Топлинен колектор - акумулатор

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

ДТ-то, Дебит, и дарвото

Мнениеот Костенурка » 08.03.2010 00:13

Скъпи г-н gendo:топлоносителя в първи кръг е антифриз,което значи че колекторите подгряват антифриз.Така или иначе от-части трябва да се съобразя с препоръките на производителя и посочения дебит за да функционират нормално.
освен с ∆T е саобразен и с регулираната мощност на генератора. Но сланцето няма термостат!!! Какъв е оптималният дебит на твоята инсталация ти първи ще разбереш. Аз мисля че една помпа à debit variable par rapport le ∆T би вършила по добра работа.

Ами щом няма термостат,трябва да му сложим.
В школата има централки които регулират скороста на помпите според моментната енергия.Но ще я монтирам по късно.

ДАРВОТО:Може би не съм се изразил правилно.
ДАРВОТО е там за да раздели а не да изолира.
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот gendo » 08.03.2010 12:03

OK Испанецо,

Относно топлообменниците аз по скоро ги виждам като ко-аксиална тръба
(тръба в тръба). Вярно е че в твоя случай се печели площ, но само с една тръба се работи по лесно. Освен това земята до към 1,5 - 2м се пробива сравнително лесно с обикновен burineur.

Courage!
Аватар
gendo

Мнениеот gendo » 08.03.2010 15:30

Oще нещо,
Някой вече беше питал кой е най-оптималният вариант за използване на енергията сабрана в земята. Точно и за това опитът на нашият колега живо ме интересува.
Различните системи термопомпи са представени савсем простичко в нашия site

http://www.renotherm.fr/Aerothermie-Les ... temes.html

Като изключим ТП-те на подпочвени води работешти с почти константна Т° и тези на ваздух, останалите имат недостатъци които понякога ги правят невъзможни за инсталиране.
Една ТП с геотермална сонда изисква сондаж минимум 100 м, и куп административни подробности а за другите с хоризонтален каптаж трябва копане - 0,60 до 1м далбоко и поне 100м² разкривка. Това са багери, сонди, различни екипи и в двата случая това струва майка си и баща си.
Преди време някъде бях видял система за вертикален каптаж на "малка" далбочина именно с коаксиални тръби. Вместо 100м например 10 дупки x 10м, но това все пак си остава ТП ползваща топлината на земята толкова колкото е без добавена енергия както в опита на Костенурката.

http://www.starpac.fr/index.php?id=chauffagegeo

До колко може да се намали затопления обем земя имайки в пред вид инжектираната слънчева енергия и разликата м/у топлинната маса на водата и почвата? Колко по-плитки могат да бъдат капттьорите така че да бъдат лесно изпъними и достатъчно ефикасни а акумулираната енергия да баде използвана в изпарителя на една ТП на време и без излишни загуби?
Успех на нашия идалго!
Аватар
gendo

Невероятно но факт

Мнениеот Костенурка » 10.03.2010 00:07

Ето какво се случи вчера.Невероятно но факт, почуствах се като в България :lol: .Ови днес всичко се стопи,няма никакви щети по инсталацията,пълна е с антифриз.

Изображение
Поздрави К.
Костенурка

...

Мнениеот Gio » 10.03.2010 00:16

...етилен или пропилен гликол..?
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот gendo » 10.03.2010 00:57

C' est le réchauffement climatique!!!
Аватар
gendo

...

Мнениеот Gio » 10.03.2010 08:10

C'est le Forum Бulgare
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Антифриз

Мнениеот Костенурка » 10.03.2010 12:09

....пропилен гликол.
Поздрави К.
Костенурка

Сонди

Мнениеот Костенурка » 16.03.2010 22:40

Здравейте,
Днес поработих малко в/у системата,монтаж на термосондите и дата-логера,поканих и един колега електротехник, да ми помогне.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна Костенурка на 18.03.2010 23:14, променена общо 1 път
Поздрави К.
Костенурка

Дата-логер и термометри

Мнениеот Костенурка » 18.03.2010 23:13

Ето монтиран дата-логера и термометрите.
Остава само да положа изолация отгоре(топло и хидро),и да довърша някои дребни работи.Но това ще стане другата седмица.

Изображение

Изображение

Изображение
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот datamaster » 24.03.2010 23:26

Не знам защо колегата се занимава със затопляне на почвата и каква полза ще има от това.Наистина е много запален, но едва ли ще постигне много.
Според мен наистина добро решение на проблема с акумулатора е добре изпеени глинени изделия които могат да служат като акумулаторни плочки а около тях да има някакъв топлоносител може би вода понеже е най-евтина и рапространена пък и има добри топлоотдаващи качества.
Добре ще е да изкопае 20м3 пръст и да зарови в дупката една стара цистерна вътре със всички бръмбазлъци, пък да топли съдържанието вътре, а не както той прави - да топли цялата планета :)
За изолация могат да се използват всякакви материали, например каменна вата или стиропор или пък фибран.Без проблем мога да се комбинират естествено, което би допринесло още повече за ефективността.
Лично на мен ми е хрумвала подобна идея но нямам финансовата възможност за момента както и време.Бих направил нещо подобно в бъдеще, така пестим успешно все пак.Желанието ми е да топля вода с кирпич цяло лято и да мога да поддържам някаква стайна температура около месец през зимата.
Да се надяваме че тази година ще е благосклонна към мен за да мога да проведа подобен експеримент...желание много...ще пиша ако има успехи.
datamaster

.....желание много...

Мнениеот Костенурка » 25.03.2010 03:49

datamaster написа

Пуснато на: 24.03.2010 19:26 Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Не знам защо колегата се занимава със затопляне на почвата и каква полза ще има от това.Наистина е много запален, но едва ли ще постигне много.
Според мен наистина добро решение на проблема с акумулатора е добре изпеени глинени изделия които могат да служат като акумулаторни плочки а около тях да има някакъв топлоносител може би вода понеже е най-евтина и рапространена пък и има добри топлоотдаващи качества.
Добре ще е да изкопае 20м3 пръст и да зарови в дупката една стара цистерна вътре със всички бръмбазлъци, пък да топли съдържанието вътре, а не както той прави - да топли цялата планета
За изолация могат да се използват всякакви материали, например каменна вата или стиропор или пък фибран.Без проблем мога да се комбинират естествено, което би допринесло още повече за ефективността.
Лично на мен ми е хрумвала подобна идея но нямам финансовата възможност за момента както и време.Бих направил нещо подобно в бъдеще, така пестим успешно все пак.Желанието ми е да топля вода с кирпич цяло лято и да мога да поддържам някаква стайна температура около месец през зимата.
Да се надяваме че тази година ще е благосклонна към мен за да мога да проведа подобен експеримент...желание много...ще пиша ако има успехи.

......да и аз се надявам да е благосклонна към.....
Ще почакам и дано да прочета наистина нещо интересно за някоя заровена цистерна пълна с .....и стайна т-ра около месец.
Не че поста на datamaster е по малко интересен от някоя приказка за Хитър Петър който от камък прави вода,но досега не бях нито чул нито видял как се топли вода с кирпич цяло лято,освен ако не си изобретил някакъв кирпичен сл. колектор с добре изпеени глинени изделия и така да пестиш успешно както друг наш национален герой Бай Ганьо.
datamaster ако прочетеш и разгледаш внимателно всичко което съм публикувал тук, ще разбереш каква изолация съм използвал.
И ако си малко по търпелив може и да разбереш колко ще съм постигнал и каква полза ще има от това и с каква ефективност.
Последна промяна Костенурка на 28.03.2010 00:58, променена общо 1 път
Поздрави К.
Костенурка

Изгоряли сонди

Мнениеот Костенурка » 27.03.2010 20:44

Здравейте,
За съжаление вчера не можах да направя много по системата.
Бяха изгоряли два термо-чипа на централният прът за измерване на подземни температури. Когато ги заривах полях обилно с вода за да се слегне пръста,и са се намокрили.Трябваше да ги сменя и изгубих много време.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Поздрави К.
Костенурка

Изолация

Мнениеот Костенурка » 01.04.2010 22:50

Здравейте, показвам какви изолации съм положил в/у термо-акумулатора.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Поздрави К.
Костенурка

Довършителни работи

Мнениеот Костенурка » 12.04.2010 21:46

Изображение

Изображение