malchev ако си мислиш че в електрониката и оптолектрониката няма кабели и високи напрежения много се заблуждаваш. Ние елктрончиците ( колко старо название) също сме наясно с кабелите. Наясно сме и с процесите в кабелите, за заземяване също сме "чували" и за мълние защита също сме "чували".
Част от проектирането на ФЕЦ бяга извън електротехниката. Особенно позиционирането от оптична гледна точка , проектиране на фотоволтаичното поле, като ел. схемно решение. Пресмятане на капацитети, индуктивности, отчитане на атмосверните влияния ей тия работи ако не си наясно как работи самия панел и от къде може да ти дойде допълнителен капацитет или индуктивност и в един момента да са ти толкова високи смущенията които постъпват в инвертора може да очакваш много лош и неприятен резултат. Ние също смятаме загубите в кабелите.
Това е от електрическа гледна точка.
Например неправилен избор на ФВПанели поради непознаване на технологията и работата на устройствата. Нисък икономически ефект. Много често срещано явление в момента. Пример в момента е да се избягват така наречените пренапреженови защити щото примерно имаме заземяване. Друг пример е да слагаме мълние защита с изпреварващо действие, там пък какви фантастики има. Само че за съжаление има наредби които щеш нещеш трябва да ги приложиш отново не съобразени с ФЕЦ. Една фирма преди време ми предложи решение да инсталираме въжета над панелите, а много вероятно това решение да се появи като задължително за ФЕЦ за в бъдеще.
Та докато стигнем до НН и СрН има множко други работи. Ей тва НН и СрН използвано в електротехниката няма никаква връзка, като понятие с това какво става от панела до инвертора. Аз го използвам след инвертора, когато друг мой колега прави свързването към трафопост или ел. преносната мрежа.
И накрая какво става от икономическа гледна точка или инвеститорска едно нещо което не се знае какво е. Инвеститора очаква добри резултати а накрая се оказва че не са толкова добри.
А между другото какво ще кажеш за панела на
solyndra приемаш ли поне част от това което съм описал за него? Поне по ясно станали що е тва нещо.
И ако бе всичко наред нямаше да се обсъжда темата"изисквания към проектанта на ФВЕ".