НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !!!

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Vandal » 20.09.2010 13:42

Миро,
Прави ми впечатление че говорим за ВЕИ като цяло
а после правим класификация кои са микро, маки, средни, и големи
без да споменаваме че става въпрос за фотоволтаични централи.
Така четящият ще остане с впечатлението че предложението за класификация е за всички ВЕИ.
Мисля че писмото трябва да набляга изцяло за ФЕЦ
Аватар
Vandal

Мнениеот Markov » 20.09.2010 14:17

За Варна, аз поемам ангаджимента да събирам подписите.
Моля желаещите да подкрепят предложенията, да ми се обадят на лични за да се уговорим за място и час за подписване.
Аватар
Markov

Мнениеот petyostoev » 20.09.2010 15:02

За Плевен,аз поемам ангаджимент за събиране на подписите.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 20.09.2010 17:40

Аз ще изпратя мейл персонално до всеки един член на БФА - това са над 70 соларни фирми.

Аз също ще го подпиша, но само защото съм инициатор на всичко това. Иначе трябва да знаете, че между първоначалния текст в началото на темата и това, което прочетох сега, НЯМА НИЩО ОБЩО !!!

Текста е станал много сух и юридически, в резултат на което почти се е обезсмислил. Въобще не ми стана ясно какво точно искате и защо го искате. Дори ми стана скучно и по-голямата част от текста просто го прескачах. Имах чувството че това е поредната юридическа пледоария, която можеш да я слушаш 2 часа и най-накрая да си останал с впечатлението, че нищо не е казано.

Ще подкрепя искането само защото това все пак е нашият първи опит да направим нещо общо, но нещата се изчерпват само с това. Къде ви е намека за национално предателство, къда са ви цитираните цифри какво ще стане в единия скучай и какво - в другия. Къде е заплахата какво може да се случи, ако се продължава така? Къде ви е ентусиазма, който го имахте в началото? Очаквах усъвършенствуване на текста и леко смегчаване на бойния дух, а откривам някакво адвокатско творение, в което не става ясно за какво се говори.

Не ми се сърдете, но това е истината. Прочетете още веднъж началото на темата и след това отново прочетете писмото (ако издържите до края му). А сега кажете не съм ли прав.

Ако това писмо го покажем на медиите, те ще го хвърлят на боклука преди още по средата на първата страница. А от официалните органи ще го прочете някоя секретарка отгоре отгоре и пак ще го хвърли, защото нейната задача е да отсява плявата и да занимава шефа си само с важните неща.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.09.2010 19:08

Когато се пише писмо на важен човек, който е в непрекъснат дефицит на свободно време, МНОГО Е ВАЖНО КАКВО ЩЕ Е ЗАГЛАВИЕТО и първите 2-3 изречения. Ако заглавието и първото изречение не са заинтригуващи, въобще не се надявайте някой да стигне до третото изречение. Самият аз не можах да го прочета докрай, а съм един от заинтересованите хора.

Има много изследвания по маркетинг, които изследват начините и подходите да заинтересовате някой ръководител да ви обърне внимание и да отдели повече от 10 секунди от безценното си време. Ако успеете да го заинтересовате със заглавието, вероятно той ще прочете 2-3 изречения. Те също са много важни и в тях трябва да се изрази цялата същност на проблема, при това в колкото се може по ярки краски. Целта на тези три изречения е да го заинтересовате да прочете цялата първа страница (това се случва само в 1% от случаите). Следователно след тези 3 изречения трябва да има кратко резюме, в което в стегнат вид да се разкаже за проблема, плюсовете, минусите и предложението за разрешаване на този проблем. Ако ръководителя изчете страницата докрай, тогава и само тогава има някакъв шанс да повика някой заместник или технически ръководител, да му хвърли писмото, и да му каже да се оправя някакси.

Това е. Бъдете сигурни, че втората и останалите страници никога няма да бъдат прочетени от когото трябва. С тях ще се занимава някой, който не може да взема решения. При това този някой ще върши работата насила и то само защото му е заповядано, а не защото му е кеф.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.09.2010 19:21

Във връзка с написаното по-горе предлагам заглавието да си остане НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО или в най-лошия случай да се смекчи малко и да стане ОПАСНОСТ ОТ НОВО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО (историята вече познава такива).

След това в първите три изречения трябва да се цитират крайните данни, публикувани от мене - еди колко си милиарда ще напуснат България и едиколко си милиарда ще бъдат платени от Българския народ. Едиколко си нови работни места няма да бъдат открити и едиколко си фирми ще фалират или въобще няма да бъдат създадени. И въобще в тези 3 изречения трябва да има написано нещо шокиращо. Това е единственият начин да накарате шефа или неговата секретарка да обърне внимание на текста по-нататък.

Следва резюмето. Тука трябва да се изреди списъка от първите страници на темата с недостатъците на централизираната енергетика и големите централи и веднага след него списъка с предимствата на нашето ново предложение - 50 или 100 хиляди соларни покрива.

След това в изложението по следващите страници можете постепенно да смегчите тона и да преминете към по-сухо и по-юридическо изложение. Така или иначе ако тези страници някой някога ги прочете, то това би трябвало да е юрист, на който му е заповядано нещо да направи по въпроса. Шефа няма да ги чете, бъдете сигурни !!!Та тази част от писмото вече е направена и може би е добра - не мога да преценя. Липсва ви обаче СТРАНИЦАТА НА ШЕФА - Първата страница !!!

Та да направя резюме на написаното до момента:
ЗАГЛАВИЕТО - Трябва да е шокиращо
Първите 3 изречения - Трябва да са силно заинтригуващи
Останалия текст от първа страница - трябва да е компактен, синтезиран и сбито със силни думи да дава предства за цялото останало писмо
Другите страници - те се пишат за специалистите и експертите. Шефа или вземащия решения НЕ ГИ ЧЕТЕ. Той взема решение само на базата на препоръките на неговите доверени лица, като при това той им дава само няколко секунди сбито да му кажат за какво става въпрос и какво му препоръчват. Та дайте да не се оставяме в ръцете на някой некомпетентен бюрократ, които по неволя и със заповед ще трябва да реши съдбата на България.
Последна промяна Mateev на 21.09.2010 16:07, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 20.09.2010 20:10

Росимире, ти пък що говориш само в 2 лице, мн. ч.
То и аз се изморих да чета последните ти три (един след друг) поста.
Да беше пооправил писмото както ти го виждаш и да го споделиш с останалите да си кажат мнението.
Повече от един месец го търкаляме това писмо и точно накрая като дойде време да го пускаме му намери кусури.
Много те уважавам, ама това с критиките ти не го разбирам.
Аватар
Vandal

Мнениеот Lupus » 20.09.2010 21:08

Vandal написа:Росимире, ти пък що говориш само в 2 лице, мн. ч.
То и аз се изморих да чета последните ти три (един след друг) поста.
Да беше пооправил писмото както ти го виждаш и да го споделиш с останалите да си кажат мнението.
Повече от един месец го търкаляме това писмо и точно накрая като дойде време да го пускаме му намери кусури.
Много те уважавам, ама това с критиките ти не го разбирам.

Извинявай Тони, но е прав! Адресатите на това писмо са политически личности, а не експерти. Те разбират само от шамари или ласкателства. Останалото го подминават, защото е под тяхното ниво. Не съм участвал в изготвянето на материала и уважавам положения труд на всички, които са отделили време и нерви да го напишат, но мнението ми е, че той трябва да е като приложение, а първата страница - по скоро публицистична, предизвикваща емоция, а не анализ.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Vandal » 20.09.2010 21:46

Фори, аз не казвам че не е прав.
Може и така да е. Но защо точно на края.
Защо до сега се мълчеше.
Аватар
Vandal

Мнениеот Слънчо » 20.09.2010 21:56

Vandal написа:Защо до сега се мълчеше.

Причини сигурно има най-различни, но това са второстепенни неща.
Системата, която успява да изведе най-доброто напред е тази която успява. А системата - това са хората. Нека да насочим интелекта си към раждането на възможно най-доброто.
Останалото е суета. Не ѝ обръщайте внимание!
Всичко досега върви добре и резултатите са налице. Още малко и ще е готово.
Vandal, както каза, в началото ще е трудно, нали.
Хайде, успех! :sunny:
Слънчо

Мнениеот Miro » 20.09.2010 22:10

Преди да се изпокарате ;)

Матеев според мен не е бил в гугъл групата и е изтървал версиите, които си размятахме, та затова накрая се включва.

Та на въпроса със съдържанието:

Първо към Матеев. Целта на предложението ни е ясно и конкретно. До моментра куцо, кьораво и сакато обяснява и разпъва локуми на тема ВЕИ и какви програми и насоки трябвало да имаме. Същия локум (ще ме прощаваш) е и програмата 10 хил покрива, тъй като до момента тя е само някаква идея, която си подхвърлил в БФА, но не виждам нещо реално да се прави по въпроса, освен от време на време да се придъвква заглавието и по медиите. Дори по-точно казано, освен заглавие не съм видял да има нещо конкретно, как аджеба ще се постигне това.
Нашата идея е точно обратната - чрез КОНКРЕТНИ мерки (тези, дето ти се струват най-сухи и скучни), да постигнем целите - не 10 хил, а защо не 100 хил - 100 хил по 5 киловата са 500 мегавата.
Може би си прав, че трябва да наблегнем в увода на маркетинга... ако можеш да помогнеш, ще се радваме... тъй като знаеш всички не разполагаме с достатъчно време. Но настоявам сухия текст да остане, тъй като той показва начина, по който да се случи промяната. До момента никой, никъде не го прави, а е лесно...Липсата на конкретика ме навежда на мисълта, че целта е масовото навлизане на фотоволтаици по покривите да се отложи, за да може "нашите" хора да си направят големите проекти.

Това е заложено и в проектозакона за ВЕИ. Никакво улеснение за малките инсталации - остава си същия чеп. А какво става с големите? 2 пъти в годината "богоизбраните", ще решават чии проекти да пуснат. И то след като инвеститорите са направили 10-20% от инвестиционните разходи. Това означава единствено, че отговорът на комисията ще трябва да е ясен предварително. Иначе никой инвеститор не би играл комар, да речем с 1 милион евра, само за да разбере, че не е минал цедката или не е предложил най-изгодна цена...

Та, да се върна пак на въпроса с нашето предложение. Съгласен да добавим малко "страшен" маркетингов текст, но ме притеснява, че асоциациите в бранша включая (БФА) няма да му се зарадват много, а търсим помощ от тях....
Miro

Мнениеот Lupus » 20.09.2010 22:13

Vandal написа:Фори, аз не казвам че не е прав.
Може и така да е. Но защо точно на края.
Защо до сега се мълчеше.

Нищо, не е късно. Нека Матеев напише преамбюла, той има дар слово. Експертната част ще остане като приложение, само леко редактирана.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот ferdy » 20.09.2010 22:40

Матеев, то и още по-дълго беше, ама Иво мина с резачката и ми окастри литературните излияния. :lol:

Аз съм съгласна да се промени каквото и да е, стига да имаме консенсус и писмото да изразява мнението на възможно най-голяма част от идеалистите, които се събрахме. Приемаме идеи, но искаме и усилия да се положат.

Ние пишем до политици, но те са експерти в областта и определено ще разберат какво им пишем. Все пак първия получател е законодателят, той ако не знае за какво иде реч - тогава направо да се гръмнем дружно и да не се занимаваме с глупости.

Когато се покажем по телевизията или напишем някоя статия за вестник, тогава гръмките слова и популизмът са по-подходящи.

Но ако има предложение, което се хареса на инициативната група - аз съм съгласна.
ferdy

Мнениеот Miro » 21.09.2010 10:42

Така... под давлението на Матеев, върнах част от първоначлния текст, който сме забърсали покрай версиите. Нека ако той може да добави още нещо - да го направи тези дни, защото време няма...
Прикачени файлове
pismo_malki_centrali_v.0.6.doc
(109 KiB) 500 пъти
Miro

Мнениеот Mateev » 21.09.2010 11:45

Така според мене е много по-добре. Веднага става ясно за какво се борим и какви са плюсовете и минусите на двете алтернативи. Ако искате, за да не се бавим, нека да го изпратим в този вид.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ