г-н Матеев , моите почитания. Ценя мнението Ви на специалист.
Пределно е ясно , че всичко се прави с пари. При мен въпроса е точно с колко пари какво може да се направи и какъв резултат се очаква ?
Ако наистина 99% от българите разсъждават така , както казвате , то аз значи съм някъде в единия процент , понеже не разсъждавам така.
Да , аз имам земя , но съм я купил , което означава , че съм инвестирал пари в няколко имота. Идеята за фотоволтаична централа я имам още от 2001г. когато живях в Бавария и се нагледах на турбини и соларни инсталации. Изминаха доста години докато реша да направя решителната за мен стъпка да инвестирам в собствена централа на собствена земя. В този форум намерих доста объркващи и противоречиви мнения - един казва хвърляй се с главата напред , друг казва не се занимавай с това.
Аз решението за себе си съм го взел , осигурил съм сума за собствена инвестиция. В момента водя разговори с хора , които мога да нарека "инвеститори в моите идеи" . Всеки който е работил с инвеститор знае , че инвеститора иска конкретика, иска цифри и факти. Няма как да убедя някой като му кажа - Дай парите , пък за останалото има кой да мисли
Със собствени сили ми е ясно , че няма да постигна очаквания резултат. Изясних си колко пари ще похарча за строежа , но не съм наясно колко ще трябват до момента на строежа? А и изникнаха въпроси за след това ... поддръжка , охрана , застраховка.
Обикновен пример : имам 250 000 евро , давам ги за одит , проект и строеж. Колко трябва да имам приготвени за съпътстващи и непредвидени разходи ? Ако получа субсидия - ОК! ще ги инвестирам и тях , но ако не получа бих искал да знам какво ми предстои като разход.