изисквания към проектанта на ФВЕ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

изисквания към проектанта на ФВЕ

Мнениеот Kibritev » 13.08.2009 14:50

На какви изисквания трябва да отговаря лицето(или фирмата), което(която) проектира една фотоволтаична електроцентрала. Прочетох във форума за проектантска правоспособност. Може ли някой да ми разясни, какъв трябва да си за да проектираш централи?

Благодаря!

С уважение!

Кибритев
Kibritev

Мнениеот Mateev » 13.08.2009 17:47

Проектирането на една централа изисква колектив от различни специалисти - архитекти, конструктори, ел. инженери, геодезисти, технолози и т.н. Всеки един от тях трябва да има документ за частична или по-добре пълна проектантска правоспособност и да е редовен член на КИИП (Камара на Инженерите в Инвестиционното Проектиране). Освен това е задължително дадения специалист да е наясно с тънкостите и различните аспекти на соларните технологии.

Препоръчваме ви предварително да проучите дадения специалист колко и какви централи е проектирал. Иначе рискувате да дадете проекта например на някой еладжия, който цял живот е рисувал крушки и контакти и сега е решил да се пробва в ново поприще. Не че няма да ви нарисува някакво подобие на централа, но после има да си блъскате главата и да харчите излишни пари благодарение на недомислиците в проекта. Не знаете с какви парадокси сме се сблъсквали в нашата практика.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kovex » 13.08.2009 19:10

Г-н Матеев, до преди 3-4 г. и Вие си нямахте хал хабер за какво става дума, и е малко пресилено да определяте, кой може и трябва да прави слънчеви инсталации !
Това го казва и определя само ПАЗАРА ! Засега сте напред ...... !!!
Онзи ден се върнах от Германия, точно по слънчевите дела и видях наистина много. Да не мислите, че инсталациите, които са през 500 м. по пътя са правени от всичките тези специалисти, който ги изброявате ?
Още по интересно е, кога и откъде тези специалисти дето сте изброили, са се научили да проектират слънчеви инсталации.
Тази работа с квалификацията заприличва на държавните поръчки, където се знае за коя фирма се прави тя !
Още повече в Камарата няма такава специалност, поне до преди няколко месеца !
Понеже съм работил с достатъчно проектанти, а и навремето имах цял проектански отдел, смея да твърдя, че няма никаква, ама никаква гаранция, че тапиите на Камарата и тилата пред човека ще са фактора за добре свършена работа !
Виж натрупания опит е наистина много важен и за това сте абсолютно прав !
Понеже балона с ФЕЦ се надува с пълна сила, интересно освен изброените специалисти, още колко ли ще се накачулят, за да увеличат процента и лапането на "сладката част" от инсталациите !!!
Kovex

Мнениеот Mateev » 13.08.2009 19:31

Това, което съм го казал, не важи само за слънчевите електроцентрали. Важи и за всичко останало. Има добри и лоши проектанти така, както има добри и лоши доктори или добри и лоши майстори. Тъжния факт е, че лошите проектанти, доктори или майстори въобще не осъзнават до какви щети може да доведе тяхната некомпетентност. Те просто не знаят, какво не знаят, което ги кара да си мислят, че всичко знаят.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ping » 13.08.2009 19:51

Само да добавя:
Съгласно проектантските правоспособности лице с ограничена правоспособност можеше да проектира PV централа (освен част конструктивна)...., ако разбира се в централата няма обекти втора категория - трафопост например.
От известно време вече лицата с ограничена правоспособност не могат самостоятелно да проектират обекти 3-та категория обекти....

Това е поредния абсурд в камарата на проектантите. До скоро човек можеше, пък сега не може...

Проектирането се е превърнало от технико - инженерен продукт в административен рекет...

Иначе за централите през 500 м в Германия съм убеден че човека е прав и не се проектират от множество "специалисти".

Няколко фотоволтаични панели на покрива искат точно толкова проектиране, колкото и няколко колектора за топла вода, които топлят бойлера и евентуално басейна.

На изброяващите множеството специалисти и проектни части ще кажа:
Нямам нищо против вас и мнението ви. Но в интерес на истината:
Според Чл. 139 ал. 2 от ЗУТ "Възложителят преценява кои фази или части от инвестиционни проекти да договори в съответствие със спецификата на обекта за успешно изпълнение на инвестиционното намерение"

Защо възложителя да не прецени, че част технология не му трябва?
Тя изобщо не му трябва на практика...
Имам си проучванията имам си разположение на модулите и съм си избрал оборудване.
Защо в някои случаи да ми трябва проектна част геодезия, особено ако разполагам върху равен терен с ясни и вече обособени граници, или пък върху хомогенен покрив. Не ми трябва заснемане, защото терена е равен, не ми трябва заснемане на границите, защото скицата ми е с координатни точки.
Не ми трябва трасировъчен план, тъй като предварително е определено в проучванията разстоянието между редовете и разполагането върху имота / покрива и проектанта ел., или пък конструктура е чертал и дал размерни данни, с които еднозначно се определя местоположението и при пускането на строителната линия геодезиста му е достатъчно определено за да ми забие колчетата.
Ако инвеститора бърка в преценката си, това е за негова сметка и не е работа нито на проектанти, нито на търговци
Че не може без проекти, това е ясно, ама с това прекаляване вече нещата се изкривиха и проекта за тоалетна започна да съдържа същите проектни части като този за летище :)
ping

...

Мнениеот Gio » 13.08.2009 21:28

...че строй бе, човек - ами ти всичко имаш - строй централата. Не се хаби... Иначе адресите може да ти даде почти всеки тук - там е книгата за оплаквания - отиваш и се жалваш. А не плачи тук като моряшка булка за...за бой, ами отивай - законите да се променят, наредбите и те - така им кажи - и соларния "одит" - че то Слънце има за всички...ха...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот ping » 15.08.2009 13:46

От какво да се оплаквам?
Именно според законите не е необходима цялата тази боза за всички случаи...
Ако смятаяш че не е така...., май ти трябва да се оплакваш...

А това за проектантската правоспособност не е в закон, регламента е на друго място....
ping

...

Мнениеот Gio » 16.08.2009 11:23

...изглежда много ти харесва да се слушаш като говориш. За съжаление не чуваш на теб какво ти се говори. Опитах се да ти кажа, че това вече е коментирано и от мен, и от колегите на друго място в този форум. А законите се променят от други - ако имаш власт над това, действай. В противен случай се превръщаш в представител на критическия реализъм - критикуваш действителността, а не показваш никакво разумно решение... А ако си идвал в офисите ми, щеше да знаеш мнението ми и за "одитите", и за правоспосбностите... Но как да се обясни нещо някому, като не иска да разбере..?
Успех!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Слънчо » 10.11.2009 16:18

Привет на цялата дружина дискутиращи!
От известно време следя форума. Чета и се уча, както и другите многобройни следящи предполагам.
Аз също съм един от мераклиите и радетелите за бизнес в зелената енергетика. Очевидно съм назад с материала в сравнение с много от участниците, но се надявам по-нататък и аз с нещо да допринеса за хубавата идея на форума. С уважение към създателите и редовните участници които помагат за изграждането на по-грамотно бизнес общество в ВЕИ-тата.
Имам конкретен въпрос и той се отнася за проектирането на ФВ централа. Затова се включвам специфично в този форум.
Закупили сме земя и смятаме да построим централа с капацитет около 1,5 MWp. Задействали сме процедура по смяна на статута. Земята е в Добичка област и се пада в територията на ЕОН.
Според изложената схема, в началото на форума, бих искал да получа оферта от фирма, която може да се ангажира с цялостното проектиране на централата.
Ако не става да ми се отговори във форума, може ли заинтерисовано лице да ми пише на е-майл pirinsa@gmail.com ?
Благодаря предварително и желая успех на всички полагащи усилия да се развие добрия дух в това общество на професионалисти.
Валентин :)
Слънчо

Мнениеот Mateev » 11.11.2009 12:09

Първо си извади становище и тогава търси проектант. В зависимост от това какво е присъединяването, проекта може да е по-скъп или по-евтин. Например едно е да има кабелна линия СрН 100-200 метра и съвсем друго - далекопровод няколко километра. Цените за проектиране на далекопровод са убийствени и труда по подбора на трасето е огромен (може да достигне до 10-12 000 лв./км). Всеки стълб има отделен проект от 30-40 листа, а стълбове има поне 10-12 на всеки километър. Също така от голямо значение е какъв е терена. Едно е да проектираш централа на равно и гладко футболно игрище (има голяма повтаряемост) и съвсем друго на терен със сложен релеф или контур, при който в действителност не се проектира една голяма централа, а 20-30 по-малки, всяка от които със собствени особенности и всяка от които е придружена от поне 30-50 листа документация (четрежи и обяснителни записки). Като цяло един проект за мегаватова централа може да набъбне до толкова, че като дойдете да го получавате, да не може да го поберете в багажника на колата.

За груба ориентация мога да кажа, че на една 1.5 MW централа проекта излиза малко под 100 000 лв., ако няма усложняващи фактори (дълги далекопроводи, сложен релеф и/или контур на терена).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Слънчо » 11.11.2009 12:51

Така и ще направя. Дано становището да е положително, че тази история с НЕК и ЕОН в момента е твърде притеснителна. Все пак бих искал да бъда готов с вече избран Проектант/Консултант, за да продължа веднага процедурата , а не тепърва да го търся.
Слънчо

Мнениеот Mateev » 11.11.2009 13:15

Ами заповядай на разговори в СТС Солар.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Wreck » 12.11.2009 15:55

На какви изисквания трябва да отговаря лицето(или фирмата), което(която) проектира една фотоволтаична електроцентрала. Прочетох във форума за проектантска правоспособност. Може ли някой да ми разясни, какъв трябва да си за да проектираш централи?

Благодаря!

С уважение!

Кибритев

Този въпрос е това, което вълнува и мен? Със сигурност нямам нужда от геодезисти за централа на покрива ми.
По-скоро, каква е законовата уредба? Мога ли сам да си направя проекта и централата ( естествено отговаряща на всичките изисквания ), като частно лице, без да имам лицензи, архитекти из разни камари и т.н. След това този проект от кой се одобрява и съотвено колко струва подкупа :). Това в кръга не шегата.
А може би найстина се плаща нещо по закон.

Благодаря за кратките и ясни отговори.
Поздрави
Димитър
Wreck

Мнениеот DanielDimov » 12.11.2009 17:46

можеш, но проектите които ще внесеш в общината трябва да са подпечатани и подписани от правоспособни проектанти, които взимат между 30 и 50% от това което биха взели ако ти го изготвят те. освен това ти трябва и надзорна фирма която не можеш да заместиш с нищо/никой друг
DanielDimov

Мнениеот Wreck » 12.11.2009 17:56

А кой определя кой е правоспособен проектант и коя фирма е надзорна?
Малко ми е странна в България ситуацията :).

Благодаря много
Wreck

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали