Pyramid написа:Ще ме прощавате за тъпия въпрос но, ако имаме по един байпас диод на модул и един блокинг на стринг, тогава дали няма при засенчване на една клетка да "губим" само един модул, но да запазваме стринга при положение, че е от достатъчен брой последователни модули, без при това да губим значителна мощност при блокингите и да вържем накъсо "засенчения" стринг на незасенчените? В резултат - снижаване на загубите като цяло...при допускането, че евентуално засенчване, първо, няма да се случи едновременно на цял модул и няма да е пълно. Блокиращият на стринга - от няколко спаралелени, по възможност, шотки, за снижаване прекия спад и, съответно, загубите.
Само питам

Това за Шотки - защо ти е?
Обикновения силициев диод ще има пад на напрежение 0,55 - 0,8 - в зависимост от тока през него. Даже да "доста натоварен" и да предположим, че имаш 0,85 то загубите са 0, 4 % ако предположим че напрежението на стринга е 200 Волта. С Шотки ще е 0,3 % - аз не виждам разлика. Избора обаче на силициеви е доста по голям. Ако примерно имаш 5 А работен ток на стринга, сложи 25 Амперов диод и тогава няма да имаш загуби по-големи от 0,6 Волта - съответно 0,3 %.
Ако искаш да намалиш тези загуби с Шотки почти нищо не правиш.
Аз съм имал случай в който напрежението на стринг е 48 Волта и сметнах че си заслужава да се помъча да сваля надолу пада на напрежебие върху блокиращия елемент, защото 0.6 на 48 е 1.25 % загуби.
Тогава вместо диод сложих по подходящ начин мощен транзистор който стоеше наситен и върху прехода колектор - емитер се получаваше 0,13 Волта. Но за системи, при които напрежението е високо на стринга - това не си заслужава - загубите са незначителни. Със силициевите диоди освен това има и друго, когато се загряват напрежението има в права посока пада с 2,2 миливолта на градус - това е благоприятно.
За засенчване на някой модул от стринга - да правилно си разбрал логиката на байпасните диоди. Това, което Матеев каза, е че модулите по правило си имат интегрирани в тах такива диоди и не е необходимо ти да ги слагаш.
Но не трябва да смяташ, че когато се засенчи един модул, то останалите в стринга ще си работят оптимално. Няма да е така, защото ако в стринг имаш 10 модула и напрежение 240 волта, при отпадане на генерацията на един от тях номиналното напрежение пада с 24 волта (10 %). Но напрежението на другите стрингове си остава и това означава че от въпросния стринг в никакъв случай генериращите модули няма да се намират в оптималната си работна точка. Те ще работят с по-нискък от оптималния ток и по-високо напрежение и няма да са максимално ефективни.
Освен това, при "опипване" на работната точка от инвертора - този стринг ще е причина инвертора да обърка работната точка на цялата система от паралелно вързани стрингове и така цялата система ще и се измести работната точка от оптималната. Разбира се този ефект е малък при повече стрингове и се засилва при малък брой стрингове. Ако примерно стринговете са два - със сигурност при един засенчен модул инвертора ще навлезе в работна точка, която няма да е оптимална и за здравия стринг.
Но както Матеев каза, за това сигурно си трябва нова тема, въпреки че не знам дали е необходимо. Това са подробности, които са важни и които са свързани с правилна диагностика, поддръжка и експлоатация на вече създадени системи...., може би.
Поздрави!