5 kW система на покрив

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

5 kW система на покрив

Мнениеот Wreck » 13.07.2009 18:45

Първо привет на всички и поздравления за полезният форум. Възможно е част от въпросите ми да ги има във форума, но така и не успях да ги намеря през няколкото часа търсене.
Искам да си направя малка централа 5 kW на покрива на къщата ми в Габрово. Къщата е високо на хълм, засенчването е сръвнително много малко. Монтажа мисля да си го направя сам, електротехник съм и до колкото разбирам няма да е голяма философия. Имам изцяло южно изложение ( поне така си мисля, може и да има някои друг градус грешка ).
Първият ми въпрос е, заслужава ли си изобщо изграждането на подобна централа? До колкото разбирам, ще ми излезе около 20к EUR това удоволствие със собствен монтаж. Срещам много противоречиви мнения за това колко е разумна подобна инвестиция.
Колко пари и време и нерви отива в легализирането на това нещо? От форума разбрах, че не е приказка, но не намерих точни факти за финансовото изражение на проблемите.
Като си имат предвид всичките разходи, за колко време се очаква в най-лошият случай, системата да се изплати? За подобни централи прочетох най-различни мнения от 7 до 12 години.
Има ли все пак възможност системата да се купи на лизинг?
Ако все пак реша да не си я монтирам сам, каква сума трябва да имам предвид? Мойто време също не е никак евтино, тъй че е възможно това да е по-добрият вариант за мен.
Не можах да разбера когато произвеждам ел. енергия, изцяло ли я продавам на преферциалната цена или я ползвам и ако нещо остане, то остатъка се продава? Демек ако примерно произвеждам 1 mwh, а консумирам 0,5 mwh, това какво значи? Че продавам 1 mwh на 78 стотинки и си купувам 0.5 mwh на 15 стотинки, или пък значи че продавам само разликата, тоест 0.5 mwh за 78 стотинки?
Има ли значение кога точно ще пусна централата в екслоатация? Предполагам, че след като имам парите, колкото по-рано, толкова по-добре.
И на последно място, от коя фирма бихте ми препоръчали да си купя продуктите?

Благодаря ви предварително за помощта и се надявам че не съм задал преклаено много задавани въпорси. Просто информацията в мрежата е гигантска и много различна и не знам на кого да вярвам. Този форум ми се стори с най-компетентни хора. Благодаря още веднъж.
Wreck

Мнениеот vaklin » 13.07.2009 19:03

Възможно е част от въпросите ми да ги има във форума, но така и не успях да ги намеря през няколкото часа търсене.
Искам да си направя малка централа 5 kW на покрива на къщата ми в Габрово

Колега, най-големия ти жокер е, че участниците в този форум идват в Габрово за да научат нещо повече за фотоволтаиците.
vaklin

Мнениеот Mateev » 13.07.2009 22:36

Ела ми на гости на бул. Дерожински 127 и ще научиш отговорите на всичките си въпроси. Подходящо време - всеки ден след 17:00 часа, за да не ни безпокоят телефоните. :lol:

Минаваш от лявата страна на хотела на Етъра по посока кв. Ябълка и точно след 700 метра от ляво виждаш един голям имот (с дължина 300-400 м) с много модули и колектори в него. Не може да се сбърка.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Wreck » 14.07.2009 00:27

С удоволствие бих дошъл да се информирам на място, но работя в Германия и ще ми е трудничко с времето едно евентуално идване. Исках това лято евентуално ако си заслужава да го кача това нещо на покрива и то да работи за мен. По мои, не много сериозни и задълбочени сметки, би трябвало да ми носи повече пари от лихви в банката и да не е особено рисковано, ако е застраховано. Но исках малко информация от изпатили с бирокрацията и прочие, за да се ориентирам преди да съм си дошъл в Габрово след месец.
Поне на един отговор получих въпрос, а имено коя фирма е походящта. Някак си ми е отбягнало, че е STS Solar са разположени в задният ми двор кажи речи. :D
Благодаря и наистина бих се радвал на още няколко кратки отговора.
Wreck

Мнениеот petyostoev » 14.07.2009 09:26

Не става ясно,на кой покрив искаш да монтираш централката?
В Германия или в Габрово.
Разликите в процедурите са огромни.
petyostoev

Мнениеот Wreck » 14.07.2009 09:50

В Габрово искам да ги монтирам. В германия нямам покрив :). Поне не е мой, иначе имам покрив :) А иначе как става в Германия знам. Тук съм говорил със съответните фирми. Проблема е, че за България ми е трудно да събера информация от разстояние. Общо взето, всякакви противоречиви мнения срещнах по форуми, страници на фирми и прочие.
Wreck

Мнениеот petyostoev » 14.07.2009 11:17

Да не те отчайвам,но няма как да стане дистанционно,освен ако не си наемеш някоя консултанска фирма да ти свърши работата от А до Я.
petyostoev

Мнениеот Wreck » 14.07.2009 11:39

Аз фирма лесно ще си наема. Въпроса е че трябва да знам какво искам. Въпроса ми основно е заслужава ли си изобщо цялото нещо. От там нататък ми е ясно че ще си търся фирма която да ме консултира. Искам в общи линии да се ориентирам.

Благодаря
Wreck

Мнениеот DanielDimov » 14.07.2009 11:48

всеобщото мнение в бранша е че за толкова малки системи (дори и при сегашната по-висока изкупна цена) не си заслужава.

не си заслужава защото борбата с бюрокрацията е изтощителна и дълга, а прихода който се получава след като се изплати системата (което също е доста дълъг период) е малък дори и от сегашна глдена точка и не се знае до колко ще намалее докато дойде време да го получаваш...
DanielDimov

Мнениеот Kovex » 14.07.2009 13:30

Има и още един елемент при взимането на решението !
И той е пълната автономност и независимост от Ламята "Енергиен доставчик".
Свободата не се измерва само с пари !!!
Kovex

Мнениеот DanielDimov » 14.07.2009 13:56

ако искаш енергийна независимост е съвсем друго нещо!!!!!

с една 5кв система ставаш още по- енергийно зависим щото когато няма ток - губиш пари....
DanielDimov

Мнениеот Wreck » 14.07.2009 14:22

Това е някакво противоречие според мен. Хем системата се изплаща, хем не е изгодно. Както аз виждам нещата, ако една система се самоизплати и продължи да работи. Всеки ден работа след изплащането е плюс. Аз не искам да ставам енергиен магнат и да печеля, а да спестя някой лев за ток. Гледам ги тука швабите в моят квартал, всяка 10 къща си сложи система на покрива. При условие че съотношението изкупателна-продажна цена е 1 към 2. В България съотношението колко излиза 1 към 5? + това аз това лято слънце тук видях 20-тина дена :), както всяко лято. След като инвестирам толкова много пари за изолации, тройни стъклопакети, нови радиатори и т.н., защо да не инвестирам малко да си спестя от сметката за тока.
От всичко което прочетох из нета ми е ясно, че всеки си има мнение по въпроса. Ако все пак някой препатил или запознат, бъде така добър да ми отговори на някои от въпросите, бих могъл и аз да си направя собствено мнение. Броблема ми е, не че не намирам информация, а че намирам прекалено много. И то основно мнения без факти. Това което ми трябва е малко факти. :)
Wreck

Мнениеот DanielDimov » 14.07.2009 14:44

ами всеки си оценява собствения труд, време и нерви по някакъв начин (нервите не знам как се оценяват - те като част от здравето би трябвало да са безценни)

от тази гледна точка всички с които съм говорил са на мнение че усилията, времето и нервите които ще се изхарчат за направата на една такава малка централа не струват толкова (предполага се че примерно времето за изплащане е 9 години и след това ще имаш приход по около 5000 лв/година минус 10% данък печалба и минус всички текущи разходи по фирмата, поддръжката и смените на компонентите на които им идва края на живота)

по тази причина всички се хвърлят в дълбоките води (разбирай централи от порядъка на стотин киловати) и като абсолютен минимум за който си струва да се работи се считат централите финансирани по ПРСР които (ако се пребориш за субсидията) се изплащат в рамките на 5 години - просто документалната/бюрократичната работа по централа 1 киловат и 1 мегават е ЕДНА И СЪЩА
DanielDimov

Мнениеот petyostoev » 14.07.2009 16:02

Да, точно така е, и аз преди година и нещо мислих за 5 киловата,но като прецених,че процедурите и разходите са едни и същи,увеличих мощността и използвах пълноценно мястото с което разполагам.
Сега чакам РА какво ще каже и тогава ще строя.
Е ако успея да намеря финансиране,което ме устройва,почвам и сега.
petyostoev

Мнениеот Miro » 14.07.2009 18:55

Стига го плашехте човека де :) . Вярно, че на нас от първата вълна процедурата ни отне повечко време, но за сметка на това вече знаем пътя. А оскъпяването от документацията не е кой-знае какво... да речем половин до една година работа на системата. Просто като не е тук ще трябва да упълномощи някой - роднина или доставчик - да движи книжата по институциите. Вярно по-скъпо излиза цялото това проектиране, съгласуване и прочее, но пък и радиацията е повечко от Германия.
Miro

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали