Резервиране на мощност

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

По какъв начин инвеститорът трябва да резервира капацитет в електропреносната мрежа?

Банкова гаранция (блокиране на определена сума или ипотека)
4
29%
Такса за резервиране на мощност (отделна от таксата за присъединяване)
3
21%
Авансово плащане на част или пълната сума от таксата за присъединяване
7
50%

Общо гласове : 14

Мнениеот ferdy » 15.09.2009 00:47

Много добра насока от Миро и Марков, трябва да обмислим детайлите много добре. Започвайте да мислите, колеги, а не отново двама-трима да изнасят всичко.
ferdy

Мнениеот Ivan Buzov » 15.09.2009 11:28

Има доста хляб в идеята на Марков.
Ivan Buzov

Мнениеот Tokio » 15.09.2009 22:13

Ако позволите, искам и аз да си кажа мнението, или по-скоро да си задам въпросите:
1. Примерно плащам предварително 50% от таксата за присъединяване и естествено подписвам с ЕРП-то предварителен договор за присъединяване. До тук добре, но в този договор задължително ще има заложен срок и ако аз не се включа в срока - губя предварително дадените пари... Ако вината е в мен - ОК, не съм си изпълнил уговорката по договора, нормално е да търпя санкции. Ами ако някой друг ми спъва инвестицията? Нали се сещате, че не мога да стана собственик на земята, да си направя проучванията, да си извадя всички необходими разрешителни, да закупя техниката и готов със всичко да искам запазване на мощност? Е, това не може да стане, значи трябва да се започне с резервацията и всичко останало е след това. Различните институции, през които трябва задължително да се мине за да се получат разрешителните непрекъснато сменят изискванията си, достатъчно е една или две институции да ми забавят издаването на документа и проекта ми ще пропадне. Ами ако някой от съседите по парцел е против монтирането на ВЕИ, тогава нещата влизат в съда.... а там нито се знае какво ще стане, нито колко време могат да продължат делата, нали знаете, че всеки един документ подлежи на обжалване пред административен съд чрез издаващия го орган... а необходимите документи са толкова много, че ако някой реши да ги обжалва всичките - 20 години няма да ми стигнат за да реализирам проекта си за ВЕИ. Та всичко трябва да се премисли и претегли отвсякъде, защото непознаването на материята може да ни изиграе лоша шега... вместо да си помогнем, да си вкараме автогол.
Мислете, хора, мислете!
Tokio

Мнениеот Gio » 15.09.2009 23:01

...да, хората не само мислят - те проучват и на всичкото отгоре и действат...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот venkap » 16.09.2009 00:01

Miro написа: 2.1. Спирам се на регион и оглеждам офертите... обикалям и си набелязвам 2-3 с подходящо разположение, засенчвания, наличие на далекопроводи и прочее.

Miro, когато избираш регион, кое е решаващото в твоя избор?
venkap

Мнениеот Miro » 16.09.2009 01:05

Tokio написа:...Ами ако някой друг ми спъва инвестицията? Нали се сещате, че не мога да стана собственик на земята, да си направя проучванията, да си извадя всички необходими разрешителни, да закупя техниката и готов със всичко да искам запазване на мощност? Е, това не може да стане, значи трябва да се започне с резервацията и всичко останало е след това. Различните институции, през които трябва задължително да се мине за да се получат разрешителните непрекъснато сменят изискванията си, достатъчно е една или две институции да ми забавят издаването на документа и проекта ми ще пропадне. ...

Идеята е да няма кой да те спре. Защо за фотоволтаични инсталации да трябва да съгласуваш с РИОС, РИОКОЗ и арменския поп? Освен за да се плащат такси... След като аз съм в защитена зона по Натура и имам становище, че инвестиционното ми намерение не пречи на птиците и всякакви други гадинки, защо да трябва Иван, Гошо, Пешо и Тошо да съгласуват и те... Нали идеята е да изчистим процедурата така, щото инвестициите във ВЕИ да са приоритет и да се случват...

Ако процедурата е облекчена и не се налагат хиляди съгласувки.... Ако дори не се налага промяна на статута на земята, в случай че фотоволтаичната инсталация не заема повече от еди-колко-си процента от площта на имота.... и т.н. Тогава за какви проблеми и отлагания ще става дума. А комшиите какво биха могли да ти оспорят? Ако си спазил отстоянията за какво биха могли да се заядат? Нито ще ги засенча, нито ще замърсявам...Не може да заведат дело щото не им харесва цвета на модулите...

Да, мислим... давай и ти, генерирай идеи или критики. Целта е в края да имаме готово предложение с конкретни стъпки, които да предприеме законодателя. То трябва да е напълно изчистено и да е... как да кажа... критикоустойчиво. Щото ще го предложим за реализация.
Miro

Мнениеот Miro » 16.09.2009 01:07

venkap написа:
Miro написа: 2.1. Спирам се на регион и оглеждам офертите... обикалям и си набелязвам 2-3 с подходящо разположение, засенчвания, наличие на далекопроводи и прочее.

Miro, когато избираш регион, кое е решаващото в твоя избор?

Да ми е наблизо ;) ... иначе за момента на първо място е кое е ЕРП-то. После радиация...
Miro

Мнениеот Инженер » 16.09.2009 09:22

Моето мнение е под форма на въпрос: а не са ли задължени ЕРП-тата по закон да присъединяват фотоволтаичните централи.Ако са задължени , това автоматично трябва да означава че нашите разсъждения са излишни.Задъжени са и тлкоз!Ако не спазят закона би трябвало да следват санкции за тях.
Или като повечето правила у нас и там си има изключения , които на практика се превръщат в основни правила за неспазване на задължението.Ако греша , поправете ме.Ferdy?
Инженер

Мнениеот ferdy » 16.09.2009 13:48

Закон за ВЕИ, АЕИ и биогоривата

чл. 13 (2) (2) Преносното предприятие и/или разпределителните предприятия присъединяват приоритетно всеки производител на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници и алтернативни енергийни източници, който отговаря на специфичните условия за присъединяване към мрежата, определени в наредбата по чл. 116, ал. 7 от Закона за енергетиката.

Чл. 35. (1) На енергийно предприятие, което не присъедини приоритетно производител на електрическа енергия по чл. 13, ал. 2 , се налага имуществена санкция в размер 50 000 лв.

Практиката обаче е различна. Точно това се опитваме да решим.
ferdy

Мнениеот venkap » 16.09.2009 18:08

Miro написа:Да ми е наблизо ;) ... иначе за момента на първо място е кое е ЕРП-то. После радиация...

Обаче, повечето желаещи да инвестират във ВЕИ на първо място поставят региона да е в обхвата на мерки 312 и 311. Там според мен е големия проблем, защото теоретично в големите градове няма конфликт на интереси относно присъединяването.
venkap

Мнениеот powerdistributor » 16.09.2009 19:01

Ако в района няма развита мрежа и инвестиции не са заложени очаквай приоритетно присъединяване през 2020 г. :lol:
There is no such thing as free electricity
powerdistributor

Мнениеот lz1wvm » 16.09.2009 19:12

Ако в района няма развита мрежа и инвестиции не са заложени очаквай приоритетно присъединяване през 2020 г.

Това е така,не може на остров Болшевик да се присъедини ВЕИ.

powerdistributor на какво разстояние от развитата мрежа бихте присъединили производител(потребител) в съответните срокове.
lz1wvm

Мнениеот venkap » 16.09.2009 19:44

powerdistributor написа:Ако в района няма развита мрежа и инвестиции не са заложени очаквай приоритетно присъединяване през 2020 г. :lol:

Характерно, бюрократично тълкуване на проблем от служител, който дори не иска да вникне в проблема или чисто и просто защитна реакция на същия служител, който няма капацитет да го направи! :?:
venkap

Мнениеот powerdistributor » 16.09.2009 20:39

ЕРП-та са търговски дружества, т.е. не са благотворителни организации и работят за печалба. Вие как бихте реагирали ако купувате скъпо и продавате евтино? Къде е фонда който трябваше да ни компенсира? И ако в региона където е изградена PV системата и вече присъединена, примерно на около нея няма голяма консумация и трябва да се пренася на километри - никой не споменава загубите - как част от енергията отива за глобалното затопляне. :roll:
There is no such thing as free electricity
powerdistributor

Мнениеот lz1wvm » 16.09.2009 20:59

как част от енергията отива за глобалното затопляне.

Защо винаги пишеш общи приказки.Тези загуби е относително дали са към вас или към производителя. :idea:
Така,че остава въпроса за разстоянието от ел.мрежата. :?:
lz1wvm

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ