколко години в университет.
vaklin

Re: re

Мнениеот Mateev » 26.05.2009 22:57

Stanimir Gavrilov написа:Не ме разбирай погрешно, аз лично съм се убедил в неефективността и не безопасността на следящите конструкции.
Идеята е че, не трябва така да подхожда - с атака(ако позволите: както казваше дядо ми с рогите на преш ).
Ще си позволя да провокирам г-н Матеев още веднъж, как гарантирате че задната висока стена на Зита Русе, някога няма да бъде отнесена от някой силен вятър? Гаранцията, която аз съм видял са само ваши думи във форума, а изчисления и разяснения не са показани. И пак да подчертая, не се опитвам да Ви оплуя. Мисля че със споделянето на разни решения, може да излезе решение, което да даде възможност на този тракер някога да има бъдеще.

За задната конструкция в Русе има хиляди снимки и всеки, който поиска, би могъл сам да си я сметне. Конструкцията е смятана за 250 kg сняг и 120 kg вятър, като има оставен и доста голям запас в коефициентите. За съжаление не мога да публикувам самите чертежи поради авторското право на проектантите. Но който иска и който е специалист, може сам да прецени здравината само по снимките. За сведение само мога да кажа, че при допустимо провисване на алуминиевите профили от 0.2-0.3%, ние сме я смятали при 0.1%.

С нашата конструкция можете да се запознаете, като дойдете на гости в Габрово. Ще ви трябват само 30 секунди, за да се хванете с ръце и да увиснете с цялата си тежест на един от профилите. И ще видите, че не поддава с повече от милиметър. Ако направите същото упражнение с DEGER TRACKER 5000NT, профила просто ще се счупи. Вие сам ще се убедите, че той се гъне на повече от 5 сантиметра само с 15-20 кг сила. Имам монтирани и мога да ви покажа и стандартни конструкции на Schuco и Hilti. Тази на Schuco е кашкавалена. По е зле и от тракера. На Hilti конструкцията е корава, но трябва да се сдвояват профилите на краката. И въобще елате в Габрово, за да видите на живо 5-6 вида конструкции и сам да пипнете и натиснете. Това, което вие сте гледали на картинки, аз съм го сглобявал и пробвал. И в момента мога да напиша цяла книга с похвали или критики към различните видове конструкции или производители на конструкции.

До момента съм загубил над 1000 часа във форума в писане на изводи и личен опит относно проблемите с тракерите и тънкослойните модули. И се учудвам, че все още се намират защитници. Но за всички защитници мога да кажа само едно - те теоретизират, заблудени от хвалбите в Internet. Нямам обаче никакъв проблем с тези от вас, които вече са идвали на гости в Габрово и са задавали въпроси за тракери или тънкослойни. Не съм се опитвал да им обяснявам, а директно ги водя на поляната и ги карам сами да видят или да натиснат различните конструкции. И въпроса с убеждаването им приключва точно за 30 секунди.

Така че ако все още има някой, който да не вярва - ами елате в Габрово и вижте как изглежда модул Канека на 2 години или пък пипнете и натиснете различните тракери и конструкции.
Аватар
Mateev
Site Admin

Зита

Мнениеот Stanimir Gavrilov » 26.05.2009 23:39

Снимките са една или две. А аз не мога да смятам конструкции. Пък и до колкото знам сметките зависят и от какъв тип желязо се използва и друга информация, която сте обещали да дадете, но сигурно сте забравили да го направите. Прегледайте темата за Зита( казах Ви че следя форума много по-внимателно от много редовни участници). И пак си позволявате да критикувате ваши колеги в последният Ви пост. Тези които предлагат хубава конструкция също ми я показаха и я пипнах. Т.е. не само Вие сте виждали конструкции в България
Stanimir Gavrilov

Мнениеот Stanimir Gavrilov » 26.05.2009 23:43

Mateev написа:По въпроса за нашата конструкция за 0.4 EUR/Wp:

В нея няма нищо тайно. Всички сте виждали снимките от ЗИТА Русе. Това е конструкцията. Базовата идея не е променяна. Променяни са само детайлите в посока по-бърз и по-лесен монтаж. Измислена е технология на сглобяване, при която не се чака изсъхване на бетона. Тоест в момента сме в състояние да направим следното:
Ден 1 - Изкопи
Ден 2 - Подложен бетон и нареждане арматура.
Ден 3 - Наливане основи
Ден 4 - Сглобяване na конструкця с много висока точност по X, Y и Z
Ден 5 - Окончателно заливане с бетон
Ден 6 - Монтаж модули и инвертори
Ден 7 - Напиване

Скоро очаквайте да публикувам подробна информация и снимки от още 2 централи. Едната е на покрив в центъра на Пловдив, а другата е на земя в едно близко село. Тази на покрива вече работи, а тази в селото сега се прави. Точно от нейните снимки и разяснения ще разберете цялата концепция (както знаете, аз нищо не крия).

Как е защитена конструкцията - грунд, прахово боядисване или поцинковане?
Stanimir Gavrilov

Мнениеот Mateev » 27.05.2009 00:38

Моята препоръка към клиентите е 70 микрона цинково покритие. Те обаче сами си решават дали да го направят така или просто да грундират конструкцията и после да я боядисат със сребърен феролит.

По-долу публикувам един файл за дебелината на цинковото покритие и годините, които то издържа. Файла ми е предоставен от Hilti - България.
Прикачени файлове
Zn.doc
Дебелина на цинковото покритие и брой години, които то издържа.
(158.5 KiB) 887 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Зита

Мнениеот Mateev » 27.05.2009 00:47

Stanimir Gavrilov написа:Снимките са една или две.

Тука има повече от 50 снимки от монтажа на ЗИТА Русе: http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=157
Тука има още 80: http://www.zita-ruse.com/index.php?opti ... &Itemid=50
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Зита

Мнениеот Mateev » 27.05.2009 01:13

Stanimir Gavrilov написа: И пак си позволявате да критикувате ваши колеги в последният Ви пост.

Според мене казването на истината не е критика. Истината е такава, каквато е. А това че някои се притесняват от голата истина - ами това си е техен проблем. Според мене казването на истината в очите е добродетел, а премълчаването на истината е порок. Ако в този форум трябваше да се премълчават неприятните за някого истини, то тогава в него щеше да има не повече от 20 постинга и не повече от 5 посетителя.

Помислете си колко много критики има във форума. И те са писани не само от мене, а и от всички останали. Критикуват се правителството, ДКЕВР, електроразпределителните предприятия, скапаното законодателство, кризата, технологии модули и инвертори, конструкции, терени, слънчева радиация, електропроизводства, грешки при направата на централи и какво ли не още. Самият вие критикувате мене. Като се замисли човек, критиката е в основата на познанието. Липсата на критика прави нещата да изглеждат лъскави, а те не са такива. Ако разгледате проспектите или посетите интернет сайтовете, ще останете с впечатление, че ние сме обградени с идеалните продукти и получаваме идеалните услуги. Когато обаче си купите нещо, вие научавате истината за него. И в повечето случаи тя е неприятна. И според вас, човек трябва да си мълчи за откритите от него недостатъци на продукта?

Не съм съгласен с такова мислене. Твърдо не !!!

Самият аз искам да науча колкото се може повече за недостатъците на даден продукт. Особенно ако имам намерение да го купувам в хиляди бройки и после да го предлагам на нашите клиенти. И това според мене е правилна концепция. Няма как даден човек да научи за недостатъците на даден продукт, ако някой друг не му ги каже (да направи критика според вашите разбирания).

Вие ми предлагате точно обратното. Да купувам без да съм правил проучвания (без да потърся критики за този продукт). И после като получа некачествена стока да я продавам, като си премълчавам (да не казвам на другите за недостатъците). Не ми се сърдете, но според мене това е сбъркана философия.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали