Нови фотоволтаични панели с вградени в тях инвертори

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот lz1wvm » 27.08.2010 16:44

Не си хабете мисленето за други системи освет трифазни, ако ще ПРОДАВАТЕ електроенергия - няма енергийна система, която да МОЖЕ да ви я купи!
Еднофазна - ако само вие ще си ядете енергията, трифазна, ако ще ПРОДАВАТЕ!Това е.

Сетих се и друго.Има много колеги,които са вкючени монофазно и то от години.Как според теб ще се включи една ФЕЦ от 2 киловата.Има също иколеги които пишат във форума и са в Германия,а там минифецовете предполагам са сериозен процент от общата инсталирана мощност.Може би трябваше да уточниш първо,че става въпрос за по големи мощности. :idea: .Но не и с първите си постове да ни казваш как да си включваме централите(монофазно или трифазно).И това между другото го определя ЕНЕРГОТО :lol: .Така,че ако може да сте полезен с някой практически идеи...ще е добре.
Аз също мога да се похваля,че преди доста време бях енергетик на Слънчев Бряг....тогавашното предприятие Балкантурист,но тия формули по горе не са ми трябвали :) .Хората,които пишат тук....също са били....еди какво си......не си мисли,че сме само двамата.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 27.08.2010 17:02

Темата отиде нещо много в страни от основната си идея и придоби ограмотителен характер. :(
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот venkap » 27.08.2010 22:55

Така е Lupus, но нека уточним нещо.

Mateev написа:...Няма как преноса да стане по-евтин, ако е по 6 фази. Основното достойнство на трифазната мрежа е в това, че в нея ИМА ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО ЗАГУБИ спрямо еднофазната мрежа. Обяснението е много просто. Трите фази представляват синосуиди, които са дефазирани на 120 градуса. По всеки проводник от всяка фаза си тече синусоидален ток и той предизвиква точно толкова загуби, колкото би предизвикал ЕДИНИЯ ПРОВОДНИК на еднофазната мрежа....

Може и да е вярно, ама нещо не ми се вързва...

Нека да разгледаме един пример: Имаме си централа, с инвертор монофазен примерно 3 кW, която е присъединена към мрежа НН. Формулата е S=Uф*Iф от което следва, че Iф=3 000W/ 230V= 13.04A.
При замяна на монофазния инвертор с трифазен се получава следното:
S=3*Uф*Iф или S=√3*UL*IL (която формула да използваме се получава един и същ резултат),
Iф=S/Uф/3 или Iф=3 000W/ 230V/ 3 =4.35А;
IL=S/√3*UL=3 000W/ 1.73205080756*400V=4.35A.
Следователно тока в трифазната верига е три пъти по-малък.

singreflex написа:е общо взето вярна, макар и дилно примитивизирана - има много груби приближения, но целта на този форум не е даване на електроспециалност, нали...
Всъщност икономията на метал и енергия са различни в различните режими на работа на системата, но с първо приближение може да се приеме този принцип - че е равна на корен от 3 т.е. 1,73 приблизително....

Трудно ми е да го коментирам...
venkap

Мнениеот Lupus » 28.08.2010 10:12

venkap написа:Така е Lupus, но нека уточним нещо.

Mateev написа:...Няма как преноса да стане по-евтин, ако е по 6 фази. Основното достойнство на трифазната мрежа е в това, че в нея ИМА ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО ЗАГУБИ спрямо еднофазната мрежа. Обяснението е много просто. Трите фази представляват синосуиди, които са дефазирани на 120 градуса. По всеки проводник от всяка фаза си тече синусоидален ток и той предизвиква точно толкова загуби, колкото би предизвикал ЕДИНИЯ ПРОВОДНИК на еднофазната мрежа....

Може и да е вярно, ама нещо не ми се вързва...

Нека да разгледаме един пример: Имаме си централа, с инвертор монофазен примерно 3 кW, която е присъединена към мрежа НН. Формулата е S=Uф*Iф от което следва, че Iф=3 000W/ 230V= 13.04A.
При замяна на монофазния инвертор с трифазен се получава следното:
S=3*Uф*Iф или S=√3*UL*IL (която формула да използваме се получава един и същ резултат),
Iф=S/Uф/3 или Iф=3 000W/ 230V/ 3 =4.35А;
IL=S/√3*UL=3 000W/ 1.73205080756*400V=4.35A.
Следователно тока в трифазната верига е три пъти по-малък.
........

Не ти се връзва, защото говорите за различни неща - той за загуби, а ти за токове.
Нека вземем твоя пример и да сметнем загубите при двупроводна и трипроводна линия. Нека приемем за простота следните допускания:
- проводниците са с еднаква дължина, сечение и материал;
- товара е чисто активен и cosφ=1;
- нямаме нулев проводник между двете точки (или приемаме, че ако го има през него не тече ток);
- с I означаваме тока в двупроводната линия, а с R съпротивлението на един проводник от линията.

При двупроводна линия загубите ще са:
Pз(2л)=2*I²*R

При три проводна линия загубите ще са:
Pз(3л)=3*(I/3)²*R=(I²*R)/3

И от там за съотношението на загубите получаваме:
[Pз(2л)]/[Pз(3л)]=[2*I²*R]/[(I²*R)/3]=6 ???

Кой бърка в сметките???
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 28.08.2010 16:10

Lupus написа:Не ти се връзва, защото говорите за различни неща - той за загуби, а ти за токове.
Нека вземем твоя пример и да сметнем загубите при двупроводна и трипроводна линия. Нека приемем за простота следните допускания:
- проводниците са с еднаква дължина, сечение и материал;...

Добре и нека добавим дължина 50 m, за сечение - 6 mm², за материал Cu (мед) със специфично съпротивление - ρ - 0,0175505825. При 20ºС на околната среда, съпротивлението R=0,146254854166667Ω. Пиша подробно, за да ти спестя ровенето по справочници.

Lupus написа:- товара е чисто активен и cosφ=1;
- нямаме нулев проводник между двете точки (или приемаме, че ако го има през него не тече ток);
- с I означаваме тока в двупроводната линия, а с R съпротивлението на един проводник от линията.

Съгласен съм за фактора, става въпрос за инвертори. Има нулев проводник, но през него не преминава ток.

Pз(2л) = 2 * I² * R = 2* 13.04²A * 0,146254854166667Ω = 49,765356805293W

При 3 000W изходна мощност от инвертора загубите са 1,6588452268431%

Pз(3л)= 3 * I² * R= 3 * 4.35²A * 0,146254854166667Ω = 8,2942261342155W

При 3 000W изходна мощност от инвертора загубите са 0,27647420447385%

Все още не разбирам, кой бърка.
venkap

Мнениеот Lupus » 28.08.2010 18:46

@venkap,
Ти с числов пример доказваш това, което аз изведих аналитично на базата на твоите сметки - 6 пъти по-малки загуби. Матеев твърди в постовете си, че са два пъти по-малки. singreflex казва (без да доказва) "че е равна на корен от 3 т.е. 1,73 приблизително...."
Не може да има да има три истини. :D Очаквам да чуя думата и на Daniel Dimov.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 28.08.2010 23:37

Ако разгледаме една монофазна и една двуфазна ел.мрежа(двуфазната е дефазирана на 180 градуса),демек със средни стойности на напреженията 220 и 440 волта,виждаме че загубите са два пъти по малко при двуфазната,при еднакви проводници.
При монофазна ел.мрежа,ако имаме пад на напрежение 5 волта на проводник(при 220 волта и 100 ампера консумация),това отговаря на 500 вата загуби в единия проводник.Ако системата е трифазна и имаме пад 5 волта при същата консумация на ток в един проводник,това значи че имаме същите загуби(500 вата),но пренесената мощност вече е на 380 волта(средна стойност при 120 градуса дефазиране).
Сметнах също,че загубите между монофазна и трифазна система при активен товар са 1 към 5,2.Но не съм сигурен.
Така,че това е четвъртата истина. :)

ПС...да уточня само,че трифазната система е тип триъгълник,без нулев провдник.
lz1wvm

Мнениеот singreflex » 29.08.2010 17:47

lz1wvm написа:singreflex след като сте пуснали брошури от ТОЕ може ли да ми кажеш какви са стойностите на U1,U2,U3 и съответно на U12,U23,U31.И защо U12 е равно на разликата от U1 и U2.

Никъде не съм писал, а и никъде в приложения материал не пише, че U12 е равно на разликата между U1 и U2 !!!
Стойностите на всяко напрежение са различни на всяка точка на света! :) Извън шегата струва ми се, че питаш за нормалните стойности в мрежите за ниско напрежение (по дефиниция това са мрежите под 1000 в.). От тях в нашата страна се ползва напрежението, прието да се нарича 220В. При това 220В е твърде невярно приемане, просто за удобство. Най-често на изхода на трансформатора линейното напрежение не е 380,6 В, а понякога достига и до над 410, защото се отчита пада на напрежение при товар, породен от импеданса на линиите, захранващи консуматорите и от вътрешния импеданс на трансформатора и съоръженията. В електрозахранващите мрежи това се настройва за конкретното място, затова на добрите трансформатори има по няколко извода.
Уточни какво ТОЧНО искаш да ме попиташ за двете напрежения. Зависимостта между тях е математическа (геометрична дори!) Линейното напрежение е 1,73 пъти по-високо от фазовото (като емпирична формула!) при симетрична система.
Все пак нека напомня, че дотук пиша за мрежи за разпределение на електроенергия, а не за системи за производство. Както правилно отбеляза Матеев при последните доста неща се опростяват, а доста - усложняват, но зависимостите и законите остават същите.
Важно е да се знае, че НЕК технически може да изкупува електроенергията и да я прати в мрежата за консумация ако тя се подава на някое от стандартните напрежения и отговаряща на останалите параметри на нашата система. За тези хора, които не знаят понятията:
Ниско напрежение - до 1000 В
Средно напрежение - 10 000 и 20 000 В
Високо напрежение - 110 000, 220 000 а вече има и 500 000 В.
Причината да се ползват такива високи стойности е свързана със загубите - те са зависими в по-голяма степен от тока, отколкото от напрежението и затова стремежът е да се намали тока, с който се пренася дадена мощност. (Електрическата мощност е равна на поизведението от тока и напежението!)
Останалите изискуеми са честотата (у нас - 50 херца), формата на синусоидата (има изисквания за допустимо ниво на хармоници) и др, по-маловажни неща.
Мисли внимателно!
singreflex

Мнениеот singreflex » 29.08.2010 18:13

Lupus написа:@venkap,
Ти с числов пример доказваш това, което аз изведих аналитично на базата на твоите сметки - 6 пъти по-малки загуби. Матеев твърди в постовете си, че са два пъти по-малки. singreflex казва (без да доказва) "че е равна на корен от 3 т.е. 1,73 приблизително...."
Не може да има да има три истини. :D .

Няма три истини, а само едно, но доста сложна за популярно обясняване, казвам го съвсем добронамерено. Моето първо обяснение нямаше предвид всички видове загуби и това обърка нещата!
Писах вече веднъж, че пропускания от всички момент е дефазирането на 120 градуса, което смятате за пренебрежим момент, а той е основен факт за трифазната система!
Има един ПЪРВИ ЗАКОН на Кирхов, той обяснява нещата. Работата е там, че токът, минал по проводника не една от фазите при симетрична система са връща по проводниците на другите две! И но само в един теоретичен миг по двата - с еднаква стойност - когато синусоидите им са с еднакъв размах. На всичкото отгоре той се връща, но преминал през консуматора, който може да дефазира напрежението и тока - те да не се проявяват едновременно! През всичкото време зависимостите са изразени от въпросния закон. Най-просто казано той гласи, че алгебричния сбор от токовете, минаващи през всяка точка е равен на нула.
Въпросът със загубите е свързан и с прекалено много неща, за да можем да ги опишем - както някои се опитват с един прост пример, дори числов! Нека останем с приблизителната представа, че истината за спестената енергия от трифазната система е между моето и на Матеев твърдение, но винаги различна за всяка конкретна ситуация, точка на света и момент във времето! Спомнете си за възможностите токът и напрежението за се разминават помежду си (при реактивен товар) и да се получи загуба от косинус Фи, загубите от магнитното поле (с куп нелинейни променливи) загубите от корона (също с много нелинейни) и какви ли още не!
Не мисля, че за целите на този форум е нужно да се стига до толкова подробни обяснения на всички съпътстващи неща!
Мисли внимателно!
singreflex

Мнениеот singreflex » 29.08.2010 18:18

Pз(2л)=2*I²*R

Кой бърка в сметките???

Ти също бъркаш. Нещата със загубите въобще не стоят така! Прочети първи закон на Кирхов!
Мисли внимателно!
singreflex

Re: Тази представа за трифазната система

Мнениеот singreflex » 29.08.2010 18:33

Mateev написа: При централите на покрив е друго. Там трябва да се мисли както за земята, така и за нулата. Решението наистина е с кабел с 5 проводника или ако е четирипроводен, трябва по отделни шини да се гарантира надежно заземяване, по възможност в няколко точки. При това заземлението на централата трябва да не е електрически свързано със заземлението на мълниезащитата. Обосновката е много проста. При падане на светкавица през заземлението на мълниезащитата текат хиляди ампери ток и върху него се получава голям пад на напрежение, надхвърлящ 1000 волта. Такъв пад е опасен за оборудването на централата и затова тя има независимо заземление, което при светкавица обира само индуктираните напрежения и токове, а те са много по малки.

ИСКРЕНИ ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!Даваш ми повод на напомня един идиотизъм в действащата у нас сега Наредба №3, която замести Правилника за устройсво на електрическите уредби. В нея има изрично изискване ВСИЧКИ (?!?!?) заземителни системи на една сграда да са свързани В ЕДНА ТОЧКА, наричана "клема". Това включва задължението (нормативно, но много тъпо!) в тази "клема" да бъдат присъединени всички системи - мълниезащитната, силовата и слаботоковите!!! От години се опитвам да докажа тъпотията на това изискване, още повече, че при допустимо съпротивление на някои заземители от 4 и от 20 ома падът на напрежение, което се връща обратно в сградата при мълния става ужасен!!! Но не можем да получим акт 16 на сграда, ако това не е направено - тъпо и упорито строителният надзор налага глоби, ако не е направено!!! Имал съм случаи да обяснявам на човека от фирмата за надзор нещата, да рисувам еквивалентна схема, да смятам пред него с елката какво връщаме на хората по екранировката на коаксиалния кабел на ТВ системата и по ФТП-то за компютрите им - и той мига, мига и вика - "Не може иначе - наредба!!!"
Кажи какво да се направи в тази държава, а друже??? :roll:
Използвам повода да благодаря за мъжкото ти и коректно отношение при възникналите искри в спора - не че съм съгласен с всичко написано от теб докрай но ми хареса мъжкото отношение! :D
Мисли внимателно!
singreflex

Мнениеот lz1wvm » 29.08.2010 18:59

singreflex за тези локуми,дето ги разтягаш,преподавателя щеше да ми каже.....получаваш две точки.
Я пробвай и ти да сметнеш заданието.Процентно отношение на загубите между монофазна и трифазна система.Като трифазната е триъгълник без нулев проводник,и се работи със средни стойности на величините,при активен товар.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 29.08.2010 19:42

singreflex написа:
Pз(2л)=2*I²*R

Кой бърка в сметките???

Ти също бъркаш. Нещата със загубите въобще не стоят така! Прочети първи закон на Кирхов!

Изписал си куп приказки, а нищо по темата! Какво общо има тук първия закон на Кирхов??? Той се отнася за сумата от токовете в даден възел на електрическата верига, а ние говорим за токовете в отделните проводници. Да си чувал за ефективни стойности на ток и напрежение? Погледни и прочети внимателно допусканията, които съм направил и изведи с формули загубите в двата случая, при така направените допускания. Които искаш закони прилагай, но докажи твърдението си за 1.73 по-малки загуби. Тогава можем да говорим кой къде греши. Аз съм инженер и в заклинания не вярвам! И за справка съм минал по пътя на Матеев - електротехникум, ВМЕИ - електроника, аспирантура в областта на кибернетиката. Така, че не се притеснявам от формули и математика. :D Ти си на ход!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот singreflex » 29.08.2010 22:30

Lupus написа:
singreflex написа:
Pз(2л)=2*I²*R

Кой бърка в сметките???

Изписал си куп приказки, а нищо по темата! Какво общо има тук първия закон на Кирхов??? Той се отнася за сумата от токовете в даден възел на електрическата верига, а ние говорим за токовете в отделните проводници. Да си чувал за ефективни стойности на ток и напрежение? Погледни и прочети внимателно допусканията, които съм направил и изведи с формули загубите в двата случая, при така направените допускания. Които искаш закони прилагай, но докажи твърдението си за 1.73 по-малки загуби. Тогава можем да говорим кой къде греши. Аз съм инженер и в заклинания не вярвам! И за справка съм минал по пътя на Матеев - електротехникум, ВМЕИ - електроника, аспирантура в областта на кибернетиката. Така, че не се притеснявам от формули и математика. :D Ти си на ход!

Ужас!!!
Как така какво общо има?!?!?
Принципът на действие на трифазната система е именно базиран на първия закон на Кирхов!!!
Токовете в отделните проводници въобще не са отделни!!! :lol:
Освен това ако си прочел внимателно - още първия път отбелязах, че посочената от мен стойност е съвсем ориентировъчна и не е точна - тя е свързана само с най-обемната част от ВИДОВЕТЕ загуби!!!
И как така "нищо по темата" ?!?!?!?!? Писах адски пространно по темата - даже ме обвиниха, че правя форума образувателен, а не това му е презназначението! Приложих и принципна схема на трифазната система, за да се разбере тригонометричната същност на повечето зависимости в трифазните системи - от генератора, през мрежата, до консуматора! Това дефазиране навсякъде има ключово значение!!!
Мисли внимателно!
singreflex

Мнениеот Lupus » 29.08.2010 23:24

Обясни ако обичаш логически с формули и чертеж тезата си! Електротехниката не се крепи на поетични излияния. Какви тоци, на къде ходят и какви загуби предизвикват? :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия