Vandal написа:Аз пък съм си приготвил пастървичка.
Ако имаш и за нея някаква рецепта..
...рецептата е от Финландия - говоря за страната, не за водката де...Та почиствате рибетата,поосолявате, а след това се поставя в ламаринена кутия. На снимките рибата обаче е щука и чудски сиг, но пъстървата и скумрийката идеално се вписват в картинката. Тази кутия е с капак отгоре, който се плъзга и има дръжка. На дъното се насипват стърготини /ситен талаш/ от елша. Те се продават в магазина там. В нашенско ги заместваме с чамов талаш, като колега ми е казвал, че и букова шума става - ситуации разни, какво да правиш... Върху този талаш поръсвате обилно захар. Два пръста над дъното поставяте метална решетка, върху която се нарежда почистената риба. След това кутията се затваря с капака и се оставя върху барбекюто, което предварително бива запалено. Така рибата стои близо час.
Рибата е задушена и опушена, с превъзходен вкус. Разбира се, хубаво е да я обезкостите рибката предварително, но това изисква умения - придобиват се в практиката. Прекрасният вкус идва от елшата, която не може да се запали, защото посипаната отгоре захар се разтича карамелизирана върху й.