ИМАТ ЛИ ШАНСОВЕ ПРОЕКТИТЕ ПО МЯРКА 312 ЗА ФЕВ.ПРОЗОРЕЦ?

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

ИМАТ ЛИ ШАНСОВЕ ПРОЕКТИТЕ ПО МЯРКА 312 ЗА ФЕВ.ПРОЗОРЕЦ?

Мнениеот KRISTO » 10.10.2010 00:32

ЗДРАВЕЙТЕ!

Бих искал да поставя следния въпрос:
Какви са шансовите за проектите ,които ще се преимат за одобрение през
февруари?При положение ,че дотук има внесени за разглеждане проекти
на стойност надвишаваща сумата която предоставя м.312?Какво ще посъветвате хора като мен които са стигнали до етап(НАПРИМЕР:Сключен
договор с EVN и продължават по етпния ред, разрешение за строеж и.т.н\
имаме ли някакви шансове?
KRISTO

Мнениеот Vandal » 10.10.2010 01:00

А от къде знаеш че февруари ще бъде отворена мярката!
Аватар
Vandal

Мнениеот alabala963 » 10.10.2010 09:28

Пробвай по 311. Стани земеделски производител.
Аватар
alabala963

Мнениеот darge » 10.10.2010 10:35

Шансовете са малки, 1% за приятели, а за хора питащи по-форумите 0.1%. Не се сърди, карма!
darge

Мнениеот Invincible » 10.10.2010 11:23

Пуснато на: 10.10.2010 00:00
А от къде знаеш че февруари ще бъде отворена мярката!

Колеги, кажете наистина има ли някаква достоверна информация относно дата или поне месец на отваряне на следващ прозорец?
Invincible

Мнениеот Mateev » 10.10.2010 12:47

Всеки прозорец за прием на документи е със собствен бюджет, който се обявява в заповедта за отваряне на прозореца. Ако ДФЗ си спазва собствените си правила и не прехвърля бюджети между отделните прозорци, би трябвало да има и нови отваряния на мярката.

Към днешна дата има подадени повече проекти, отколкото е целия бюджет. Не се знае обаче колко от тях ще бъдат отказани. Това според мене е политическо решение и само можем да гадаем какво ще е то. Има голяма вероятност мярката 312 да се отвори още веднъж и тогава да не се окаже, че няма подготвени проекти, защото инвеститорите са се уплашили.

От една страна риска от правенето на нов проект силно се е завишил, защото не се знае ще има ли бюджет. От друга страна ако има нов прозорец и проекта се подаде, риска от неговото отхвърляне е много по-малък, защото вече имаме обратна връзка и вече знаеме как се правят печеливши проекти.

Не съм пророк, но анализирайки цялата информация до момента, аз прогнозирам още две отваряния на мярка 312. Защо точно две? Ами на първото отваряне ще има много малко на брой проекти, защото инвеститорите вече са уплашени и не искат да рискуват. Бюджета на това първо отваряне ще остане неизползван, инвеститорите ще го разберат и на второто отваряне ще има нов бум с 500-1000 проекта. Допълнително може би ще има и едно или две други отваряния по допълнителните бюджети (както сега втория месец), които от време на време се отпускат от Евросъюза. А някъде през 2013-та може би ще има и едно последно отваряне, в което ще се кандидатства на всеобщо основание за неусвоените средства от други мярки. На това последно отваряне критериите ще са занижени с цел да усвоим колкото се може по-бързо колкото се може повече пари. И най-накрая пак ще останат 10-20% неусвоени пари - винаги и във всички държави е било така.

Мярка 312 е много популярна, но има редица други мерки, по които ще останат много пари. ДФЗ има право да прехвърля пари от една мярка в друга, но това според мене ще се прави чак през последната година, когато стане ясно по коя мярка колко неусвоени средства ще останат.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 10.10.2010 12:59

Направата на нов проект отнема 4-5 месеца заради процедурите по ЗУТ и с ЕРП-тата, а обявяването на нов прозорец става само 1 месец предварително. Няма шанс през този 1 месец да се подготви проекта. Следователно трябва да се поеме риск с предварително подготвен проект.

На фона на всичките тези разсъждения според мене си струва да се направи нов проект и да се чака изгоден момент за внасянето му. Единствено не трябва да се бърза с процедурата за избор на изпълнител и с бизнес-плана, защото цените на оборудването се менят.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 10.10.2010 20:57

darge написа:Шансовете са малки, 1% за приятели, а за хора питащи по-форумите 0.1%. Не се сърди, карма!

Не се бъркай където не ти е работа.
Точно такъв е и процента да си продадеш по форумите стопанските дворове които наричаш проекти.
Почти съм сигурен че даже не са и твои.
Mateev написа: Има голяма вероятност мярката 312 да се отвори още веднъж и тогава да не се окаже, че няма подготвени проекти, защото инвеститорите са се уплашили.

Предполагам че си имал в предвид "да се окаже"
Mateev написа:Не съм пророк, но анализирайки цялата информация до момента, аз прогнозирам още две отваряния на мярка 312. Защо точно две? Ами на първото отваряне ще има много малко на брой проекти, защото инвеститорите вече са уплашени и не искат да рискуват. Бюджета на това първо отваряне ще остане неизползван, инвеститорите ще го разберат и на второто отваряне ще има нов бум с 500-1000 проекта. Допълнително може би ще има и едно или две други отваряния по допълнителните бюджети (както сега втория месец), които от време на време се отпускат от Евросъюза. А някъде през 2013-та може би ще има и едно последно отваряне, в което ще се кандидатства на всеобщо основание за неусвоените средства от други мярки. На това последно отваряне критериите ще са занижени с цел да усвоим колкото се може по-бързо колкото се може повече пари. И най-накрая пак ще останат 10-20% неусвоени пари - винаги и във всички държави е било така.

Горе-долу разсъжденията ти се припокриват с мойте.
Още един път ще попитам автора на темата:
Vandal написа:А от къде знаеш че февруари ще бъде отворена мярката!
Аватар
Vandal

Мнениеот Lupus » 10.10.2010 21:57

Vandal написа:
darge написа:Шансовете са малки, 1% за приятели, а за хора питащи по-форумите 0.1%. Не се сърди, карма!

Не се бъркай където не ти е работа.
Точно такъв е и процента да си продадеш по форумите стопанските дворове които наричаш проекти.
Почти съм сигурен че даже не са и твои.
.....

Ще продаде.... :D
darge написа:Самопредлага ме се за кординатри по-проектите на СТС Солар.
Имаме голям опит с управление на хора. Бащами е бил полковник в строителни войски и е управлявал стотици хора. Аз също съм на ти с човешките ресурси и имам подходящите връзки за да се случват проектие. Можем да ви намерим и много подходяща земя за централи да правим. Имам големи позиции в земеделския бизнес.

Ако Матеев си го харесва - да си го наеме.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот retro » 10.10.2010 22:30

KRISTO пита едно, вие му напълнихте главата (ушите, очите, уеб-пространството) с друго!
Очаква се най-ранния прием на проекти да е в края на март, началото на април.
По Мярка 312 - има искания за повече пари, отколкото е бюджет на Мярката, но ще бъдат отказани, неодобрени повече от половината проекти.
Прехвърляне на средства от Мярка в Мярка е допустима процедура, но много бавна (мин. 6-8 месеца) и не винаги изпълнима. В момента се работи в тая насока по Мярка 121 и 123.
По Мярка 311 има достатъчно средства и малко проекти, за догодина ще има мегдан... След края на месец март.
Така, че драги ми KRISTO действай и не бой се!
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот ferdy » 10.10.2010 23:18

Много си категоричен, това подвежда. Особено след като напоследък вървят слухове, че ще отварят отново мярката още тази година.
ferdy

Мнениеот sunny_boy » 10.10.2010 23:25

Нещата с мярка 312 въобще не изглеждат добре. Само през първата година на прием 2009 бяха приети 787 проекта на обща стойност 260 млн лв. Само с този прием през първата година се изчерпва бюджета на цялата мярка 312, които е в размер на малко под 250 млн. лв за целия период 2007-2013. Като имаме предвид, че бяха добавени около 37 млн. евро по ЕПИВ за 2009-2010 (от тези средства обаче могат да се възползват и инвеститори в проекти за управление на водите и преструктуриране на млечния сектор) основно две са възможностите за осигуряване на средства по мярката - 1. Поголовно рязане на вече подадени проекти с цел да се освободят средства и 2. Прехвърляне на средства от една мярка (по-малко атрактивна) към друга - 312-та. Тук ограничението е, че се позволява да се прехвърлят не повече от 26 млн евро (1% от бюджета на Европейски Земеделски Фонд). Всичко това показва, че разработването на нов проект е доста рисковано начинание точно в този момент, тъй като опасността от липса на бюджет по мярката е съвсем реална. Като се има предвид, че голяма част ако не всичките от тези орязани проекти ще бъдат преработени и подготвени за подаване отново, то заключението, което може да се направи е, че проекти има, но при ограничен бюджет.
sunny_boy

Мнениеот KRISTO » 11.10.2010 00:32

Благодаря ви за коментарите колеги.

Колкото до това откъде знам за отварянето на февруарски прозорец,беше ми отговорено на въпроса за отваряне на следващ прозорец в този форум от кого не си спомням ако той се сеща нека се включи и да отговори откъде му е информацията.Бих желал да попитам retro : Ако се регистрирам като земеделски производител с цел да се пробвам
по 311, няма ли пак да се окажа от изоставащите?
Доколкото си спомням освен да си регистрран като З.П.трябва и 50% от
приходите да са ти от земеделска дейност за ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА а това означава............ всички се досещате /луд късмет за последния влак/
KRISTO

Мнениеот KRISTO » 11.10.2010 00:51

Искам също да благодаря на г-н Матеев и retro за оптимистичните нотки
в коментарите си по темата.Само да споделя че следя форума от около
две години и се запалих по идеята ФЕЦ от този форум.Стартирах с подготовката на проекта март 2008 но уви ето в момента работя по разрешение за строеж.Как при един се получава за 4-5 месца а при друг
не? Всички се досещаме как ама докога и колко още? Не се ли налпаха
достатъчно едни исъщи,едни исъщи.?
KRISTO

Мнениеот retro » 11.10.2010 09:09

KRISTO написа:Благодаря ви за коментарите колеги.

Колкото до това откъде знам за отварянето на февруарски прозорец,беше ми отговорено на въпроса за отваряне на следващ прозорец в този форум от кого не си спомням ако той се сеща нека се включи и да отговори откъде му е информацията.Бих желал да попитам retro : Ако се регистрирам като земеделски производител с цел да се пробвам
по 311, няма ли пак да се окажа от изоставащите?
Доколкото си спомням освен да си регистрран като З.П.трябва и 50% от
приходите да са ти от земеделска дейност за ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА а това означава............ всички се досещате /луд късмет за последния влак/

Ами работата не се прави в последния момент а се планира и се реализира стъпка по стъпка. Въпреки че в БГ трудно можеш да планираш повече от месец напред.
Можеш да се регистрираш като земеделски производител най-рано в началото на следващата година. Това за приходите също е вярно. И като изпълниш тези (а и останалите) условия - кандидатствай смело, за Мярка 311 има доста пари, виж в сайта на ДФЗ - Информация за изпълнението на ПРСР.... http://prsr.government.bg/Admin/upload/ ... 634646.xls
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ