Само да добавя:
Съгласно проектантските правоспособности лице с ограничена правоспособност можеше да проектира PV централа (освен част конструктивна)...., ако разбира се в централата няма обекти втора категория - трафопост например.
От известно време вече лицата с ограничена правоспособност не могат самостоятелно да проектират обекти 3-та категория обекти....
Това е поредния абсурд в камарата на проектантите. До скоро човек можеше, пък сега не може...
Проектирането се е превърнало от технико - инженерен продукт в административен рекет...
Иначе за централите през 500 м в Германия съм убеден че човека е прав и не се проектират от множество "специалисти".
Няколко фотоволтаични панели на покрива искат точно толкова проектиране, колкото и няколко колектора за топла вода, които топлят бойлера и евентуално басейна.
На изброяващите множеството специалисти и проектни части ще кажа:
Нямам нищо против вас и мнението ви. Но в интерес на истината:
Според Чл. 139 ал. 2 от ЗУТ "Възложителят преценява кои фази или части от инвестиционни проекти да договори в съответствие със спецификата на обекта за успешно изпълнение на инвестиционното намерение"
Защо възложителя да не прецени, че част технология не му трябва?
Тя изобщо не му трябва на практика...
Имам си проучванията имам си разположение на модулите и съм си избрал оборудване.
Защо в някои случаи да ми трябва проектна част геодезия, особено ако разполагам върху равен терен с ясни и вече обособени граници, или пък върху хомогенен покрив. Не ми трябва заснемане, защото терена е равен, не ми трябва заснемане на границите, защото скицата ми е с координатни точки.
Не ми трябва трасировъчен план, тъй като предварително е определено в проучванията разстоянието между редовете и разполагането върху имота / покрива и проектанта ел., или пък конструктура е чертал и дал размерни данни, с които еднозначно се определя местоположението и при пускането на строителната линия геодезиста му е достатъчно определено за да ми забие колчетата.
Ако инвеститора бърка в преценката си, това е за негова сметка и не е работа нито на проектанти, нито на търговци
Че не може без проекти, това е ясно, ама с това прекаляване вече нещата се изкривиха и проекта за тоалетна започна да съдържа същите проектни части като този за летище