Инвеститор-покупка парцел по 312 -моля за съвет !!!

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот KD Solar » 01.09.2010 17:29

icoboss написа:
5. По възможност да се намира до Трафопост, за де се извърши присъединяване на НН.(...ако Дружеството е на кеф, разбира се). Тук имам следните въпроси:
- до колко метра дължина от парцела до Трафа е разумно при присъединяване на НН?
- самото кабелно трасе (между парцела и Трафа)може ли да премине в сервитута на пътя или трябва да бъде въздушно. Кои го решава (предписва) това? Трябва ли да имам 'право на преминаване" от Общината (пътя е общински, нали?)?
6. Ако няма траф, но има трасе НН, може ли да стане присъединяване директно и до каква мощност? (четох някъде, че по неофициална инфрормация, ЧЕЗ присъединяват директно към НН при мощности до 30Кв? Как е при ЕОН и ЕВН?
......................
8. След преглед на форума установих , че най благонадежни са ЧЕЗ (най- лесно става присъединяването), после ЕВН и най-неприятни са от ЕОН. Моля за вашето мнение и заслужава ли си според вас да избереш парцел в западна България само поради тази причина?

Здравей.
От личен опит:
- Покрай имота минава НН, но ми дават място на присъединяване в селския трафопост на НН;
- Кабел в изкоп под тротоара (банкета);
- Дублиран кабел САВТ;
- Вещно право за преминаване на кабел през общински земи (покрай пътя) - подал съм молба, очаквам цена от 1.5 лв на метър.
- Всички са от "един дол дренки" Няма ЧЕЗ, няма ЕВН. Мястото на присъединяване е с цел отказване. Пример - западна България, ЧЕЗ, - 12 км за 100kW централка, при условие, че през имота минава ВЛ 20кV!!!
Успех
Аватар
KD Solar

Мнениеот icoboss » 01.09.2010 18:01

Много Ви Благодаря за отговорите!

Ако може малко по конкретно да ми отговори те на тези два вапроса:

4. Задължително трябва да се направи предварителен слънчев одит за да се оценят, засенчвания, и др. и да се докаже че парцела е подходящ. Колко струва такъв предварителен одит?

9. Доколкото разбрах можеш преди покупкта на парцела да подадеш Заявление към Дружеството (ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН) (съгласно чл.2, ал5 от Наредба 6) относно възможността за присъединяване. Поне ще получиш някакъв ориентир! Всяко едно от 3те дружества ли предлагат тази услуга и колко струва?

Благодаря!
...безкрайни са само две неща: вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен...
icoboss

Мнениеот ferdy » 01.09.2010 18:15

Одитът струва до 3 000 лв, но не е задължително да се прави преди да се закупи парцел, по-полезно ще е да се направи оглед за преценка на място и проучване за евентуални пречки от някой специалист. Ще изпревавя следващия въпрос "а кой може да го направи това?" и ще ти отговоря, че всеки от форума с над 100 мнения може, както и още 50-тина души от цялата страна, които не пишат активно тук.

Можеш да подадеш във всяко ЕРП подобно искане, около 100-тина лв ще ти струва.
ferdy

Мнениеот icoboss » 01.09.2010 18:28

ferdy написа:Одитът струва до 3 000 лв, но не е задължително да се прави преди да се закупи парцел, по-полезно ще е да се направи оглед за преценка на място и проучване за евентуални пречки от някой специалист. Ще изпревавя следващия въпрос "а кой може да го направи това?" и ще ти отговоря, че всеки от форума с над 100 мнения може, както и още 50-тина души от цялата страна, които не пишат активно тук.

Можеш да подадеш във всяко ЕРП подобно искане, около 100-тина лв ще ти струва.

ferdy, мерси много
...безкрайни са само две неща: вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен...
icoboss

Мнениеот retro » 02.09.2010 00:37

ferdy написа:... по-полезно ще е да се направи оглед за преценка на място и проучване за евентуални пречки от някой специалист. Ще изпревавя следващия въпрос "а кой може да го направи това?" и ще ти отговоря, че всеки от форума с над 100 мнения може, както и още 50-тина души от цялата страна, които не пишат активно тук....

И аз мога, въпреки че все още не съм публикувал над 100 мнения. Ама няма страшно, тази вечер ще се опитам да наваксам с мненията. :lol:
retro

Мнениеот ferdy » 02.09.2010 00:59

Значи остава да се обадят още 49...
ferdy

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали