от Mateev » 10.02.2008 18:11
Със софтуерите, които имам, съм си правил какви ли не симулации на ъгли и сезонни регулирания, както и на всякакви позиционери с всякакви ограничения в ъглите и положението. В общия случай имам абсолютна яснота кога какви радиации и производства можем да очакваме. И за съжаление за региона на България позиционерите и сезонните регулирания не дават кой знае каква допълнителна енергия. При всички случаи тя е доста по-малка от максималните цифри на производителите. Това се дължи на голямото тегло на дифузната радиация в средногодишното производство. За района на Габрово дифузната радиация надхвърля 30%. За останалата част на България не очаквайте кой знае каква голяма разлика.
Например при сезонното регулиране:
Ако наклона се променя 2 или 3 пъти в годината, увеличението на производството ще е около 3%. Ако се променя всеки месец - 5%. Ако се променя всяка минута (мотор + датчик) - около 10%. И още нещо. Ако имате конструкция със сезонно регулиране всеки месец, ще получите допълнителни 5%, но ще загубите двойно повече земя спрямо статичните конструкции. Струва ли си?
Няма и откъде да се получи повече енергия. Самият факт, че вместо хоризонтални модули използуваме наклонени под 33 градуса, увеличава годишното производство само 10%, а консумира 3 пъти повече площи. Започвам да се замислям дали въобще си струва да накланяме модулите под оптимален ъгъл. Хайде - съгласих се, че така е по-добре. Но не заради радиацията, а заради възможността за самопочистване. Между другото в Internet съм наблюдавал много снимки на централи с чисто хоризонтални модули. Особенно по покривите на сградите.
Към момента вече имам няколко случая с клиенти, при които решаваме да поставим модулите под най-невероятни ъгли. Например на покрив с наклони от 11 и 16 градуса и ориентация от -20 градуса спрямо чистия юг. И загубата е само 5% в годишен план. И произволен опит да поставим правилно модулите ни вкарва в допълнителни разходи за конструкции, като стойността на тези конструкции са по-големи от получената изгода.
Така че извода от написаното по-горе е следния:
Бягайте от засенчване, но не се безпокойте от неоптималните ъгли и ориентации. Нещо повече - Неоптималните ъгли и ориентации в много от случаите (при покривите) допринасят за икономия на площи и пари.
Последна промяна
Mateev на 12.02.2008 03:25, променена общо 1 път