За или против thin film технологията

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 03.07.2009 12:40

jedy написа:Консултацията и избора на една фотоволтайчна инсталация се прави не от звеното на соларния търговец, а от независима фирма която поема ОТГОВОРНОСТТА си.

Независим консултант...Това е оксиморон. От 10 години съм в консултантския бизнес, такова животно не съм видял. Дай да си говорим истината - всеки консултант в каквато и да е област винаги гравитира около определен доставчик на стоки или услуги и то гравитира предимно финансово, по-рядко по роднинска и приятелска линия.

Как по-точно ще поемеш ОТГОВОРНОСТ? Да речем ако инвестицията се провали и след 5 години ми дефектира цяла серия модули, дето си ми препоръчал, ще ми покриеш загубите и пропуснатите ползи? Или ако съседа до мен с инсталация от друг доставчик вади по-добро специфично производство, ти ще ми доплащаш разликата за 25 години?

Какво значи отговорност и как я поема консултанта... ей това ми обясни, моля те!
Miro

Мнениеот Mateev » 03.07.2009 12:41

Как си представяте носенето на отговорност?
Какво ще заложите срещу тази отговорност - пари, имущество или нещо друго?

Истинска отговорност носят само застрахователите, на базата на надлежно сключен договор. Частична отговорност носят производителите, на базата на официално издадена гаранция. Всички останали носят отговорност само на думи. В това число и препоръчваните от вас външни консултанти. :lol: :lol: :lol:

Според мене отговорността на една соларна фирма има две измерения:

1. Какво е обещала официално под формата на официални писменни гаранции.

2. Доколко тези гаранции могат да бъдат спазени. По принцип всеки може да ви издаде някаква хартийка, на която да пише "ГАРАНЦИЯ". Клиента обаче трябва да си дава сметка каво стои зад тази гаранция. В повечето случай зад нея стои капитал от 5000 лева и нищо повече. Съжалявам, но това е масовата гаранция, която получава българина. И в повечето случай като опре до предявяване на претенции се оказва, че тази гаранция е била фалшива.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 03.07.2009 12:44

Докато аз пишех постинга си, Миро е публикувал своя постинг в същия дух, а именно:

КОНСУЛТАНТА НЕ НОСИ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ ! :lol:

Консултанта продава само знания и нищо повече. Няма обаче гаранция за количеството и качеството на тези знания. Тоест дори и с консултатнт клиента пак носи голям риск.

Има и още нещо - всеки клиент може лесно да съобрази, че консултанта продава само теоретични знания, а соларните фирми продават централи + практични знания.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот jedy » 03.07.2009 12:55

Как по-точно ще поемеш ОТГОВОРНОСТ? Да речем ако инвестицията се провали и след 5 години ми дефектира цяла серия модули, дето си ми препоръчал, ще ми покриеш загубите и пропуснатите ползи? Или ако съседа до мен с инсталация от друг доставчик вади по-добро специфично производство, ти ще ми доплащаш разликата за 25 години?

Отговарям ти Миро веднага. Ще ти сключа такъв договор с производителя, които ти гарантира смяна на повреден модул и то за негова сметка(на производителя), както и той ти поема загубите от ел производството.Тази опция я предлагат вече и някой производители на инвертори. :D

Втория въпрос ти е малко неуместен според мен.Ако на съседа ти модулите му са цена 3-4 евро на ват ,(за греид на клетката говорим)
че и повече,а твоите са 1-2 на ват за какво говорим изобщо за ел производство даже при еднакви инсталирани мощности? Само бегло примерче въпреки,че не е съвсем точно...... Модул на "Санио" 3-5 евро и модул на "Солар Суис" да не споменавам цена,че е смешно.

Такъв отговор задоволява ли те за "ОТГОВОРНОСТТА" ?
jedy

Мнениеот jedy » 03.07.2009 12:59

Да Ви възразя г-н Матеев.......знаете,че не така нали? КАто козвам консултант, имам предвид,че същото лице изпълнява проекта до края. Не сте ме разбрал за което се извинявам.
jedy

Мнениеот Miro » 03.07.2009 13:14

jedy написа:Такъв отговор задоволява ли те за "ОТГОВОРНОСТТА" ?

НЕ. Това пак не дава обяснение на ТВОЯТА отговорност... това е отговорност на производителя. Ще го кажа по-просто: Каква е твоята ФИНАНСОВА отговорност?

А за грейд на клетката и за цена можем да говорим като сложим 25 години срок на експлоатация. Ако комшията ми след 10 години се окаже, че печели несъразмерно с цената на модулите повече от мен, защото си е купил по-хубави модули, дето са деградирали много по-малко, за какъв чеп ще ми е "грейда на клетката".... аз тогава къде ще си намеря консултанта и къде по-точно трябва да си го завра, след като той не ми поема никаква финансова отговорност, а дори и да поема, вече ще е на карибите да харчи парите ми и тези на другите излъгани пишман инвеститори.

Мога да разчитам за отговорност единствено на доказан производител и доказан доставчик, за който знам, че утре няма да си е ликвидирал фирмата.
Последна промяна Miro на 03.07.2009 13:18, променена общо 1 път
Miro

Мнениеот Miro » 03.07.2009 13:17

jedy написа:Да Ви възразя г-н Матеев.......знаете,че не така нали? КАто козвам консултант, имам предвид,че същото лице изпълнява проекта до края. Не сте ме разбрал за което се извинявам.

Абе това и аз не го бях разбрал... мислех, че говориш за чисто консултантски бизнес, но както и да е, нещата, дето съм изписал, са си валидни и в този случай.
Miro

Мнениеот jedy » 03.07.2009 13:38

Именно "греида" определя ел. производството и съответно високата цена на панела. Колкото до финансова отговорност няма как да я поемеш,ако не си и финансов донор на проекта,както се оказва напоследък :D (всичко в едно) за което нямам ресурс разбира се.

Ако си прецизен в бизнеса си ще оцелееш,някак си(на мен не ми помага за момента :D )ако си поредния измамник това е наистина неприятно,но да използвам в случая поговорката за мечката и гората ми се струва уместно. :D
jedy

Мнениеот ferdy » 03.07.2009 14:38

Отговорността е вече обсъждана тема. Естествено, че няма начин консултантът да поеме цялата отговорност по един проект. Той продава знания и това е единственото, което може да гарантира. Конкретно в соларните проекти, единственото, което може да направи консултанта е да гарантира своето изпълнение по отношение административно, юридическо ослужване и координация и органицазия на проекта, т.е. да намери подходящ подизпълнител за проектиране, одит, монтаж, транспорт и т.н. Като подходящ, означава буквално това: зависи от желанията на клиента и от неговия бюджет. Ако иска качество - търси му се качество, ако набляга на цена и пренебрегва рисковете - предлага му се точно това. Консултантът единствено трябва да му сметне всички варианти, да направи съответните изводи и след това възложителят да избере желаният от него. Консултантът КОНСУЛТИРА възложителя до уговорката, която е поел с договор. Ако клиентът използва опцията "пълно доверие", тогава вече консултантът взима самостоятелно решения. Но понеже у нас всички са специалисти по всичко, това е по-скоро рядкост.
За гаранции изобщо не можем да говорим, като се има предвид, че те трябва да се поемат за чужда работа. Отговорността се споделя с подизпълнителите, не виждам някой как може да я поеме изцяло, че чак и да се подпише под такива нещо.

С думи прости: аз имам клиент, препоръчвам му да използва СТС Солар, защото познавам тяхната работа. Изпълнението на техническата част си е тяхна отговорност, имат си необходимите разрешителни, там камари, правоспособност и т.н. Самата фирма използа и тя подизпълнител - производителят на оборудването. Отговорността се поделя в следния вид: аз за изборът ми на Матеев и за това, че той ще си свърши работата в срок и по точките в договора и ако има някакво неизпълнение, ще предприема необходимото, Матеев за монтажа, проектирането и одита, производителя - своята продуктова гаранция и спазване на съответния си договор. Ако ми дефектира нещо по оборудването - аз звъня на Матеев, той се оправя с производителя, аз се оправям с моя клиент.

Това с пълното поемане на отговорност и гаранции от консултанта са пълни глупости, които могат да заблудят някой и друг клиент в началото, но опари ли се някой - край с тези приказки, възможен е и край на работата на консултанта.

Консултантът може да поеме отговорност за каквото си иска, друг е въпроса как ще си защити мнението, защото в това е проблемът.
ferdy

Мнениеот Beboko » 17.07.2009 13:52

А как се преодолява проблема с първоначалните характеристики на панелите?

те отначало имат до 20% завишени показатели, при което ако се свържат по номинални параметри ( това което пише на етикета ) може да изгори инвертора.

ако ги свържеш по начални показатели след 6 месеца започваш да губиш от това че инвертора не е натоварен добре и си вложил дефакто повече пари за VVр в част: нвертори.

и вероятно ще се наложи да се смени схемата на свързване на панелите и да си вземеш на 100кVVр - 20кVV инвертори вкъщи.
и това са разходи или пропуснати ползи.
Beboko

Мнениеот Mateev » 17.07.2009 14:09

Този проблем го има само при централите с тънкослойни модули. Проблема обаче не е сериозен, защото началната по-висока мощност е благодарение на по-силния ток, а не на по-високото напрежение на модулите. Наистина в началния момент инверторите се претоварват по ток, но те успешно се защитават, като променят MPP точката на стринговете и я пращат в по-безопасна област. Тоест консумират по-малко ток, отколкото са в състояние да дадат модулите. Но това е само за кратко, и то само през обедните часове и само през лятото.
Последна промяна Mateev на 17.07.2009 14:26, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Beboko » 17.07.2009 14:17

Е как само по ток на DATA SHEET на всеки такъв модул има 20 % по високо напрежение.
Beboko

Мнениеот Mateev » 17.07.2009 14:26

Не знам дали знаете, но изгарянето на входа на един инвертор е доста трудна задача. Ако ви е интересно, ето какви са защитите:

1. Диодна защита против обратно напрежение. Реализира се с един последователен или с един паралелен диод. По-често се използва защита с паралелен диод, включен в обратна посока. В нормална ситуация диода винаги е запушен, което означава, че не грее и не внася допълнителни загуби в инвертора. Ако даден стринг се свърже наопаки, диода се отпушва и окъсява стринга. На входа на инвертора се подава напрежение от около минус един волт. В това състояние инвертора може да издържи 5-10 минути преди диода да прегрее и изгори. Но това време е предостатъчно да видите мигащия червен диод и да прочетете съобщението за незабавно изключване на стринга.

2. Повечето инвертори са обявени, че имат максимално напрежение от 700V. В действителност са заредени с 1000 волтови транзистори, които от своя страна издържат поне 1200V.

3. На входа на инверторите има 800 волтови варистори, които обаче се задействуват поне на 850-900V. Това означава, че един инвертор спокойно може да поеме на входа си претоварване от поне 150 допълнителни волта, без нищо да му се случи.

4. Свързването на входа на модули с по-голяма мощност (по-голям ток) също е безопасно. Инвертора е достатъчно интелигентен да си вземе точно толкова ток, колкото може безопасно да поеме. Алгоритъма за търсене на MPP точката е достатъчно интелигентен и в никакъв случай няма да позволи изгаряне на входа по ток.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот RevSol » 15.06.2010 13:44

В такъв случай няма ли опасност да се загуби гаранцията от производителя?
Щом е дал максимално входно напрежение 700 V, а стринга дава 705 V формално дава възможност при повреда да не се поемат гаранции. Повредата може да е по съвсем друга причина.
RevSol

Мнениеот EOS Technologies » 15.06.2010 22:25

Да, може да ти откажат гаранция...
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали