Диагностика на фотоволтаици

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Диагностика на фотоволтаици

Мнениеот Bogomil » 02.10.2010 00:09

Моля колегите да споделят, как се намират дефекти по фотоволтаиците ако централата е голяма (на голяма площ). Как се проверяват отделните клетки на панелите.....Има ли някакъв бърз метод с някаква техника ?
Bogomil

Мнениеот Bogomil » 02.10.2010 01:16

В една тема се споменава инфрачервена камера за откриване на дефектни клетки. STS разполагат ли с такава....?
Bogomil

Мнениеот Lupus » 02.10.2010 09:22

На ниво клетка в панел ли търсиш начин за диагностика или на ниво панел в стринга?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Bogomil » 02.10.2010 10:07

И двете :shock:, може би по-точно въобще някой ползва ли термокамери в България за диагностика (превантивна) на ФЕЦ...
Bogomil

Мнениеот Lupus » 02.10.2010 12:52

Bogomil написа:И двете :shock:, може би по-точно въобще някой ползва ли термокамери в България за диагностика (превантивна) на ФЕЦ...
Дай малко повече информация какво точно искаш да направиш, освен ако въпроса ти не е породен от чисто любопитство. Едно е превантивен контрол преди монтажа и съвсем различно - диагностика по време на експлоатация с цел ограничаване размера на повредата и избягване на загубите.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 02.10.2010 13:12

повечето проблеми които възникват се откриват от логовете на инверторите, от сравнение на специфичното производство, с определяне на температура на ръка и накрая с мерене с прибор на ток и напрежение

чак когато изчерпиш всичките тези възможности и пак не си открил проблема тогава може да гледаш с инфрачервена камера за да търсиш иначе неоткриваеми горещи точки.

полезно е да имаш на разположение такава камера когато искаш да докажеш на производителя на панелите че проблема който си открил не е от неправилен монтаж, а е вътре в самия панел! по един начин ще се отнесат като видят приложена снимка от камерата, а по съвсем друг начин ще се отнесат ако само убедено им твърдиш че в панела има лоша спойка, но нямаш никакви други доказателства...

хубаво е винаги да имаш от къде да прехвърляш/заместваш панели които дадат някакъв дефект, тоест да имаш в централата стрингове които са на отделни MPP тракери и няма да им е проблем ако работят с по един панел по-малко! с други думи една централа не трябва да се проектира така че да е съставена 100% от мулти-стринг входове на инверторите - трябва да има поне няколко входа с по един стринг
DanielDimov

Мнениеот Bogomil » 02.10.2010 15:01

Много благодаря на Даниел за подробния отговор. Учил съм този казус, но само на теория и никога не съм го изпробвал в действителност. Иначе се занимавам професионално с термография и имам международен лиценз ITC (Infrared Тraining Сenter) и истинска камера разбира се.....Просто ми е любопитно с хора, които са "в час" да направим опити някъде където те имат нужда и има какво да се види.
Bogomil

Мнениеот DanielDimov » 02.10.2010 15:57

аз мисля че всеки тук който има работеща централа ще му е интересно да го посетиш за да си "свери часовника" :)
DanielDimov

Мнениеот Bogomil » 02.10.2010 16:11

Още веднъж балгодаря!
Ако колегите са любопитни може да се свържат с мен на ЛС.
Няма да посочвам фирмени координати, защото не е етично към форума.
Bogomil

Назад към Свободни теми и дискусии