Централа на покрив

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот sns » 24.05.2010 14:12

Здравейте, Добра идея стига да си уредите присъединяването на централата към ЕРП. Все пак покривната конструкция си има своите предимства /охрана, може да мине като ремонт на покрива, т.е не са необходими голяма част от разрешителните/.
sns

Мнениеот Day Energy » 24.05.2010 14:41

Тя стана една, "балканска мешана"..

Г-н Иванов,

1. По темата - незнам как решихте да прехвърлите покривната от тема - "техническа" към тема - "калкулация", но без участието на STS е малко неловко да се коментират цени.

2. Актуално ли е още предложението ви за отдаване, продажба или какво и да е, в раздела "обяви"?

, докато не решите коя посока да вземе това начинание, нищо чудно "solarexpert" и "freeenergy" да се съюзят и да ви инсталират едно PM на покрива за по малко от 0,10 EUR/Вп.

честит 24 май на всички!

Day Energy
Day Energy

Мнениеот YordanIvanov » 24.05.2010 14:59

Дей енерджи, здравейте.Форума, в който съм си пуснал темата е фотоволтаични електроцентрали.Задавам си въпроса за видове конструкции за такава централа, колко мощност мога да побера и на каква цена излиза една такава централа.Не искам оферта от никого, нито някой е тръгнал да ми строи централата.Просто си задавам въпросите и се надявам да получа отговор, както аз съм помагал на хора, които си оправят документацията по централата, а също така и продължавам да го правя(естествено само в частта, в която съм компетентен)
Относно обявата, да, щом е пусната е актуална.
Относно цената за 0.10 еуро на ват няма да го искоментирам.
А сега, някой дали би могъл да ми помогне за следния въпрос:
Освен панели, инвертори, окабеляване, конструкции, имам ли други разходи по една такава централа и какви са разходите за окабеляване.Мерси.
YordanIvanov

Мнениеот Miro » 24.05.2010 22:29

Освен кабели забравяш и труд по монтажа и проектиране. И все пак започни от констукцията, за да е ясно колко модул ще побереш по покрива.
Miro

Мнениеот YordanIvanov » 24.05.2010 22:44

Е, труда разбира се, чв няма да го пропусна :)
YordanIvanov

Мнениеот KD Solar » 25.05.2010 10:15

Здравейте г-н Иванов, здравейте на форума. Миро го написа много правилно - първо издири документация за конструкцията на покрива, огледайте го с конструктор. Без тази процедура, няма смисъл да предприемаш друго. Покрива трябва да е в такова състояние, че да не се налага ремонт в следващите няколко години. Имай впредвид, че ще натоварваш с допълнително тегло покрива. Когато е изчисляван (надявам се) конструктивно, никой не е смятал, че ще се слага допълнителнен товар. Ако е бил с керемиди ( при 3% наклон, явно не е), а сега е саниран с нова, съвременна хидроизолация, тогава имаш запас.
Един пример ще ти дам: И аз като теб се бях запалил: Бивш сеновал, наклон юг, метална конструкция, трафо на 15 м в имота - много добре. Отивам да го гледам - жалка работа, част от покривните ламарини ги нямаше, другите изгнили, трети - разкривени... Охлади ми се кръвта.
Миналата седмица там имало буря със скорост на вятъра 120км (поне така казват). На съседи им беше литнал битомния покрив. Не знам какво се е случило със сеновала...
Огледай го първо!!!
Поздрави
Аватар
KD Solar

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали