БИОМАСА

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ivo_georgiev » 30.10.2009 00:06

Здравейте и от мен. Много интересни мнения чета тук. Май на повечето не ви е ясно принципа на действие на този тип добив на електроенергия, каква е суровината която е най-подходяща за този процес, както и изискванията към суровината? Който почне да гори екобрикети за да прави ток е фалирал още на първия час! Вижте този сайт http://www.metaenergy.eu/ !!!!!!!
Поздрави !!!!
TRQBVA DA SE SKUSA NE6TO, NE6TO DA SE PROMENI!!!!!!
ivo_georgiev

Мнениеот Lupus » 30.10.2009 09:35

Колегата ivo_georgiev е абсолютно прав!

Инженер написа:Lupus,Колко е калоричността на брикетите от биомаса?Не съм виждал тези данни.Ако знаеш нещо по-точно, моля те дай за да оправим господин Иванов.
Ако е на половина, това ще означава 2 тона за 1 мегаватчас.Може и това да удовлетворява производителя на енергия.

Точно колко е и аз не зная, но той от тук трябва да почне, ако иска сериозно отношение по темата. Да се изясни каква ще е технологията. Аз го попитах и преди това - ще му стигнат ли запасите от биомаса за ефективна работа? Изобщо каква биомаса и каква технология ще се ползва определя всички сметки по нататък. А за калоричността на пелети от слама сигурно може да се намери информация в нета, но тя в никакъв случай не е равна на тази от въглища.
Абе нещо цялата тема ми изглежда като чесане на езици.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот YordanIvanov » 30.10.2009 11:58

Съжалявам, че Ви изглежда така темата, но като цяло искам да се справя с количествените сметки и в това колко суровина ми е нужно за 1 мегават мощност.Знам че отново не съм точен в приказките си.Видимо всичко ми говори за това че трябва да се насоча към чипс.С екобрикети наистина е невъзможно.Проверих цена в Малайзия, Китай и на други места, но сметките не се връзват.
п.с.Видимо нещата не са толкоз прости като при фотоволтаиците.
п.с.2Ще се радвам ако ми подадете информация за различните видове суровина и как стоят нещата при тях.
Благодаря на отзовалите се.
Поздрави
Иванов
YordanIvanov

Мнениеот ivo_georgiev » 30.10.2009 12:53

Пак съм аз.......
Този един мегават за какъв период от време мислиш да го произведеш?
С колко приблизително твой стартов капитал разполагаш?
Ток ли ще правиш предимно - и ако да - с каква цел - за консумация или за продан?
А помисли какво ще правиш и с Киловат и половина топлина Средно, която се произвежда успоредно с всеки киловат ток?
А как стои въпроса с суровината - имаш ли я или тепърва ще я търсиш и набавяш?
Къде мислиш да го изтипосаш евентуално газификатора - в коя част и област на БГ?
ОТГОВОРИ МИ МОЛЯ ТЕ НА ПОНЕ ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ВЪПРОСИ - ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ НАВЪРЖА ЗА СЕБЕСИ ПОНАКЪСАНАТА СЕГА НИШКА..............
ivo_georgiev

Мнениеот YordanIvanov » 30.10.2009 15:56

Този един мегават за какъв период от време мислиш да го произведеш?
-нямам точна информация относно инвестицията затова не бих могъл да конкретизирам големината на инсталацията
С колко приблизително твой стартов капитал разполагаш?
-ще се ориентирам спрямо горния въпрос каква инсталация бих могъл да се наема да правя
Ток ли ще правиш предимно - и ако да - с каква цел - за консумация или за продан?
-ще продавам ток на ЕВН
А помисли какво ще правиш и с Киловат и половина топлина Средно, която се произвежда успоредно с всеки киловат ток?
-може би ти ще ми дадеш идея
А как стои въпроса с суровината - имаш ли я или тепърва ще я търсиш и набавяш?
-ти първа ще търся и набявам в зависимост от това към каква инсталация се насоча.имам изключително добър достъп до азиатския пазар, но в случая както разбрах брекетите и пелетите не са алтернатива за мен.
Къде мислиш да го изтипосаш евентуално газификатора - в коя част и област на БГ?
-южна България, в частнот между хисаря и калояново

знам че отново съм бос в отговорите
съжалявам.
YordanIvanov

Мнениеот ivo_georgiev » 30.10.2009 16:15

nee ne si bos
kato za na4alo na edno novo na4inanie i popri6te si dobre
razgleda li saita koito ti bqh ostavil

ako iska6 nai dobre skype-a mi e thesailor5281 - nameri me
ivo_georgiev

Мнениеот Miro » 30.10.2009 17:10

Идея - почни от някъде. В момента имаш само четвърт или дори осма от идеята, при това не най-важната.

Колегата ти е казал, че трябва някъде да денеш топлината, която на всичко отгоре ще ти е основния продукт, който ще произвеждаш... тока един вид ти е съпътстващ. Та значи аз на твое място какво бих направил:
1. Оранжерии.
2. Спрямо тях, бих планирал каква мощност ще ми трябва за да ги отоплявам.
3. От там нататък идва въпроса колко ток ще успеем да произведем, докато отопляваме оранжериите.
4. Като знаем тези изходни данни, чак тогава почваме да търсим подходяща турбина.
5. Суровината не си прави илюзии да я внасяш, най-добре ще е да ползваш отпадъчни продукти от оранжериите, близките ферми и прочее.
6. Забрави да гориш каквото и да било твърдо гориво и да го купуваш. Далаверата е в отпадъчните материали и биогаза, който се образува при гниенето им...

Покрай тези точки могат да се навържат още много, да се направят няколкостотин сметки и да се оформи проект, годен за реализация....
Miro

Мнениеот ivo_georgiev » 30.10.2009 17:25

Това е добра идея колега, но с оранжериите зимата - добре, ами лятото!?
Най добре е ако може топлината да се впрегне пак за производство на ток, но незнам една парна турбина колко пари струва!!
ivo_georgiev

Мнениеот Lupus » 30.10.2009 17:33

ivo_georgiev написа:Това е добра идея колега, но с оранжериите зимата - добре, ами лятото!?
Най добре е ако може топлината да се впрегне пак за производство на ток, но незнам една парна турбина колко пари струва!!

През лятото си я събираш в "топлинен акумулатор" за зимата. За парната турбина забрави - имаш много топлина, но с недостатъчна температура, за да произвеждаш пара за технологични нужди.

Производството на ток от биомаса винаги се е приемало като края на една дълга технологична верига, нещо като затварящото звено, което да завърши цикъла и да оползотвори отпадъците. Създаването на такава електроцентрала, без наличието на всички други елементи на технологичната верига, като самоцел я прави веднага скъпа и неефективна инвестиция.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Miro » 30.10.2009 17:39

И аз нямам представа, нито какво е КПД-то. Но от парната пак ще остане топлина за разсейване... освен да си направиш покрай електроцентралата и един спа център ;) .
Miro

Мнениеот ivo_georgiev » 30.10.2009 18:12

ееее ииии
за това пък не се бях сещал
хем екоток хем и балнеоложки туризъм
ivo_georgiev

Мнениеот YordanIvanov » 25.03.2010 23:17

Бих искал да задам още един въпрос, защото от няколко дни пак съм на тази вълна.Намерих парни турбини и бойлери в щатите на старо с гаранция дори, но мощностите са големи за мен-от половин мегават до 2.Бих искал да Ви попитам дали някой е в час от къде мога да погледна за малки инсталации 50кв, максимум 100.Като горивото за инсталацията да бъде чипс.Ще съм благодарен на отзовалите се.Интересувам се и от инсталации и на старо и нови.
Благодаря на отзовалите се.
Поздрави
YordanIvanov

Мнениеот ferdy » 26.03.2010 21:19

Само от щатите ли ги искаш?
ferdy

Мнениеот YordanIvanov » 26.03.2010 21:22

Без никакви претенции съм.
YordanIvanov

Мнениеот valka » 26.03.2010 21:54

ФЕЦ-овете нещо зациклиха и търсиме алтернатива май?

Има една германска фирма "HERLT" виж тука:
http://www.s146989493.online.de/downloa ... ssisch.pdf
Или на сайта майка:
http://www.herlt.eu/

Поздрави 8)
valka

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии