НОВИНАТА НА ДЕНА - ДФЗ вече разглежда нашите проекти

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот petyostoev » 16.04.2010 19:38

Много точно и на достъпен език е обяснението от Evroprogrami за свързаните лица и необходимстта от декларирането на тези обстоятелства.
Благодаря.
petyostoev

Мнениеот Lupus » 16.04.2010 21:54

petyostoev написа:Много точно и на достъпен език е обяснението от Evroprogrami за свързаните лица и необходимстта от декларирането на тези обстоятелства.
Благодаря.

Особено ако го свържеш със всичко коментирано до сега за офертите и другата бюрокращина. Всъщност кой постави в темата въпроса за неправилно деклариране на свързани лица??? Какво породи точно този отговор???
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот petyostoev » 17.04.2010 08:12

Като прибавим едногодишното закъснение при разглеждането на проектите към бюрокрацията, десетдневния срок, в който трябва да се отговори, си е направо съизмерим.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 20.04.2010 19:04

Определено ДФЗ вече широкомащабно разглежда ВСИЧКИ ПРОЕКТИ. Само за последните 2 дни 7-8 клиенти на СТС Солар вече получиха своите десетдневки.

Появи се един нов момент, който досега го нямаше - искане на обяснение за произхода на средствата. Част от клиентите са писали в бизнес-плана си, че някакъв процент от централата ще се прави със СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА. Това е груба грешка, защото в момента ДФЗ иска да ги види тези средства. Под СОБСТВЕНИ средства ДФЗ разбира СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА НА ЮРИДИЧЕСКОТО ЛИЦЕ. Е да, ама фирмите са с 5000 лв. капитал и от счетоводните отчети се вижда, че няма други средства във фирмата. При това положение излиза, че инвеститора е направил НЕВЯРНА ДЕКЛАРАЦИЯ в своя бизнес-план. И в момента трябва да дава обяснения защо това е така и което е по-лошо - да внесе тези средства в банковата сметка на фирмата и да изпрати извлечението на ДФЗ.

Между другото инвеститорите са насадени на тези пачи яйца именно от всезнаещите софийски консултанти, на които им е заплатено по 20-30 хиляди лева за "ГАРАНТИРАНОТО ОДОБРЯВАНЕ" на проекта. :lol:

Сега ще правим опит да се оттървем вместо с пари само с обещание за пари, но не се знае номера дали ще мине. А дори и да мине, откъде после наистина ще се намерят тези собствени средства??? И то такива с вече платен данък. Няма шанс да стане с банков кредит, защото ДФЗ ще разбере и може да поиска да се върне помощта.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mlad76 » 20.04.2010 21:29

Това за много хора ще е проблем . Особено след една година закъснение и липсата в момента на кеш във фирмите ... Какво ги интересува кеша как ще го има ? Аз на пример ще ипотекирам/продам имот , но в момента ще ми е малко трудно да покажа 30% от ст-ст на моя проект ./ 90 000 лв /.
Има логика в това, което са измислили , но е малко нагло да измислят подобни изисквания в последния момент предвид закъснението им в отговорите ! Защо не са го поставили като изискване в началото ??? Имаш в кеш 30 % - действай , нямаш - губиш ! Сега мислят как от 9 кладенеца вода да видят ! АМАН ОТ ГЛУПОСТИИИИИИИИ
Mlad76

Мнениеот vaklin » 20.04.2010 22:04

Изискването изобщо не е ново. Всеки, който е подал проект в заявлението си е декларирал:
ДЕКЛАРАЦИИ
Декларирам, че:
1 Съм запознат/а с правилата за предоставяне на финансова помощ по мярка "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" 
2 Не съм земеделски производител, регистриран по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, земеделски стопанин регистриран в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и/или тютюнопроизводител по Закона за тютюна и тютюневите изделия и не извършвам земеделска дейност 
3 Нямам изискуеми задължения към Държавен фонд "Земеделие" 
4 Нямам изискуеми публични задължения към държавата 
5 Не съм получил публична финансова помощ от националния бюджет и/или от бюджета на Европейския съюз за същата инвестиция

6 Не съм получавал публична финансова помощ от бюджета на Европейския съюз

7 Имам осигурени финансови средства за извършване на инвестицията по проекта
vaklin

Мнениеот Mateev » 20.04.2010 22:32

Предполагам че не разбрахте. Ако бяхте писали 100% БАНКОВ КРЕДИТ, тогава никой за нищо нямаше да ви търси. Ясно е, че кредита е в бъдещето и към момента на подаване на документите вие нямате нищо по банковите си сметки. Така е с 90% от нашите клиенти.

Ако обаче напишете ХХ% СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА, това предполага, че ги имате, при това законно (с платени данъци). Предполага се и че тези средства вече са били в сметката на фирмата към момента на подаване на документите в ДФЗ. Ако не са били, значи не са СОБСТВЕНИ на фирмата.

Въпроса според мене е не какво ще стане в бъдеще (ясно е че ще ги намерите). Въпроса според мене е защо сте излъгали в декларацията. Пишете, че ги имате, а счетоводните отчети показват друго.

Може и да не съм прав в разсъжденията си и дано това да е така. Иначе лошо.
Последна промяна Mateev на 20.04.2010 22:38, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mlad76 » 20.04.2010 22:38

Много добре го разбрах , както и това , че го има в декларациите .
Срока за отговор колко беше ?
Преди една година може да си ги имал , а сега да ги нямаш .
Говорим по принцип , а не в моя случай .
Ако си ги дал на заем ?
Направил си си сметката , че така и така се бавят и то година и по добре да вземеш някой лев !
Ще си ги ползваш на 6 месец след стартиране на проекта ?
Нали има срок за изпълнение 2 год. ?
Ако нямаш кинти , няма да изпълниш проекта и си носиш последствията !
Въпроса е да ти е кофти и да те ши..т с изисквания !
Mlad76

Мнениеот Mateev » 20.04.2010 22:39

ДФЗ не се интересува какво е станало със средствата после, а ЗАЩО ГИ Е НЯМАЛО В МОМЕНТА НА ПОДАВАНЕ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА. И искат обяснение за това. ДФЗ просто сравнява счетоводните отчети с декларацията на инвеститора и открива разминаване.

Не знам дали искането на обяснение е точно заради това, но знам че едно нещо е факт - обяснения не се искат от тези, които са писали 100% кредит.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 20.04.2010 22:50

Mateev написа:Предполагам че не разбрахте. Ако бяхте писали 100% БАНКОВ КРЕДИТ, тогава никой за нищо нямаше да ви търси. Ясно е, че кредита е в бъдещето и към момента на подаване на документите вие нямате нищо по банковите си сметки. Така е с 90% от нашите клиенти.

Ако обаче напишете ХХ% СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА, това предполага, че ги имате, при това законно (с платени данъци). Предполага се и че тези средства вече са били в сметката на фирмата към момента на подаване на документите в ДФЗ. Ако не са били, значи не са СОБСТВЕНИ на фирмата.

Въпроса според мене е не какво ще стане в бъдеще (ясно е че ще ги намерите). Въпроса според мене е защо сте излъгали в декларацията. Пишете, че ги имате, а счетоводните отчети показват друго.

Може и да не съм прав в разсъжденията си и дано това да е така. Иначе лошо.

Да се опитам ли да отгатна следващите ходове за "пресявката"
ХХ% СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА
1. Ако ги имаш - докажи произход
2. Ако ги нямаш - значи лъжеш ->АУТ
100% БАНКОВ КРЕДИТ
1. Ако кажеш, че е обещан - дай гаранции. А имаш ли 150% обезпечение?
2. Ако ги нямаш -> АУТ!
И така ще се отсее следващата порция цаца.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mlad76 » 20.04.2010 22:50

Никъде в декларацията не се изисква да показваш парите в наличност , а да декларираш , че ги имаш !!!
Може да си направил договор за заем от частно лице / с решение на общо събрание /, че при одобрение на проекта и сключване на договор ти дават заем за 10 години , а ако не няма да го взимаш ...
Варианти мисля , че има за измъкване ... :roll:
Mlad76

Мнениеот ferdy » 20.04.2010 23:23

Да, господин Матеев разсъждава правилно: собствени средства означава точно това. Да не се бърка със самоучастието пред банката.
ferdy

Мнениеот Mlad76 » 20.04.2010 23:42

Никъде не се казва "собствени средства ".
Цитирам :
7. Имам осигурени финансови средства за извършване на инвестицията по проекта
А дали са собствени , привлечени или под друг счетоводен термин ...
Ако наистина се захванат за това , значи е поредния подводен камък с цел нежелание да се правят проекти.
Не им е много добре зададено в декларацията !
Mlad76

Мнениеот EOS Technologies » 21.04.2010 00:56

Ами това се очакваше да се получи. Хора с по 10.000 лева налични пари, тръгнаха да правят централи за по 300.000 Евро. Защо не се пробваха с по-малки? Защо трябваше всеки проект да е така, че да вземе максималната субсидия?

И сега почнаха да плачат... и да се чудят как да надхитрят Министерството, което от своя страна се чуди как да ги прецака...

Но, една декларация от преди 1 година няма много тежест - нито в България, нито в Германия.

Малък пример:

Ние почнахме изпълнението на една 70-75кВп централа (на стойност около 245.000 нето). Мадамата инвестотор предплати 210.000^ за да започнем. В същото време ние и изготвяме документите за нейния кредит - 35% собствен капитал, 65% от банката. И аз питам банката като момче българче, от къде са сигурни, че мадамата има действително тези пари в наличност и дали искат да видят извлечение от нейната разплащателната си сметка.

Отговор: НЕ, ние се доверяваме на нейната декларация (какви средства притежава и други информации). Парите щели да ги преведат на нейната сметка, тя ще си доплати с тях фактурата и точка.

Ако искате, казват от банката, ние можем да преведем парите направо на Вас (ЕОС).

Е, каква е разликата между БГ и ДЕ? Ако мадамата излъже банката (например играе някаква игра с доставчика), ще я осъдят за измама - предполагам най-малко 5 или 10 години затвор. И от там нататък няма да може и един мобилен телефон да си купи в Германия! Да не говорим да поръча нещо по каталог.

Това се знае и за това на хората в Германия не им идват такива идеи (изключения има естествено един куп). У нас, първото, което ни идва на ъкъла е, как може да прецакаме някого си (изключения има и тук един куп).

И понеже си знаем, че осъдени няма... що да не се включим и ние в играта? Пък ако ни хванат, ще дадем 5.000 на съдията и готово.

С две думи: За големи инвестиции, като ФЕЦ например, е необходима доста стабилна законова рамка в една Държава. И тук куцат нещата много яко у нас.

И кво сега? Първите "инвеститори" почват да плачат (консултанта ми взе толкова и толкова) - защото не могат да си го позволят... Та и аз не знам кой е виновен - този дето обещава, или този дето му вярва на обещанието.

Стискам на всички палците, дано получат това, което очакват, та да се поразмърдат нещата малко...
EOS Technologies

Мнениеот batman » 21.04.2010 21:49

Mlad76 написа:Никъде не се казва "собствени средства ".
Цитирам :
7. Имам осигурени финансови средства за извършване на инвестицията по проекта
А дали са собствени , привлечени или под друг счетоводен термин ...
Ако наистина се захванат за това , значи е поредния подводен камък с цел нежелание да се правят проекти.
Не им е много добре зададено в декларацията !

Съгласен съм с теб. Това си е направо подводна яма.Осигурени по никакъв начин не значи да ги имаш в банката или да са в фирмата .Може да имаш чичо милионер и да си се разбрал да ги даде на заем на фирмата когато потрябва.Абсурдно е да ги държиш във фирмената сметка на най мижавите лихви и да чакаш ДФЗ да се наканят да одобрят някой проект.Нали парите са да се въртят а не да стоят.
batman

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ