Гаранция за изпълнение на проект

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Гаранция за изпълнение на проект

Мнениеот kamenrisk » 16.09.2009 15:50

Здравейте на всички,

въпреки, че доста от писанията във форума ги разгледах не можаш да попадна на дискусия или мнения по отношение на гаранциите, които се дават от потенциалните изпълнители на фотоволтаични паркове.

За това реших да създам тази тема, защото тя е много важна, както за инвеститора, така и за финансовата институция.

Тук говоря за гаранция за достигане на определени параметри на фотоволтаичния парк, като цяла система! Тя трябва да се даде от главния изпълнител (EPC контрактор), като в случай на неизпълнение той трябва да си понесе съответните неустойки.

Не говоря за гаранцията, която се дава от производителите на инвертори и панели, говоря за системния интегратор.

Навсякъде се пише за соларен анализ, как се изготвя, кои са фирмите които могат добре да го изготвят, кои са фирмите които не могат, как като се направи анализ от сериозна фирма, то той е достатъчно достоверен за да се оцени очакваното годишното производство и да бъде приет от банка и т.н. Всичко това е много хубаво, но то е на хартия. Питам се, аз ако съм инвеститора и си наема българска фирма, която има страхотни теоретични познания по фотоволтаичния бизнес, но е направила под ключ 100 kWp, като EPC контрактор, тоест няма грам опит и се окъка впоследствие при изпълнението на проекта, то какво ще се случи по натам. Нито аз, като инвеститор ще мога да получа някакви неустойки от фирмата, понеже обикновенно тя няма почти никакви активи, нито банката ще се вземе парите обратно.

Има ли някой опит с тази тематика? Има ли български фирми, изпълнители на проекти, които реално да поемат някаква гаранция? Ако има такива, каква е тази гаранция и как и с какво я гарантират.

Поздрави на всички,

kamenrisk
kamenrisk

Мнениеот malchev » 16.09.2009 19:22

Като как да се "окъка" фирмата?
Истината е една: калпав проект - калпава централа.
Или имаш предвид фирмата да спести някой лев от шайби, гайки, скоби, инструменти и пр. И "майсторите" да не знаят как се сглобяват конекторите, монтират панелите, стягат връзките и т.н. ?!?
Или имаш предвид тънкостите на всеки занаят, от които централата може да стане по-хубава, но едва ли по-производителна ?!?
malchev

Мнениеот kamenrisk » 16.09.2009 23:27

Здравейте,

под окъкване на изпълнителя имам предвид следните основни моменти:

- както Вие казахте калпав проект, калпава централа. Оттам недостигане на добра ефективност на фотоволтаичната централа, тоест по-малко електропроизводство;
- закъснение със сроковете - за малки проекти не е толкова фатално, но за проекти да кажем от 500 kWp нагоре е от голямо значение;
- лоши поддоставчици на панели, инвертори, кабели, стойки и т.н. Това си е отново окъкване на изпълнителя, което определено води до лоша ефективност;
- също използването на "майстори", които не знаят как се полагат кабели, слагат конектори и т.н., което отново води до лоша ефективност.

И изобщо как дефинираме тънкостите на един занаят? По това как централата изглежда или какво произвежда? Не, че не е важно как изглежда една централа - по това може веднага да познаеш всички по веригата какви са - от инвеститора до последния изпълнител.

Преди да възложа изпълнението на да кажем един проект с мощност 500 kWp мен определено би ме интересувало изпълнителя кой е, какъв опит има и най-важното какви гаранции поема и как ги носи после тези гаранции. Определено не ми трябва някой който е изключително добре подготвен теоретически, но който не може да поеме гаранция за изпълнение. Нали си представяте как изпълнителя ми предава проект със 10 % некачествени панели и след това ми казва, съжалявам бангладешкия производител ми достави много брак, оправяй се с него, аз си свърших мойта работа.

Изобщо някой може ли да ми покаже примерен договор за изпълнение на проект, в който да са дефинирани ясно отговорностите на изпълнителя?

Мисля, че темата е интересна и затова я пуснах. Аз лично от многото четене по форуми и срещи с различни български и чужди фирми в бранша не разбрах какви точно гаранции дават те.

Поздрави!
kamenrisk

Мнениеот donpesho » 17.09.2009 23:56

Темата е много хубава и касае почти всички които имат намерение да изграждат централки. Неоспоримо е че трябва да има добър проект , в България по мои данни има над 300 соларни фирми ,които предлагат такива услуги но много малко от тях имат капацитета да направят качествена инсталация , т.е. имат желание но нямат необходимия опит.Всеки проект си има свойте тънкости и естественно никой няма да е съгласен проектантите да се учат на занаята на негов гръб така че най-добре е да погледнете какво има изградено самата фирма .За да се ориентирата по-добре изискаите

1. Проект -референции ,опит

2.Срокове - неустойки

3.Панели ,инвертори и т.н.- конкретно упоменати марки и модели , сертификати

4.Конструкция - тип ,производител

5.Гаранционно и следгаранционно обслужване- задължения

6.Цената -имал съм случай в които ми се казва "Конструкцията ша я праим с брачеда ,тои е много добър заварчик" :lol: или "Имам един познат тои е по тоците , от там ще спестим пари' и става Made in Bulgaria.Една сериозна фирма няма да допусне такива неща най-малкото защото ще навреди на реномето и.

7. Присъединяване ,изграждане на трафопост -фирмата има ли категория и ако не ,коя фирма ще го изгражда

8.Майстори-имат ли си понятие от слънчеви панели ,ако не кои ще ги обучава, гаранции при повреда на детаил(при счупен панел по вина на монтажниците -кой ще плаща , колко време ще трябва да се чака докъто пристигне друг детаил?)

9. Консултански фирми -Как да разберем дали са сериозни или мислят само да гушнат аванса? -Тук ferdi трябва да се намеси.

Пак ще се върна към цената на една PV , според мен не трябва да се търси най -ниската цена , а най -доброто съотношение цена /качество :idea:
Аватар
donpesho

Мнениеот Miro » 18.09.2009 13:03

Колеги, това си е съвсем нормален договор за СМР. Тези въпроси не касаят само слънчевата централа, ами която ид а било област в строителството и монтажа на сгради и съоръжения. Как избирате строител, който да ви построи къща? Няма никаква разлика в процедурата.... Или като викаш фирма да ти смени дограмата пак подхождаш по същия начин..Има хора, за които водеща е цената, за други качеството, за трети - препоръка от приятел, за четвърти - подредбата на звездите... Всеки инвеститор сам решава как ще си избере изпълнител на обекта на база неговия си опит и неговия начин на вземане на решения...

А гаранциите също са си като при обикновен строеж или доставка на оборудване. СМР-тата примерно са в НАРЕДБА No 2 НА МРРБ ОТ 2003 Г... какво има да го мъдруваме не ми е ясно.
Miro

Мнениеот kamenrisk » 18.09.2009 13:44

Здравей Миро,

давам ти следната хипотеза:

Избирам фирма препоръчана от приятел, фирмата си върши работата съгласно всички възможни наредби и ти предава централата в срок и на пръв поглед без никакви забележки. Работи една година и ти установяваш, че е работила с Performance Ratio от 50 % и получаваш да кажем 200 MWh енергия за година. Взимаш друга фирма, която строи централа на съседно идентично място със същите технологии (панели, инвертори и т.н.) и абсолютно същата инсталирана мощност, предават ти обекта отново без никакви видими забележки, констатации и т.н., отоговаряща на всички възможни наредби. Работи ти втората централа една година и установяваш, че Performance Ratio е 80 % и си получил 300 MWh за година.

Въпроса е - коя от двете фирми си е свършила по-добре работата?

За тази гаранция говоря, а не гаранциите, които се дават от производителите на оборудване и се изискват от наредбите. За този точен технически параметър на цялостната работа на парка няма никаква българска наредба, която точно да го специфицира. Нека някой ме поправи ако е на друго мнение.

Поздрави.
kamenrisk

Мнениеот Tokio » 18.09.2009 17:36

Ти вероятно очакваш накой да ти даде гаранция, че твоя проект за ВЕИ ще ти произвежда еди-колко си киловата годишно? Е, те това няма как да стане. Ама наистина.
Tokio

...

Мнениеот Gio » 18.09.2009 20:07

...в офиса ни все идват хора, които не искат да им се прави "одит" - все безплатно да е. А за твърда прогноза ги препращам към отец Димитър - той се занимава с едно посредничество там...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот Tokio » 18.09.2009 21:26

Gio написа:...в офиса ни все идват хора, които не искат да им се прави "одит" - все безплатно да е. А за твърда прогноза ги препращам към отец Димитър - той се занимава с едно посредничество там...

Да, ама доколкото разбирам, човека не иска прогноза, иска гаранция за количеството произведено електричество и ако не е толкова, колкото се очаква, значи фирмата-монтажник се е "окъкала" и да му плаща неустойки.... а това няма как да стане.
Според мен гаранции в този живот няма никакви... виж, в другия може и да има :lol: , ама още никой не се е върнал от там, за да каже как е...
Tokio

Мнениеот Miro » 19.09.2009 12:04

kamenrisk написа:....
Въпроса е - коя от двете фирми си е свършила по-добре работата?

За тази гаранция говоря, а не гаранциите, които се дават от производителите на оборудване и се изискват от наредбите. За този точен технически параметър на цялостната работа на парка няма никаква българска наредба, която точно да го специфицира. Нека някой ме поправи ако е на друго мнение....

А как избираш на кой лекар да отидеш, при кой адвокат, от кой магазин да пазаруваш.... Такава гаранция, за която ти говориш няма. Всъщност нещо подобно съм виждал само в една търговска верига... май Кауфланд... и там се казваше гаранция за най-ниска цена. Ако си купил стока от тях, която в друг магазин я има на по-ниска цена, ти изплащат разликата. Обаче в нашия случай не виждам как ще се реализира такава гаранция за добро изпълнение, за каквато ти си представяш.
Miro

Допълнение към въпроса на Кamenrisk!!!

Мнениеот sunny_boy » 19.09.2009 17:10

Tokio написа:Ти вероятно очакваш накой да ти даде гаранция, че твоя проект за ВЕИ ще ти произвежда еди-колко си киловата годишно? Е, те това няма как да стане. Ама наистина.

Здравейте, бих искал да се намеся в дискусията. Ако мога да допълня Кamenrisk най-вероятно той има предвид, че в самото начало се прави така наречения соларен одит, които има за цел да даде прогнозни, подчертавам прогнозни данни за бъдещото произвоство на ел. енергия. Сега, въпросът е колко близо до реалното производство ще бъде прогнозното и от там възниква въпроса къде са се объркали нещата - дали в момента на правене на соларния одит (надценен е потенциала) или по време на СМР, т.е. соларния одит и резултатите от него са ок, но реалното произвоство се различава от прогнозното поради пропуските в СМР. Ако разликата не е голяма това е по-приемливо, но ако е от порядъка на 100 MWh? (100х755=75500)
Затова е важно според мен (предполагам и за вас) да се знае има ли гаранция от фирмата която прави соларния одит, затова че след пускането в експлоатация централа ще произвежда точно толкова количество ел. енергия колкото показват резултатите от одита? Защото първо се плащат много пари за този одит и ако резултатите от него не съвпадат с реалното производство тогава има проблем, а именно подвеждане на инвеститора. Разбирам, че може да има малка разлика от прогнозирано количество ел. енергия и реално производство, но ако тази разлика от порядъка на 100 MWh тогава проблема е сериозен.

Какво мислите по този въпрос?
sunny_boy

Мнениеот donpesho » 19.09.2009 18:16

Не става въпрос за слънчев одит , защтото не можеш да прогнозираш колко време ще има облаци например , тук се говори за калпаво изпълнение , ъгли , оттечки , окислени връзки , лошо сметнати стрингове и инвертори , не пресметнато сечение на кабели ,/постоянна и променлива част /, предпазители ,така 2 централи с еднаква мощност поставени една до друга ще дадът големи разлики в добива на ел. енергия.
Аватар
donpesho

Мнениеот Miro » 20.09.2009 01:05

donpesho написа:Не става въпрос за слънчев одит , защтото не можеш да прогнозираш колко време ще има облаци например , тук се говори за калпаво изпълнение , ъгли , оттечки , окислени връзки , лошо сметнати стрингове и инвертори , не пресметнато сечение на кабели ,/постоянна и променлива част /, предпазители ,така 2 централи с еднаква мощност поставени една до друга ще дадът големи разлики в добива на ел. енергия.

Аз мога да прогнозирам. Имам кристално кълбо в долапа и знам винаги какво ще е времето 25 години напред.

Пак потретвам - такава гаранция не съществува. Все едно като си купуваш кола да искаш гаранция, че колата на комшията със същата кубатура и конски сили няма да те дръпне на четвърт миля драг.

Всеки проектант ще ти проектира централата на база собствените си възможности и разбирания. Едни са по-добри теоретици, други по-добри практици, трети са калпави и безидейни... Гаранция НЯМА.
Miro

Мнениеот donpesho » 20.09.2009 08:37

Миро по твоите думи излиза че ако имам ладичка 1600 а,комшията bmw 316 пак 1600 не се знае коя кола е по добра :D
Аватар
donpesho

Мнениеот Tokio » 20.09.2009 14:50

donpesho написа:Миро по твоите думи излиза че ако имам ладичка 1600 а,комшията bmw 316 пак 1600 не се знае коя кола е по добра :D

Разбира се, че не се знае коя от двете коли е по-добра. По принцип БМВ-то е по-добрата, но точно БМВ-то на комшията ти може да даде повече дефекти от ладата, или да има някакъв проблем и да не върви колкото другите БМВ-та..... абе всичко е строго индивидуално. И аз подкрепям Миро, че такива гаранции не могат да се дават. Може, но само устни, иначе, с подпис и печат - нъцки!
Tokio

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали