Подкрепям напълно инициативата на г-н Матеев.
Виждането ми в момента е, че Държавата не само нехае по проблема.
Напротив, тя всячески създава пречки пред изграждането на слънчеви централи, били те малки или големи. И не само слънчеви. На едно друго място,
http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=7803 и
http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=9611 също разисквахме - вярно, прогнозни данни, но все пак! - един вариант за нещо по-голямо и, поне по мое скромно мнение, далеч по-ефикасно по ред причини...напразно. Там имам мнение /на хартия, подпис-печат, няма лабаво

/ , доказващо отношението на правителство и държава...Писмото е от канцеларията на премиера...
Изглежда, тези хора представа си нямат в какъв батак ни хвърлят. А несправедливо ниската изкупна цена и усложняването на процедурите /и те ми били "упростени"!?! / по присъединяването, особено на малките СЕЦ, правят нещата напълно невъзможни.
И това при положение, че средният българин си докарва в пъти по-нисък доход от средния европеец, а щетрябва да си набавя оборудване и др."съпътстващи услуги" по цени равни, че и над средно европейските...
Plug_and_play не за 5, а даже за 15 киловата е напълно нормално, допустимо и няма да представлява проблем, а реална помощ за ЕРП.
И нека малките централи да се ограничат до техническо проектиране, като се държи сметка за изправноста на крайните съоръжения и успешно проведени 72-часови изпитания. Не може производител или вид на модулите да са "критерий" за качество на ел.енергията - всички модули произвеждат постоянен ток, и не ръсят хармоници - за това си има други устройства, най-големите от които са честотните управления на електродвигатели, инсталирани ОТ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕНЕРГИЯТА - Тях трябва да натискат за това, не нас.
И още...нелепо звучи годишното производство да зависи от
прогнозната радиация ?!? .
То зависи от действително получената радиация от модулите, включени и работещи през периода, която по ред причини -облаци, сняг, промени в слънчевата активност, повреди и частични изключвания на модули и инвертори и т.н. може сериозно да се разминава с прогнозите. Ясно е от пръв поглед, без да се казваш Шушулов.
Кой ли неграмотен некадърник им е писал документите, на които трябва да се оповава цяла страна? И кой ги подписва, при това положение?
Предлагам на ДКЕВР да осъзнае отговорностите си към страната и, ако не може да се справи, да подаде оставките си. Свестни и кадърни хора има, дайте им път.
Аман от лапачи.
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.