Предложение към ДКЕВР за повишаване на изкупната цена

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 06.03.2008 04:29

Имате и моята подкрепа г-н Матеев.

Нека направим така, че българските инвеститори и нормалните български граждани да бъдат равнопоставени с европейските такива, а не с всеки изминал ден да ни поставят нови и нови условия и ни натоварват с нови разходи.

Задължително трябва промяна на законодателната рамка - особено що се отнася към малките покривни инсталации - би трябвало да са plug&play, така както са колекторите за топла вода.
Ivan Buzov

Мнениеот Mateev » 07.03.2008 08:41

До момента пълно мълчание от ДКЕВР. Все още нямам отговор на писмото.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lambov » 07.03.2008 22:51

Опитай да го изпратиш (пак по e-mail-а) и до министър Димитров. Тези дни е бил в САЩ и се е срещал с големи фирми по въпросите на енергия от ВЕИ.
Днес има статия и в 24 часа, че Видинския кмет и областен управител работят с някакъв швейцарец за захранване на Видин с екологична енергия. На снимката е показана екологичната къща на швейцареца, цялата покрита със слънчеви панели. Къщи без комин.
Lambov

Мнениеот Lupus » 07.03.2008 23:09

Mateev написа:До момента пълно мълчание от ДКЕВР. Все още нямам отговор на писмото.

Ще се повторя, с риск да стана досаден:
Lupus написа:
Mateev написа:Не съм го подписал, защото все още нямам електронен подпис. Но не се крия. Открито съм си казал името и даже съм си дал телефона. Така че писмото не е анонимно. Ако ДКЕВР НАИСТИНА има желание да направи нещо, ще го направи и по този начин. Ако няма - тогава просто ще ми изтрие мейла и все едно нищо не се е случило. Обаче и в двата случая ние ще получим желаната от нас информация - дали имат истинско желание или всичко е за "измиване на очите" на Евросъюза. И съобразно тази информация ще планираме бъдещите си действия и инстанциите, към които ще се обърнем.

Така адресирано не е ясно в коя канцеларска мишка ще попадне мейла и дали той няма да го класифицира в Recycle Bin за да не си създава проблеми. Аз бих го дублирал и на факса им.... :D С подпис, печат и изходящ номер....
Lupus

Мнениеот Pyramid » 09.03.2008 02:37

Подкрепям напълно инициативата на г-н Матеев.
Виждането ми в момента е, че Държавата не само нехае по проблема.
Напротив, тя всячески създава пречки пред изграждането на слънчеви централи, били те малки или големи. И не само слънчеви. На едно друго място, http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=7803 и http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=9611 също разисквахме - вярно, прогнозни данни, но все пак! - един вариант за нещо по-голямо и, поне по мое скромно мнение, далеч по-ефикасно по ред причини...напразно. Там имам мнение /на хартия, подпис-печат, няма лабаво :? / , доказващо отношението на правителство и държава...Писмото е от канцеларията на премиера... :?
Изглежда, тези хора представа си нямат в какъв батак ни хвърлят. А несправедливо ниската изкупна цена и усложняването на процедурите /и те ми били "упростени"!?! / по присъединяването, особено на малките СЕЦ, правят нещата напълно невъзможни.
И това при положение, че средният българин си докарва в пъти по-нисък доход от средния европеец, а щетрябва да си набавя оборудване и др."съпътстващи услуги" по цени равни, че и над средно европейските...
Plug_and_play не за 5, а даже за 15 киловата е напълно нормално, допустимо и няма да представлява проблем, а реална помощ за ЕРП.
И нека малките централи да се ограничат до техническо проектиране, като се държи сметка за изправноста на крайните съоръжения и успешно проведени 72-часови изпитания. Не може производител или вид на модулите да са "критерий" за качество на ел.енергията - всички модули произвеждат постоянен ток, и не ръсят хармоници - за това си има други устройства, най-големите от които са честотните управления на електродвигатели, инсталирани ОТ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕНЕРГИЯТА - Тях трябва да натискат за това, не нас.
И още...нелепо звучи годишното производство да зависи от прогнозната радиация ?!? .
То зависи от действително получената радиация от модулите, включени и работещи през периода, която по ред причини -облаци, сняг, промени в слънчевата активност, повреди и частични изключвания на модули и инвертори и т.н. може сериозно да се разминава с прогнозите. Ясно е от пръв поглед, без да се казваш Шушулов.
Кой ли неграмотен некадърник им е писал документите, на които трябва да се оповава цяла страна? И кой ги подписва, при това положение?
Предлагам на ДКЕВР да осъзнае отговорностите си към страната и, ако не може да се справи, да подаде оставките си. Свестни и кадърни хора има, дайте им път.
Аман от лапачи.
Последна промяна Pyramid на 09.03.2008 21:17, променена общо 3 пъти
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот Свилен Андреев » 09.03.2008 16:23

Здравейте и поздравления за темата.
Аз четох внимателно всичко написано до тук в тази тема. От тълкуванията на закона видях нещо според мен важно, което не се дискутира.
Става дума за:
1. Параграф 127, ал. 2 от ПЗР на ЗИДЗЕ предвижда, че самите преференциални цени, образувани по принципа: "80 на сто от средната продажна цена за предходната календарна година плюс и добавка, определена от ДКЕВР по критерии в зависимост от вида на първичния енергиен източник" до 31 декември 2022 г.
2. Чл. 21. (1) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ежегодно до 31 март определя преференциални цени за продажба на електрическа енергия, произведена от възобновяеми или алтернативни енергийни източници

Аз не съм юрист и от това разбрах, че изкупната цена може да се променя всяка година (на 31 март от ДКЕВР), при това без да е ясно дали ще се повишава или намалява (тези 80% от средната продажна цена не карат влака защото днес това са 10%-15% от изкупната цена от фотоволтаични централи, а това, което осмлисля инвестиция във фотоволтаична инсталация е точно добавката определена от ДКЕВР).

Ако изкупната цена действително може да се променя ежегодно (има възможност просто аз да не съм разбрал) това прави инвестициите в фотоволтаични инсталации още по-рискови.

За мен лично ключова дума в инвестициите в фотоволтаични инсталации е дългосрочност или по-точно дългосрочна видимост на изкупните цени.

Може ли някой да ми каже правилно ли съм разбрал закона в частта му за възможноста ежегодна промяна на изкупната цена? И ако не съм разбрал възможно ли е някой да каже как точно да изчисля какви ще са изкупните цени след 10 години?
Свилен Андреев

Мнениеот Pyramid » 09.03.2008 21:13

Накратко:
Да, теоретично ,би могло всяка година да се променя изкупната цена.
Трябва да внимавате изключително много, обаче, какъв договор подписвате с ЕРП. Понеже, ако там се опомене "случайно" и се подпише от Вас "в бързината" точка, че ще се изкупува по цена "Х.Х.лв/kWh", а не по текущи в момента преференциални цени, определени от ....., може законово да се прецакате тъй, че даже и след евентуална промяна към повишаване, да ви изкупуват неизгодно.
А относно това, какви точно ще бъдат изкупните цени - никой не знае точно по каква методика ще ги смятат след година, а какво остава-след десет?
P.S.
Pyramid

Мнениеот Lambov » 10.03.2008 14:39

Положението е следното - изкупната цена всяка година може да се мени, но построи ли се централа се сключва договор за 12 годишно изкупване по цената, по която е пусната централата в експлоатация.
Ако се увеличи изкупната цена или ако се намали - цената по договора остава една и съща за 12 години.
Предполага се, че цената при построяване Ви е устройвала и няма основание да се безпокоите за същата цена в следващите 12 години.
Това е теорията.
А практика за сега няма - а засадите са много.
Lambov

Мнениеот Mateev » 10.03.2008 15:22

Някой от вас виждал ли е истински договор за изкупуване?

Щото аз не съм. Но имам устна информация, че в нито един договор на електроразпределителното предприятие няма да фигурира клауза с ангажименти за срок за изкупуване и изкупна цена. Дори и да фигурира такава, то закона пак ще е с приоритет над нея.

Така че съдбата е изцяло в ръцете на законодателя и на ДКЕВР. И в бъдеще може да има както подобряване, така и влошаване на положението с цените и срока за задължително изкупуване. Всъщност това е и бизнес риска при инвестицията в слънчеви електроцентрали.

Но бизнесмените са бизнесмени именно и затова, защото рискуват. Освен това НЯМА ДРУГ БИЗНЕС, който да е с толкова ниско ниво на риска.

Вие какво искате?
Държавата да ви гарантира на 100% изкупната цена на вашата продукция.
Държавата да ви гарантира на 100% срока на изкупуване.
Държавата да ви гарантира, че ще изкупи ВСИЧКАТА произведена продукция.
Държавата да ви даде и субсидии, ако може 100%?
Пък след това печалбата за вас. :lol: :lol: :lol:
Ако всичко това се случи, тогава каква е вашата роля?

Стига илюзии. Това си е бизнес като всеки друг. Със всичките си плюсове и минуси. Но според мене плюсовете са много повече от минусите. И това се оценява много добре от всеки един съществуващ бизнесмен.
Последна промяна Mateev на 11.03.2008 11:01, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Свилен Андреев » 11.03.2008 01:05

Здравейте,
аз разсъждавам така:
В момента изкупната цена на фотоволтаична енергия не се определя от пазара защото никой не иска да си купува електричество за 8-10 пъти по-голяма цена от тази, на която го продава електроразпределителното дружество в момента. Цената се определя от ДКЕВР като за мен проблемът е че няма яснота каква ще бъде цената следващите няколко години.
Въобще със субсидираните производства има следната дилема - обикновенно те се подпомагат от държавата защото са възникнали заради политическо решение - в случаят с фотоволтаичните централи основното политическо решение е да се намалят емисиите от парникови газове обаче цената на субсибията я плащаме всички потребители на енергия. Ако държавата направи условията твърде добри, то тогава в съответната държава ще дойдат мощни външни и вътрешни инвеститори и ще инсталират много мощности, които може би ще постигнат бързо политическите цели, но и съответно субсидията ще натежи на крайният потребител. Потребителите с право ще питат защо трябва да плащат големите печалби на инвеститорите.
В Европейските страни с най-много фотоволтаични инсталации (сред тях са Германия и Испания) законът е изграден на принципът Feed-in tariff - аз писах за това в друга тема в този форум. Малко ще се повторя тук за да завърша моето изложение:
Feed-in tariff определя намаляваща ежегодно изкупна цена и след като някаква мощност е инсталирана инвеститорът има един сравнително дълъг времеви прозорец (в различните държави между 15 - 25 години) в който период се знае каква ще бъде изкупната цена година по година (цената намалява ежегодно) за неговата инсталация и това е гарантирано със закон.
Като изкупната цена е изчислена такава и намалява ежегодно по такъв начин, че намалява рискът на инвестицията, но в никакъв случай не го премахва. Като цената намалява ежегодно по принцип - тоест колкото по-рано се инвестира толкова началната изкупна цена за вашата инсталация ще е по-висока
Още след изтичането на законова определеният времеви прозорец държавата не гарантира каква ще бъде цената тоест от там вече се минава на пазарни цени.
За мен лично това, че Българският закон не е Feed-in tariff е слабост, която също би могла да се подобри - ето защо пиша в тази тема.
Това е и моето конкретно предложение - ако се отдаде възможност да се повлия на Българското законодателство по отношение на цените първо да се определят коретни параметри на методиката за изчисляване на субсидията, но и да се настоява да се мине на закон Feed-in tariff. За да може да се балансира дилемата на субсидираното производство, да се подобри рискът на инвестициите и намали тежестта, която всеки потребител поема. Feed-in tariff има и ефект да кара инвеститорите да оптимизират ефективноста на производството на фотоволтаична енергия, както и влияе на производителите и фирмите които изграждат фотоволтаични инсталации да оптимизират ценово компонентите и методите/технологиите за изграждане на такива инсталации.
Свилен Андреев

Мнениеот Vandal » 01.04.2008 19:14

От сигурен източник знам че днеска са гласувани новите цени за изкупуване на електроенергия от ФЕЦ.
1 КВтч - 98 ст. без ДДС
Честито.
Аватар
Vandal

Мнениеот Pyramid » 01.04.2008 19:52

Ами да! А аз ползвам истинските преференции, продавайки на 2,40... :D :wink:
P.S.
Pyramid

Мнениеот Ivan Buzov » 02.04.2008 14:16

Vandal написа:От сигурен източник знам че днеска са гласувани новите цени за изкупуване на електроенергия от ФЕЦ.
1 КВтч - 98 ст. без ДДС
Честито.

Голяма новина, лошото е, че е на 1 април.
Ivan Buzov

Мнениеот Mateev » 02.04.2008 16:05

Тази цена вероятно е за водни централи. Не може да бъде за фотоволтаични, защото това е незаконно. ДКЕВР нямат право да намаляват цената с повече от 5% на година. Освен това за тази година в предварителния доклад се препоръчваше цената за фотоволтаици да не се променя. И трябва да се случи нещо наистина революционно, та комисията да не се вслуша в препоръките от предварителния доклад и да започне да си измисля други цени.

Този доклад се пише от няколко отдела на ДКЕВР. Месеци наред десетки служители правят сметки и изчисления, разглеждайки километрични обосновки с приходи, разходи, цени, баланси, ОПР-та и т.н. И накрая пишат доклад за шефовете. И сигурно в 99% от случаите шефовете се вслушват в препоръките на своите отдели. Няма как да е по друг начин. И само в много редки случаи нещо се променя и то основно по политически причини. Надявам се, че тази година наистина са се вслушали в препоръките и са оставили цената за фотоволтаиците непроменена. И се надявам, че в най-скоро време WEB администратора на ДКЕВР ще си направи труда да качи решението на сайта.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 02.04.2008 16:28

Между другото сега погледнах сайта на ДКЕВР. Нашето решение го няма, но има други решения с дата 1 април. Следователно WEB администратора си върши работата и навреме публикува всичко. Но ако това е така, то това означава, че ДКЕВР ВЕЧЕ СА В ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ.

Последната дата, на която трябваше да вземат решение е 31 март. Ето извадка от закона за ВЕИ:

Чл. 21. (1) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ежегодно до 31 март определя преференциални цени за продажба на електрическа енергия, произведена от възобновяеми или алтернативни енергийни източници, с изключение на енергията, произведена от водноелектрически централи с инсталирана мощност над 10 MW.
(2) Преференциалната цена по ал. 1 на електрическата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, се определя в размер 80 на сто от средната продажна цена за предходната календарна година на обществените или крайните снабдители и добавка, определена от ДКЕВР по критерии в зависимост от вида на първичния енергиен източник съгласно съответната наредба по чл. 36, ал. 3 от Закона за енергетиката.
(3) Добавката по ал. 2 за следващата календарна година не може да бъде по-малка от 95 на сто от стойността на добавката за предходната календарна година.

С Bold съм отбелязал трите най-важни момента.

И такаааааа..........
Чудя се дали в момента имаме основание да се оплачем на парламента, правителството и президенстството, че ДКЕВР в лицето на г-ш Шушулов си позволява грубо да нарушава законите.

Могат да се измъкнат, като след няколко дена публикуват решението със задна дата. И върви после доказвай, че на 2 април решението все още не е било публикувано. Има и още една тънкост. В решението ще има клауза за 14 дневен срок на обжалване. Но как да го обжалваме, след като все още не е публикувано. Може би нарочно не го публикуват, за да изтече този срок. И после в един момент ще цъфне със задна дата.

Любопитно ми е каква игра се играе. Ако някой от посетителите на форума има познат депутат, сега е момента да го сезира. Същото важи и за познати журналисти. Сега е момента да се развихри медиен скандал за своеволията на ДКЕВР и може би на Шушулов.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ