Първо привет на всички и поздравления за полезният форум. Възможно е част от въпросите ми да ги има във форума, но така и не успях да ги намеря през няколкото часа търсене.
Искам да си направя малка централа 5 kW на покрива на къщата ми в Габрово. Къщата е високо на хълм, засенчването е сръвнително много малко. Монтажа мисля да си го направя сам, електротехник съм и до колкото разбирам няма да е голяма философия. Имам изцяло южно изложение ( поне така си мисля, може и да има някои друг градус грешка ).
Първият ми въпрос е, заслужава ли си изобщо изграждането на подобна централа? До колкото разбирам, ще ми излезе около 20к EUR това удоволствие със собствен монтаж. Срещам много противоречиви мнения за това колко е разумна подобна инвестиция.
Колко пари и време и нерви отива в легализирането на това нещо? От форума разбрах, че не е приказка, но не намерих точни факти за финансовото изражение на проблемите.
Като си имат предвид всичките разходи, за колко време се очаква в най-лошият случай, системата да се изплати? За подобни централи прочетох най-различни мнения от 7 до 12 години.
Има ли все пак възможност системата да се купи на лизинг?
Ако все пак реша да не си я монтирам сам, каква сума трябва да имам предвид? Мойто време също не е никак евтино, тъй че е възможно това да е по-добрият вариант за мен.
Не можах да разбера когато произвеждам ел. енергия, изцяло ли я продавам на преферциалната цена или я ползвам и ако нещо остане, то остатъка се продава? Демек ако примерно произвеждам 1 mwh, а консумирам 0,5 mwh, това какво значи? Че продавам 1 mwh на 78 стотинки и си купувам 0.5 mwh на 15 стотинки, или пък значи че продавам само разликата, тоест 0.5 mwh за 78 стотинки?
Има ли значение кога точно ще пусна централата в екслоатация? Предполагам, че след като имам парите, колкото по-рано, толкова по-добре.
И на последно място, от коя фирма бихте ми препоръчали да си купя продуктите?
Благодаря ви предварително за помощта и се надявам че не съм задал преклаено много задавани въпорси. Просто информацията в мрежата е гигантска и много различна и не знам на кого да вярвам. Този форум ми се стори с най-компетентни хора. Благодаря още веднъж.