Фотоволтаична електроцентрала - инвестиция и възвръщаемост

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот EOS Technologies » 03.04.2010 18:45

Виж при www.kyocerasolar.com / www.sharp.de ... Имат централи от 1970г...
EOS Technologies

Мнениеот ferdy » 03.04.2010 18:52

Шот имат данни от 25 години също, дават над 80-85 %.
ferdy

Мнениеот srusev » 03.04.2010 19:54

От всичко прочетено до сега смятам, че има потенциал изграждането на една централа и без субсидия, само ако се спестят доста неща. Пък който иска да чака субсидийте, от сайта на ДФ ЗЕМЕДЕЛИЕ става ясно, че от всички заявени проекти няма развитие. А големите компании в момента строят доста сериозни мощностти.Напишете в гугъл "фотоволтаична" и ще видите, че това твърдение БФА е съвсем уместно. Докато всеки втори българин чака да му дойде гранда, компаниите инвестират големите пари сега, според мен забавянето на фондовете хич не е случайно. Ако се достигне целта от 16%, веднага може да се излезе с твърдението, че ВЕИ проекти няма да се субсидират, а примерно само селски туризъм или всичко друго, но не и ВЕИ, защото ще е достигната целта. Но не казвам, че няма да пусна един проект преди да започна някакво действие.

Дейностти, които ще оптимизират инвестицията.
- да се купи само оборудването.
- строително-монтажните работи да си ги направиш сам.
- да имаш добри контакти в ЕРП, за да те вържат бърже.
- добър кредит.
- се изгражда в обитаван имот на село, за да се спести от охрана.
- добра застраховка

Неможах да намеря банка, която да дава подобра от 7,5% фиксирана лихва и до 45% от стойността на имота без доказване на доход и 9% при 75%. Ако си ипотекирам къщата ще взема 135000 лв. с "хубавата" лихва.

Ще помоля дистрибуторите на модули да ми дадат една оферта за закупуване само на оборудването - бюджет 100000лв. / панели Suntech и инвертори SMA/ с качеството нетрябва да се прави компромис. :D
Може и на ЛС
srusev

Мнениеот kushtir » 03.04.2010 20:54

srusev , анализа ти е доста интересен.
Само да ти кажа , че от сайта на ДФ Земеделие не можеш да получиш актуална информация. Той е като сайта на НОИ , публикува се това от което имат полза.... Ако се публикува че са приети 1000 проекта и са финансирани 900 , нали се сещаш че куцо и сакато ще се юрне за пари ... жив пример е САПАРД - досега пишеш на един лист колко декара обработваш и ти дават толкова пари. Имам доста сигурна информация , че пари има и ще продължава да има ... ще ги получават хора ,които знаят как да ги поискат. Бюрокацията е умишлена за да те откаже в зародиш.
Ако си решил да теглиш кредит с ипотека... не бързай да ипотекираш къщата .. свържи се с Уникредит Булбанк (виж сайта)- имат специални програми за фотоволтаични системи. Залагаш това , което се финансира от тях и няма нужда да поемаш толкова голям риск с къщата ти.

Не съм сигурен обаче , че от строително-монтажните работи ще се спести кой знае колко , ако го правиш сам. Според мен риска е голям за такава сума ... фирмите си дават законова гаранция за всеки монтаж.

За охраната обаче не се бях замислял ... хммм ... Там където възнамерявам да правя каквото и да било са само полета и магистрала. може би видеонаблюдение или датчици и сензори са по-усачен вариант от жива охрана.

А нещо друго се сетих , което не е маловажно ... за да се кандидатства за субсидия , нали трябва да се открие нова фирма в селския район ... изисква се да се назначи персонал , който какво ще прави ??? освен да се назначат като охрана , за друго не се сещам
kushtir

Мнениеот YordanIvanov » 03.04.2010 21:33

Поправи ме ако бъркам, но няма изискване да има назначен персонал.
YordanIvanov

Мнениеот srusev » 03.04.2010 21:59

Това е публичен фонд, нали се сещаш, че прозрачността е задължителна. Чиновника е буквояд. Сигурно има 5 контролни и одитиращи чиновника, които следят това да се спазва. Това са публични пари всеки трябва да знае какво се случва с тях.Всичко си пише от 788 проекта по 312 нито един не е одобрен с нито един не е сключен договор и евентуално никой не е получил пари. Погледни тук:
http://www.dfz.bg/bg/programa-za-razvit ... 1-10-2009/
После хвърли едно око и тук:
http://www.dfz.bg/assets/895/info_prsr.xls
После вземи някой номер от "одобрените от тук" и виж дали е плащано.
http://www.dfz.bg/bg/programa-za-razvit ... 2007-2013/
Субсидиите са едно хубаво пожелание, но реалността е друга. Парите са дебели и следователно интересите също. След като почина баща ми, държавата ми извади душата за това да ми даде полагаемата ми по закон пенсия, пък за гранд.
Имам финансово-консултантска къща и имам представа за банковите продукти. Все пак благодаря за информацията. Аз бих си заложил къщата т.е. част от нея само при определени условия. Нямам финансови проблеми нито затруднения просто мисля, че това е една добра инвестиция, но за да е наистина добра трябва да е ликвидна. Смятам, че е добра въпреки, че тази година цената падна, но пък инфлацията беше 0,9%. Кредитът е допълнителен разход, но като разтеглиш сметката за 25 години(30) цифрите сами говорят.Дане говорим,че земята и самата инсталация могат да се продадат след това. И аз искам да взема субсидия и да изплатя инсталацията за 3 години и после кеф ти почивка кеф ти екскурзия и т.н. Аз съм на 22г. и 10-12г. изплащане не ме плашат, но неискам да ти казвам че след това са 15г. стабилен паричен поток.
Мен не ми е проблем човек от едната ми фирма да го прехвърля във втората, за да създам работно място.
За строителните работи имам предвид не аз да ги монтирам, а фирма на познат строител, който ще ми направи услугата с ниска добавена стойност.
Това са си моите мнения по въпроса, всеки си носи риска.
srusev

Мнениеот Инженер » 04.04.2010 11:41

srusev,
Каква цена на Wp според теб трябва да се гони.Всички действия за поевтиняване си губят смисъла , ако цената на панелите е висока.От изпълнението мисля ,могат да се икономисат не повече от 0,2 - 0,3Е/ват.А цената на панелите варира с повече от 0,5Е/ват.А качеството. . .
Инженер

Мнениеот srusev » 06.04.2010 14:53

Идеята пропадна. Банката е чуждестранна и финансира недвижими обекти само в София.
srusev

Мнениеот kushtir » 06.04.2010 16:19

YordanIvanov написа:Поправи ме ако бъркам, но няма изискване да има назначен персонал.

Ами в условията за кандидатстване по програми за развитие на селски райони пише , че могат да кандидатстват фирми до 10 човека , регистирани на село. Ако съм земеделски производител е оправдано , но за изграждане на централа не мисля че е необходимо да има назначени хора. Достатъчно е да има фирма и един управител за да се осчетоводява. Някой запознат ли е детайлно как точно стоят нещата?

srusev написа:Идеята пропадна. Банката е чуждестранна и финансира недвижими обекти само в София.

То в София не останаха май свободни земи ... ще дойде време чуждите инвеститори да се поогледат по към провинцията.
А едва ли всички финансови институции наливат пари само в София.
Така , че идеята ти би се отложила във времето , но защо да пропада
Последна промяна kushtir на 06.04.2010 16:24, променена общо 1 път
kushtir

Мнениеот ferdy » 06.04.2010 16:21

Не ти трябва някой да е запознат детайлно, ти го каза: до 10 човека, това в превод значи от 1 до 10 души.
ferdy

Мнениеот srusev » 06.04.2010 21:17

Намерих си парцел започвам да движа нещата евентуално за субсидия, но всичко ще стане догодина и дано да започнат да финансират. Днес говорих с един управител на клон на банка, който ми каза, че имало одобрени за субсидий, но вчера по новините гледах и средно процентите на плащане бяха 1-2. Тук в Търговище инвеститорът, който щеше миналата година да строи мол сега се отказа и ще строи централа, друга също се започва в едно близко селце. Според мен повечето централи в момента се правят с големи кредити.
srusev

Мнениеот valka » 06.04.2010 21:34

Тъй като темата е инвестиция и връщане позволете ми на направя едно коментарче, ако мога да бъда полезен. На теория и в рекламните материали нещата винаги са малко раздути. Почити винаги се акцентира върху максималната изгода от даден продукт или инвестиция. На практика нешата доста се разминават.
Тука може да видите добивите на една 19.50 kWa централа в БГ за близо една година. Връзката я има и на друго място във форума, но за да не я търсите я пускам в тази тема. Всичко е въпрос на сметки. Грабвайте калкулаторите и смятайте. Както казва един приятел - Имал си парите, дал си ги.
Поздрави 8)
http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... lang=en-GB
valka

Мнениеот Mateev » 06.04.2010 22:44

Гледам набързо сте стъкнали една тема в мое отсъствие и за нула време сте изписали една камара постинги, в които засягате един или друг аспект от инвестицията. Аз искам да добавя само едно единствено нещо:

За строежа на една централа са нужни ПАРИ, ПАРИ и пак ПАРИ.

Всичко останало са разни проблеми, които са решими - по-лесно или по-трудно. Но ако не успеете да осигурите финансирането, няма нужда да се хабите с всичко останало.

Според мене първата и основна задача на един потенциален инвеститор е само една - ДА НАМЕРИ ФИНАНСИРАНЕ. Всичко останало се решава от соларните или от строителните фирми. Ако нямате финансиране - въобще не се захващайте.

Не знам защо 99% от българите разсъждават така - Имам земя - за останалото ще мисля. Това е тотално грешно разсъждение, водещо до големи провали и загуба на пари и време. Правилното разсъждение е следното:

Имам финансиране - за останалото има кой да помисли !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 06.04.2010 23:37

...гледам, че си намерил време за форума, г-н Матеев. Ще можеш ли да дойдеш на събирачката, която ferdi организира?
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот kushtir » 07.04.2010 20:34

г-н Матеев , моите почитания. Ценя мнението Ви на специалист.
Пределно е ясно , че всичко се прави с пари. При мен въпроса е точно с колко пари какво може да се направи и какъв резултат се очаква ?
Ако наистина 99% от българите разсъждават така , както казвате , то аз значи съм някъде в единия процент , понеже не разсъждавам така.
Да , аз имам земя , но съм я купил , което означава , че съм инвестирал пари в няколко имота. Идеята за фотоволтаична централа я имам още от 2001г. когато живях в Бавария и се нагледах на турбини и соларни инсталации. Изминаха доста години докато реша да направя решителната за мен стъпка да инвестирам в собствена централа на собствена земя. В този форум намерих доста объркващи и противоречиви мнения - един казва хвърляй се с главата напред , друг казва не се занимавай с това.
Аз решението за себе си съм го взел , осигурил съм сума за собствена инвестиция. В момента водя разговори с хора , които мога да нарека "инвеститори в моите идеи" . Всеки който е работил с инвеститор знае , че инвеститора иска конкретика, иска цифри и факти. Няма как да убедя някой като му кажа - Дай парите , пък за останалото има кой да мисли :)
Със собствени сили ми е ясно , че няма да постигна очаквания резултат. Изясних си колко пари ще похарча за строежа , но не съм наясно колко ще трябват до момента на строежа? А и изникнаха въпроси за след това ... поддръжка , охрана , застраховка.
Обикновен пример : имам 250 000 евро , давам ги за одит , проект и строеж. Колко трябва да имам приготвени за съпътстващи и непредвидени разходи ? Ако получа субсидия - ОК! ще ги инвестирам и тях , но ако не получа бих искал да знам какво ми предстои като разход.
kushtir

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали