lz1wvm написа:singreflex след като сте пуснали брошури от ТОЕ може ли да ми кажеш какви са стойностите на U1,U2,U3 и съответно на U12,U23,U31.И защо U12 е равно на разликата от U1 и U2.
Никъде не съм писал, а и никъде в приложения материал не пише, че U12 е равно на
разликата между U1 и U2 !!!
Стойностите на всяко напрежение са различни на всяка точка на света!

Извън шегата струва ми се, че питаш за нормалните стойности в мрежите за ниско напрежение (по дефиниция това са мрежите под 1000 в.). От тях в нашата страна се ползва напрежението,
прието да се нарича 220В. При това 220В е твърде невярно приемане, просто за удобство. Най-често на изхода на трансформатора линейното напрежение не е 380,6 В, а понякога достига и до над 410, защото се отчита пада на напрежение при товар, породен от импеданса на линиите, захранващи консуматорите и от вътрешния импеданс на трансформатора и съоръженията. В електрозахранващите мрежи това се настройва за конкретното място, затова на добрите трансформатори има по няколко извода.
Уточни какво ТОЧНО искаш да ме попиташ за двете напрежения. Зависимостта между тях е математическа (геометрична дори!) Линейното напрежение е 1,73 пъти по-високо от фазовото (като емпирична формула!) при симетрична система.
Все пак нека напомня, че дотук пиша за мрежи за разпределение на електроенергия, а не за системи за производство. Както правилно отбеляза Матеев при последните доста неща се опростяват, а доста - усложняват, но зависимостите и законите остават същите.
Важно е да се знае, че НЕК технически може да изкупува електроенергията и да я прати в мрежата за консумация ако тя се подава на някое от стандартните напрежения и отговаряща на останалите параметри на нашата система. За тези хора, които не знаят понятията:
Ниско напрежение - до 1000 В
Средно напрежение - 10 000 и 20 000 В
Високо напрежение - 110 000, 220 000 а вече има и 500 000 В.
Причината да се ползват такива високи стойности е свързана със загубите - те са зависими в по-голяма степен от тока, отколкото от напрежението и затова стремежът е да се намали тока, с който се пренася дадена мощност. (Електрическата мощност е равна на поизведението от тока и напежението!)
Останалите изискуеми са честотата (у нас - 50 херца), формата на синусоидата (има изисквания за допустимо ниво на хармоници) и др, по-маловажни неща.