Фирма "Грийн Пауър БГ" - КРАДЕЦ НА ОДИТИ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Фирма "Грийн Пауър БГ" - КРАДЕЦ НА ОДИТИ

Мнениеот Mateev » 08.07.2009 09:43

Попадна ми един одит, правен от фирма Фирма "Грийн Пауър БГ" - http://www.greenpowerbg.com

С най-голямо учудване видях, че това е одит на СТС Солар, който е преписан заедно с правописните грешки. :lol: :lol: :lol:
Освен това голяма част от таблиците са променени с други, които са тотално грешни. Благодарение на това в одита вече има моменти, които са директна лъжа и подвеждат както инвеститора, така и институцията, която го използва (община, банка, РА на МЗ).

По-долу цитирам набързо направените констатации:

1. В глава 4.2.4. ние изчисляваме минималния и максималния ъгъл на слънцето персонално за всеки един клиент. От тези ъгли зависи междуредовото растояние. "Грийн Пауър БГ" слага една и съща стойност във всички одити, преписана от нашия одит. Явно не знае как се изчисляват тези ъгли и благодарение на това вероятно в нейните централи ще има сбъркани междуредови разстояния, което е груба грешка и може да доведе до големи загуби в електропроизводството. :lol:

2. Фиг. 4.3. - Използва се нашата оригинална графика, която е за точно определени GPS координати и е различна за всеки един клиент. Тука обаче се ползва една и съща графика за всички одити. :lol:

3. Таблица 4.1 при нас са изчислени Clear Sky моделите, които са различни за всеки един клиент. "Грийн Пауър БГ" слага една и съща таблица във всички одити, което е тотално грешно и подвежда техните клиенти. Явно си нямат ни най-малка представа как се изчислява тази таблица. :lol:

4. Таблица 4.2 съдържа информация за средногодишната и помесечната метеорологична обстановка. Тази таблица е различна за всеки един клиент. "Грийн Пауър БГ" слага една и съща таблица във всички одити (нашата), което е груба грешка. Не може радиацията, температурата и силата на вятъра да е една и съща в цялата страна. :lol:

5. Таблица 5.1 и графика 5.1, които касаят влиянието на наклона - същата ситуация. Една и съща таблица за всички. :lol:

6. Таблица 5.2 и графика 5.2, които касаят влиянието на ориентацията - същата ситуация. Една и съща таблица за всички. :lol:
В обясненията към тези две таблици и графики се цитират няколко коефициента, които също са различни за различните клиенти. Тука обаче са преписани нашите. :lol:

7. Графика 5.3. - Влияние на контура на хоризонта. Всеки клиент си има собствен хоризонт. "Грийн Пауър БГ" обаче е решила, че всички клиенти в България имат един и същи хоризонт - нашия. :lol:

8. Таблица 5.2 - Определяне на междуредовото разстояние - същата ситуация. "Грийн Пауър БГ" обаче е решила, че всички клиенти в България имат едно и също междуредово разстояние - това от оригиналния техен одит, направен от нас. :lol:
Тука не мога да се сдържа и ще публикувам двете таблици - оригинала и тяхното копие, в което дори не са си направили труда малко да пооправят имената на колонките след копирането.

Изображение

Оригинала ........

Изображение

и копието. :lol:

Мога да продължа в същия дух с още около 30 графики или таблици, които са персонални за всеки един клиент и които "Грийн Пауър БГ" безотговорно слага едни и същи на всички, без ни най-малко да се замисли за сериозността на последиците. Дефакто по този начин техните клиенти могат да бъдат прекарани с десетки и стотици хиляди левове, правейки сбъркани централи или пък да фалират, правейки бизнес-планове със сбъркано електропроизводство.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 08.07.2009 09:54

Една единствена таблица не е взета от нас, а е тяхно собствено творение - реалното електропроизводство. Съдейки по информацията тяхната таблица е взета безплатно от интернет от PVGIS. Но информацията там е приблизителна и в никакъв случай не отчита персоналните засенчвания на даден клиент (от хоризонт и от близки засенчващи обекти). Не се отчита и ефективността на инверторите както и конкретните волтамперни характеристики на модулите. Това означава, че тяхните данни могат да се различават от истината с 10 или дори 20%.

Ако човек се загледа в техните данни, веднага ще види, че те тотално противоречат на всичко написано по-горе в техния одит. Нито едно от числата им не се връзва с цитираните по-горе радиации и други параметри.

В техния одит липсва и подробния отчет от симулацията с PVSYST, като е заменен с 2-3 картинки от интернет, при това не точно тези, които е трябвало да сложат, а някакви други, избрани по бог знае какви критерии.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 08.07.2009 09:56

...
Последна промяна Vandal на 17.08.2009 18:26, променена общо 1 път
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 08.07.2009 10:00

Като цяло може да се каже следното:

1. "Грийн Пауър БГ" си нямат ни най-малка представа що е METEONORM и има ли той почва у нас.

2. "Грийн Пауър БГ" си нямат ни най-малка представа що е PVSYSТ и има ли той почва у нас.

3. "Грийн Пауър БГ" си нямат ни най-малка представа за движението на слънцето и неговите ъгли или пък как се определя оптимален наклон, междуредово разстояние или влияние на засенчванията.

4. "Грийн Пауър БГ" си позволяват директно да крадат чужд труд с ясното съзнание, че все някога ще бъдат разоблични.

5. "Грийн Пауър БГ" си позволяват директно да лъжат своите клиенти без никакви угризения на съвестта. И ако го правят това с данните, какво ли ще е за всичко останало?
Последна промяна Mateev на 08.07.2009 10:32, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 08.07.2009 10:05

Vandal написа:Що имам чуството че зад тази фирма стои Вълков.
Това е другия му сайт:
http://www.windpowerbg.com/
Не беше ли се строшил неговия тракер!

Дизайна на двата сайта много си прилича. Дори може да се каже, че е същия. Но това не значи, че са едни и същи хора. По-скоро съм склонен да си мисля, че "Грийн Пауър БГ" са откраднали и дизайна на сайта. Явно си имаме работа с безогледни крадци. При това положение какво друго можеш да очакваш.

Не казах по-горе, но източника, който ми даде одита на "Грийн Пауър БГ" (приятелска фирма), сподели, че те са откраднали и от него някакви доклади или документи, свързани с представяне на проекти към западни инвеститори. Не съм сигурен дали беше точно това, но със сигурност ставаше въпрос и за кражба от него.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 08.07.2009 10:14

Ето едно от малкото неща, които не са откраднали. Но забележете - отгоре стои нашето заглавие, в което пише, че това е оригинален отчет от симулацията с PVSYST, а веднага на втория ред става ясно, че данните са от безплатния сайт на JRC. :lol: :lol: :lol:

Изображение

ПС: Изтрих персоналните данни в отчета, за да не ме обвинят в нещо. Забравих да ви кажа, че собственика на централата е с турско име.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот sandi » 08.07.2009 10:30

Ако бях на мястото на СТС Солар, щях да ги осъдя незабавно:)
Щом се излагат толкова много, предполагам че фирмата е свързана с БСП :D
sandi

Мнениеот Mateev » 08.07.2009 10:41

Би могло да се каже, че "Грийн Пауър БГ" е нанесла щети не само на СТС Солар, но и на всички български соларни фирми. Попадането на нейни одити в някоя банка ще накара банката да престане да вярва на която и да било друга българска фирма. Същото важи и за РА на МЗ, общините и въобще за всички други институции, които се интересуват от данните в одита.

Следователно "Грийн Пауър БГ" не са просто крадци на чужд труд, а престъпници, които в името на печалбата са готови да сринат целия български соларен бизнес.

Аз знам кой стои зад тази фирма, но ще си затрая в името на това да не ми създадат някакви проблеми в бъдеще (могат, ако поискат). Ако обаче се опитат да предприемат някакви действия във връзка с написаното в тази тема, името ще изплува в общественото пространство и не знаете какъв грандиозен скандал ще се разрази. Затова нека засега да се ограничим само с името на фирмата и нейния сайт. Засега нямам намерение да ги съдя или да ги издавам, но горещо се надявам, че ще прочетат тази тема и доброволно ще прекратят дейността си и ще закрият сайта си. И нека след това започнат на чисто с нова фирма, нов сайт, нов имидж и надявам се нови разбирания за водене на бизнес.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот sandi » 08.07.2009 11:27

Тъкмо щях да кажа кой стои зад нея :D Ако ще да са свързани с бъдещия премиер, бих ги съдил до дупка. Ако не им се даде урок сега, утре ще направят по-голяма поразия.
sandi

Мнениеот feikot » 08.07.2009 12:39

Софиянски ?
feikot

Мнениеот Vandal » 08.07.2009 12:50

Не е на Софиянски.
Аз също им знам имената(двама са)
но Матеев щом не иска да ги казва..
Аватар
Vandal

Мнениеот DanielDimov » 08.07.2009 13:01

имената всеки може да си ги види в търговския регистър, но щом ще са "тайна" - нека така да е... :lol: :lol:
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 08.07.2009 23:43

Аз знам кой стои зад имената, които вие можете да видите в търговския регистър. Нали съм му правил одита, който после е откраднат. Ще останете много изненадани. Но стига толкова на тема имена. Предлагам да забравим това.

Ще оставя темата още ден-два във форума, за да я видят повече хора, и после ще я махна. Ако искате си запишете името на фирмата, за да не се прекарате някога.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 09.07.2009 11:24

Наистина срамна работа. Толкова ли не са могли да си направят техен одит. Аман от пишман специалисти. Матеев да не вземеш да оставиш работата така - познавам те доста отдавна и знам колко ресурси си хвърлил в твоя одит и знания. Наистина знанията са общочовешки, но интелектуалния продукт е защитен. Поне авторско право да ти бяха платили или някаква форма на съдружие, а така обиждат и теб и нас които сме избрали теб за проектант. Невероятна наглост и то на пазар в който почти всички се познават. Според мен въпросът най-малко трябва да се отнесе до Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и колегата подписал това нещо просто да си загуби правоспособността. Така следващия ще се замисли доста преди да започне да преписва.
Ivan Buzov

Мнениеот donpesho » 09.07.2009 12:36

И аз съм на това мнение , не може да се краде интелектуален труд , трябва вече да се търси отговорност на преписвачите .
Аватар
donpesho

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали