Здравейте на всички,
въпреки, че доста от писанията във форума ги разгледах не можаш да попадна на дискусия или мнения по отношение на гаранциите, които се дават от потенциалните изпълнители на фотоволтаични паркове.
За това реших да създам тази тема, защото тя е много важна, както за инвеститора, така и за финансовата институция.
Тук говоря за гаранция за достигане на определени параметри на фотоволтаичния парк, като цяла система! Тя трябва да се даде от главния изпълнител (EPC контрактор), като в случай на неизпълнение той трябва да си понесе съответните неустойки.
Не говоря за гаранцията, която се дава от производителите на инвертори и панели, говоря за системния интегратор.
Навсякъде се пише за соларен анализ, как се изготвя, кои са фирмите които могат добре да го изготвят, кои са фирмите които не могат, как като се направи анализ от сериозна фирма, то той е достатъчно достоверен за да се оцени очакваното годишното производство и да бъде приет от банка и т.н. Всичко това е много хубаво, но то е на хартия. Питам се, аз ако съм инвеститора и си наема българска фирма, която има страхотни теоретични познания по фотоволтаичния бизнес, но е направила под ключ 100 kWp, като EPC контрактор, тоест няма грам опит и се окъка впоследствие при изпълнението на проекта, то какво ще се случи по натам. Нито аз, като инвеститор ще мога да получа някакви неустойки от фирмата, понеже обикновенно тя няма почти никакви активи, нито банката ще се вземе парите обратно.
Има ли някой опит с тази тематика? Има ли български фирми, изпълнители на проекти, които реално да поемат някаква гаранция? Ако има такива, каква е тази гаранция и как и с какво я гарантират.
Поздрави на всички,
kamenrisk