Не знам защо колегата се занимава със затопляне на почвата и каква полза ще има от това.Наистина е много запален, но едва ли ще постигне много.
Според мен наистина добро решение на проблема с акумулатора е добре изпеени глинени изделия които могат да служат като акумулаторни плочки а около тях да има някакъв топлоносител може би вода понеже е най-евтина и рапространена пък и има добри топлоотдаващи качества.
Добре ще е да изкопае 20м3 пръст и да зарови в дупката една стара цистерна вътре със всички бръмбазлъци, пък да топли съдържанието вътре, а не както той прави - да топли цялата планета
За изолация могат да се използват всякакви материали, например каменна вата или стиропор или пък фибран.Без проблем мога да се комбинират естествено, което би допринесло още повече за ефективността.
Лично на мен ми е хрумвала подобна идея но нямам финансовата възможност за момента както и време.Бих направил нещо подобно в бъдеще, така пестим успешно все пак.Желанието ми е да топля вода с кирпич цяло лято и да мога да поддържам някаква стайна температура около месец през зимата.
Да се надяваме че тази година ще е благосклонна към мен за да мога да проведа подобен експеримент...желание много...ще пиша ако има успехи.