Публикации в пресата

Публикации в медиите за Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот wangelov » 08.01.2010 18:05

Никога не съм и няма да подкрепям атомната енергия , напротив аз съм за екологичната енергия от слънцето , вятъра и водата . Но човек който експлоатира плодородна земя за соларни паркове , не може да се нарече еколог . В този случай той злоупотребява с фразата "чиста енергия" , за него това си е чиста печалба . А защо не се строят ВЕЦ-ве :roll: и те спадат към ВЕИ , по-лесно е да се закупи евтина земеделска земя , да се смени статута и да се построи соларен парк . От тук нататък малки разходи и само приходи . Е , на това съм противник .
"Помислете за децата ни" -ами замислих се , ако продължава така , след години децата ни ще ядат фотоволтаици :roll: , но не ще внасяме от другаде , дето не са засадили на всякъде соларни паркове :?
""земеделски земи" стоят необработвани" - по лесно и евтино излиза да им се смени статута и да се соларизират , вместо да се обработват .
"прекалено много време се отделя за убеждаване на хора с Вашия начин на мислене" - :D :shock: :D :shock: и каквъв е моят начин на мислене , щото аз мисля , че в земеделските земи е хубаво да се сее жито и садят домати , по покривите - соларни панели ,по чукарите - соларни панели ветрогенератори а по реките - ВЕЦ-ве . Вие как мислите ?
wangelov

Мнениеот Ryuda » 08.01.2010 18:41

Уважаеми,
имаш ли представа, колко пустееща земеделска земя има в България? Децата ти гладуват ли заради това?

А виждал ли си въобще, как се монтират соларни паркове и колко реално се "унищожава" от земеделската земя?
Ryuda

...

Мнениеот Gio » 08.01.2010 18:47

wangelov написа:Вие как мислите ?

...мисля, че говорим за едно и също нещо. Не съм искал да Ви обиждам - имаме достатъчно място и за земеделие, и за развитие на екоенергиен отрасъл. Необходим ни е закон или по-точно поправки към законите. Аз самия отглеждам лозя и с пушка и топ бих защитавал труда си. Желанието ни е държавата да погледне разумно и далновидно, защото когато не изпълним изискваните проценти за енергия от ВЕИ, тогава търговийката с домати и краставици няма да ни достигне, за да си плащаме зелената енергия, която ще се наложи да си внасяме, без значение искаме или не...
С поздрав:
g...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Miro » 08.01.2010 18:54

Тука много го удряте на крайности. За урбанизираната територия всички сме на ясно, че там ограничения не трябва да има, що се касае до фотоволтаици, а защо не и бавни вертикалноосеви вятърни генератори.

За земеделската земя според мен е глупост да се прави карта. Или ако се прави такава, нека се прави само за перките и птиците. Останалото трябва да се преценява индивидуално. Не може да се забранява по цели области или да се разрешава изцяло за други, защо всеки конкретен случай е различен и трябва да се преценява за него конкретно. Защо да не мога да си построя централата на буренясала нива, която е нива само на хартия, а не се е обработвала, нито ще се обработва някога. Лошото е, че нашата практика е в такива случаи да играе пачката и чиновника "преценя" на база какво му влиза в джоба, а не целесъобразност. Така че трябва контрол над чиновника. Но не няколко степени на одобрение, а няколко нива на контрол, ако се сещате каква е разликата.

Ето как си го представям аз. Искаш да строиш на някаква земеделска земя.
1. Попълваш едно заявление, че искаш да строиш еди-къде-си и плащаш една малка таксичка.
2. В двуседмичен срок парцелът ти се посещава от служител от общинската служба земеделието и се съставя доклад със мотивирано становище за или против изграждането на обекта, на база обективни критерии.
3. Становището да подлежи на обжалване по административен ред.

И ако всеки си върши работата, би било прекрасно както от гледна точка земеделие, така и от гледна точка ВЕИ....
Miro

...

Мнениеот Gio » 08.01.2010 21:44

Miro, удрям го на крайности, защото поведението на правителството по отношение на ВЕИ /а аи не само там/ ме кара да се подготвям точно за екстремни ситуации :) А като чета това, което си описал, в главата ми зазвучава рефрена на Сачмо "What a wonderful world"... Наистина така трябва да се случват нещата и знам, че ще положа всички усилия доколкото зависи от мен, за да могат да работят хората по точно описания от теб начин...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 09.01.2010 05:14

Ако държавата я беше грижа земеделската земя да се използва ефективно, досега трябваше отдавна да е приела закона за комасацията. В момента земеделските земи са надробени на парчета от по 1-2 декара и голяма част от тези парчета имат по 15-20 собственика (наследника). Тези парчета не се обработват и в същото време не се и продават на този, който иска да ги обработва.

Аз лично за да събера 20-25 декара цяло парче земя в близост до къщата ми се наложи да закупя 35 имота от общо над 200 собственика, разпръснати из цялата страна и в чужбина. И ако за земята съм платил Х лева, то за търчане и организация съм платил 5Х. И това ми отне около 10 години.

И продължавам в същия дух. Баира над къщата ми е с южно изложение и е идеален за слънчева централа. Общата му площ е не повече от 30-40 декара. В момента земята представлява изоставени ниви с трева до кръста, храсти и драки. Въобще пустош. Реших постепенно да започна да го изкупувам и отидох в земеразделянето, да ми направят чертеж и да ми кажат собствениците. Естествено платих и получих един чертеж с над 200 имота и един килограм разпечатка на имената на собствениците. Ако наистина започна да го изкупувам, след около 100 години може би вече ще съм успял да издиря няколкото хиляди човека и да им разследвам родословните дървета, за да открия всичките им живи наследници по целия свят и да говоря персонално с всеки да ми даде пълномощно срещу цената му в злато.

Това е истината за прехвалената Българска Земеделска Земя, с която се оправдават радетелите на мораториума. Моята ситуация сигурно е същата като на над 80% от имотите в България.
Аватар
Mateev
Site Admin

Докато нашите политици се излагат и ни манипулират с ЕС

Мнениеот ivanli » 09.01.2010 18:37

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=461531

Президентът на САЩ Барак Обама обяви деблокиране на 2,3 милиарда долара за насърчаване на създаването на работни места в сектора на "зелената енергетика", предаде АП.

Парите са част от негова амбициозна програма, която предвижда да се инвестират 150 млрд. долара за 10 години в проучване и развитие на възобновяеми енергийни източници, биогорива, енергийна ефективност, чисти въглища и други чисти технологии.

Обама вече обяви, че ще работи за това до 2025 г. 25% от електричеството в САЩ да се произвежда от възобновяеми източници, а до 2020 г. 30% от тока, използван от американското правителство, да е от такива източници.

Американският президент дори призовава за подобряване на енергийната ефективност на САЩ с 50% до 2030 г. Той иска в САЩ да се използват 98 млрд. л биогорива на година до 2022 г., а до 2030 г. да станат 227 млрд.
ivanli

Мнениеот oligarha » 09.01.2010 18:41

oligarha

още малко напредък

Мнениеот ivanli » 09.01.2010 18:51

Финансовият министър Симеон Дянков също потвърди, че мораториум за ВЕИ няма да има и че постановлението за това е изтеглено.

Той обясни това по време на презентацията си на първото българско издание на форума TED днес следобед. Министърът разказа, че идеята е тръгнала от проблема с с проектите на пътя на птиците, но е прераснала в нещо по-голямо.
ivanli

Мнениеот topsolar » 09.01.2010 23:36

topsolar

Мнениеот valka » 11.01.2010 21:21

Попаднах на една интересна поредица на Българско Национално Радио - програма Хоризонт. От месец декември.

13% от българите биха плащали повече за "чиста енергия"
http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Curr ... hvane.aspx

Зелена енергия 1 - Защо в с. Долни Окол искат фотоволтаично улично осветление
http://bnr.bg/sites/horizont/ZelenataEn ... rgia1.aspx

Зелена енергия 2 - Страхуват ли се банките да финансират "зелени проекти"
http://bnr.bg/sites/horizont/ZelenataEn ... rgia2.aspx

Зелена енергия 3: Ще тръгнат ли електромобили по българските улици
http://bnr.bg/sites/horizont/ZelenataEn ... rgia3.aspx

Зелена енергия 4: Какво мислят студентите за зелените технологии
http://bnr.bg/sites/horizont/ZelenataEn ... rgia4.aspx

Зелена енергия 5: България - център на зелени технологии?
http://bnr.bg/sites/horizont/ZelenataEn ... rgia5.aspx

И с пожелания през две и десета да се реализира точка пета! :D
valka

Мнениеот SeoKungFu » 13.01.2010 17:07

Днес видях това за дискусия за ВЕИ
Актуални въпроси на инвестициите във възобновяеми енергийни източници макар и статията да не е особено информативна. В останалите още няма нищо.
I work as an Organic SEO warrior and NinJah :)
SeoKungFu

Мнениеот А.Янев » 13.01.2010 18:59

А.Янев

...

Мнениеот Gio » 14.01.2010 08:27

Тази сутрин ми попадна проект за промяна условията за потребителско кредитиране - поставям линк тук - ако модератора прецени, че не е тук мястото, да предприеме необходимите действия...
http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=6684782#
Аватар
Gio

Мнениеот Слънчо » 14.01.2010 11:19

Интересни перспективи за проектите ни до Август....
http://mediapool.bg/show/?storyid=160686&srcpos=8
Слънчо

ПредишнаСледваща

Назад към Публикации в медиите