Първоначални(груби)сметки-помагайте!

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот helar » 24.03.2009 00:01

Готов съм да действам!Само кажи какво имаш предвид под бързо?
helar

Мнениеот авантюрист » 25.03.2009 16:22

Пламен_Петров написа:И двете. Първо съм закупил трафопоста с оборудването, а след това и парцела ,където е трафа. Много са тези, които закупили стопански двор си имат и собствен траф.

Ако ползваш само ти трафа да твой си е, но ако от там са свързани и други потребители ти се явяваш един вид ЕРП или ЕРП-то трябва да ти плаща наем което няма да стане. Ето защо мисля че ще ти го изкупят и ще им отстъпиш право на строеж.
авантюрист

Мнениеот Пламен_Петров » 25.03.2009 23:58

Няма други потребители, а това за наема наистина е смешно.
Не съм питал дали, ще го купят, защото смятам че нямат интерес. И за какво отстъпено право на строеж говориш?
Пламен_Петров

Мнениеот valka » 26.03.2009 00:39

Приятелю, трябва да имаш много външни консуматори прикачени за трафа за да можеш да го продадеш на ЕРП -то от раз. Имам приятел, който има трафопост 100 kVA, захранва една бензиностанция, две селскостопански постройки и една вила и още не може да го продаде на EVN.
valka

Мнениеот ferdy » 26.03.2009 01:16

Ако не ме лъже паметта, ЕРП-тата имат срок до 2011 г. да изкупят съоръженията и мисля, че това е обвързано в договорите им още при закупуване на мрежите. Така че дотогава ще си правят оглушки, а нямам идей дали имат санкции ако не си изпълнят задължението. Имам клиенти, които имат заводски подстанции, огромни, с множество консуматори и още няма светлина в тунела, че ЕРП-тата ще ги изкупят.

Ще ви споделя един комичен случай съвсем отскоро: предприятие иска да си монтира на покрива централи, има траф залепен до сградата, а в съседно предприятие, същия собственик има подстанция. Подавам искане за становище към ЕРП-то за проект за 100 кВт и от ЕРП-то ми отговарят, че ще питат НЕК за възможностите на подстанцията и тогава ще си дадат становището. Смях в залата и трагедия за инвеститора.
ferdy

Груби сметки

Мнениеот machado19 » 25.11.2010 19:29

Моя казус е подобен, не съм бизнесмен и крупен инвеститор, работя на трудов договор за добри пари и просто имам около 20 000лв. които искам да инвестирам, да се възвърнат за 5-6 години и след това да носят някакъв доход и да подпомагат родителите ми с бъдещи мизерни пенсии, както и да съм дал своя дял за по-чиста планета. Запознат съм най-общо с условията и изискванията, но съм далеч от конкретиката и нямам достатъчно време да навляза във всички подробности. За това ми се иска да получа информация от запознати или консултантски фирми с груби сметки за моите входни параметри: разполагаеми пари, място, ГПС координати, снимки да получа груба сметка за срок на възвращаемост и приходи след това и процент вероятност да се случи всичко това. Финансовите възможности са горе долу същите като тези на отворилия темата 20 000 налични 40 000 от ипотека, но целта не е чак 25kw/p a по-скоро 5-10. Ако може пишете на лична добри консултантски фирми които се занимават с изготвянето на проектите за такива субсидии.
machado19

Мнениеот YordanIvanov » 25.11.2010 22:37

1. Ако имаш само 20-тина хиляди, по-добре наистина не влизай в играта. Не зареди друго, ти ще си направиш проекта и ще го входираш, ами после? (това е ако говорим за субсидия)
2. При мощност от 5-10 киловата централата излиза ТВЪРДЕ скъпа заради твърдите разходи , които имаш винаги и ще я възвърнеш мнооого бавно. Пример: За централа 100 килова и централа 10 киловата, разходите са приблизително едни и същи. Може да спестиш от проектирането ако си намериш фирма, която би ти направила компромис. После присъединяване, държавни такси и прочее.... те са си едни и същи.
3. Ами охрана? За едни 20 киловата трудно може да прежалиш ЕДНА МИНИМАЛНА заплата за централата ти, която е крайно недостатъчна за денонощно охраняване. Ок...приемаме че централата ти няма да има охрана. СОТ? Нали се сещаш че с по-малко от 100 лева на месец няма да минеш (да не е и много повече, не съм запознат).Това е огромен процент от приходите ти. Ми извънредни разходи...
4. И накрая мога да те посъветвам, ако наистина това са ти свободни пари и твърдо си решил да инвестираш във ВЕИ, аз не вярвам, че това е добро решение. Една инвестиция със значително по-голям риск може би би ти донесла много повече...а може би не ;)
YordanIvanov

Мнениеот ferdy » 25.11.2010 23:26

Може да опитате да се сдружите с още няколко души и да направите общ, по-голям проект и да търсите максимална субсидия.

А едни свободни 20 000 + 40 000 лв ипотека можеш да инвестираш в централата на господин Матев, той в момента търси финансиране и сигурно ще ти даде някой и друг киловат от неговите.
ferdy

Мнениеот petyostoev » 25.11.2010 23:53

machado19, преди две години и половина и аз си задавах тези въпроси.Започнах все пак и минах през всичките процедури-"иглени уши",както му викат старите хора и то за малка централка.И повярвай ми още нямам конкретен отговор от РА.Защо го чакам ли?Защото без субсидията никоя банка няма да кредитира нова фирма регистрирана според условията на мярка 312 от ПРСР и нямаща договор за субсидия от РА.Но както и Матев спомена и с договор май ще има затруднения за финансиране от банка.Така ,че не се отчайвай,действай.Може след няколко години да се подобрят условията.Успех.
petyostoev

Мнениеот Vandal » 27.11.2010 20:16

petyostoev написа:Може след няколко години да се подобрят условията.Успех.

Ние до кога ще живеем бе Петьо :lol:
Аватар
Vandal

Мнениеот petyostoev » 27.11.2010 21:39

До когато дал господ,но не трябва да обезкуражаваме по младите.Ако ние не успеем,дано те да имат повече късмет и да живеят в по нормална и европейска държава.Но докато можем и ние не трябва да се даваме.Ако трябва всички които дадем пълномощно на Матеев, да идем и да го подклепяме отвънка на място.
petyostoev

Мнениеот rado » 31.10.2011 11:49

Мисля си, че въпроса си е за тази тема. Искам да питам тук, има ли инвеститор, който е построил 20-30кв. мощност подпомогнат по мярка 312.
Значи по принцип, става срещу ипотека(за 80%-вата субсидия) от някоя банка работеща с МЗ.(До ключ в момента е 2000евро киловата мощност). Та Какво реално се е случило с конкретен реализиран проект напрактика, без да говорим за теоретичната постановка на въпроса.
Долу-горе ми се изясни, процедурата откъм теоретичен план, но нещо не ми излизат сметките.При одобрен проект по 312 със връщането на главници и лихви, докато РА се разплати с инвеститора(някъде четох че до 3 години става превода на субсидията). При посочената мощност по-горе(20кв), след като се приспаднат разходите за които се досещам, при сегашните цени на изкупувания ток, ще има хроничен дефицит от 5000-7000лева груби сметки.
Т.е дори да я построим за една година време или дори същата година в която сме взели кредита на база ипотека на жилище, за да обезпечим субсидията си и да започнем да получаваме доход от продажба на ток, то при 25000киловата/годишно .x 0.60ст ( с тенденция да стане и 0.40ст., както се обмисля) е = 15 000лв. приход(оптимистична прогноза). Сега ще се върнем при кредита един 5 годишен погасителен заем, то ще трябват 80 000:5 (+8%)=16 000+ 1600 лв.(лихви 7-8%).
Досещаме се, че като построим и заработи обекта, имаме за водене на счетоводство, заплати, охрана и легализационни такси и т.н.Сметката ми е (15 000лв-1500лв.(данък печалба 10%), заплата на лице, което е управител 300лв. X 12(80лв.x 12- за осигуровките)= 13 500-4500лв.=9000лв.Бях, чул също и за данък приход от 5% т.е 9000-450лв= 8500лв.....Така печелим 8500, а дължим на банката отпуснала ни кредита от 80 000лв. всяка година 18 000 лв.(заради ГПР и други там такси, като крайно погасяване в рамките календарна година)
Питам подадали ли сте в подобна ситуация, в реалността при Вашите проекти.
Признават ли се лихвите по главницата и наказателните лихви и административните разходи на банката кредитирала обекта, когато РА нареди да се преведе субсидията и респективно Инвеститора покрива една значителна част от кредита от ипотеката с който е започнал и завършил строежа си, докато чака парите от светия гралл(мярка 312).

Има още един аспект по мярката 312, ако поискаме предварително или междинно плащане, сумата бе 20% от размера на одобрената субсидия, преди (сега мисля, че е увеличена на 50% от субсидията) тези суми, ако се надяваме на тях, кога се превеждат реално и какво се има в предвид "110% обезпечаване" на субсидията.
Нещо ми изглежда смотолевено, с какво гарантира инвеститора на 110%(самата ипотека на жилището да е оценена от банката над стойността на одобрената субсидията по мярката ли??- пример: тристаен оценен от банката на 40 000 евро(като банката казва че примерно 50 000 е реалната стойност на апартамента), като преди това имаме 8000 евро собствен капитал=48 000 евро стойност на целия проект до ключ)

Не ми се изясни въпроса със лицето "управител" дали трябва задължително да има някакво образование от сферата на енергетиката, заплата колко да е, ако има някакъв закон и съответно от къде си намирате такова лице във Вашите обекти и какъв тип заетост му се предлага в даден Ваш функциониращ обект.
rado

Мнениеот joro76 » 31.10.2011 20:10

rado написа:Мисля си, че въпроса си е за тази тема. Искам да питам тук, има ли инвеститор, който е построил 20-30кв. мощност подпомогнат по мярка 312.
Значи по принцип, става срещу ипотека(за 80%-вата субсидия) от някоя банка работеща с МЗ.(До ключ в момента е 2000евро киловата мощност). Та Какво реално се е случило с конкретен реализиран проект напрактика, без да говорим за теоретичната постановка на въпроса.
Долу-горе ми се изясни, процедурата откъм теоретичен план, но нещо не ми излизат сметките.При одобрен проект по 312 със връщането на главници и лихви, докато РА се разплати с инвеститора(някъде четох че до 3 години става превода на субсидията). При посочената мощност по-горе(20кв), след като се приспаднат разходите за които се досещам, при сегашните цени на изкупувания ток, ще има хроничен дефицит от 5000-7000лева груби сметки.
Т.е дори да я построим за една година време или дори същата година в която сме взели кредита на база ипотека на жилище, за да обезпечим субсидията си и да започнем да получаваме доход от продажба на ток, то при 25000киловата/годишно .x 0.60ст ( с тенденция да стане и 0.40ст., както се обмисля) е = 15 000лв. приход(оптимистична прогноза). Сега ще се върнем при кредита един 5 годишен погасителен заем, то ще трябват 80 000:5 (+8%)=16 000+ 1600 лв.(лихви 7-8%).
Досещаме се, че като построим и заработи обекта, имаме за водене на счетоводство, заплати, охрана и легализационни такси и т.н.Сметката ми е (15 000лв-1500лв.(данък печалба 10%), заплата на лице, което е управител 300лв. X 12(80лв.x 12- за осигуровките)= 13 500-4500лв.=9000лв.Бях, чул също и за данък приход от 5% т.е 9000-450лв= 8500лв.....Така печелим 8500, а дължим на банката отпуснала ни кредита от 80 000лв. всяка година 18 000 лв.(заради ГПР и други там такси, като крайно погасяване в рамките календарна година)
Питам подадали ли сте в подобна ситуация, в реалността при Вашите проекти.
Признават ли се лихвите по главницата и наказателните лихви и административните разходи на банката кредитирала обекта, когато РА нареди да се преведе субсидията и респективно Инвеститора покрива една значителна част от кредита от ипотеката с който е започнал и завършил строежа си, докато чака парите от светия гралл(мярка 312).

Има още един аспект по мярката 312, ако поискаме предварително или междинно плащане, сумата бе 20% от размера на одобрената субсидия, преди (сега мисля, че е увеличена на 50% от субсидията) тези суми, ако се надяваме на тях, кога се превеждат реално и какво се има в предвид "110% обезпечаване" на субсидията.
Нещо ми изглежда смотолевено, с какво гарантира инвеститора на 110%(самата ипотека на жилището да е оценена от банката над стойността на одобрената субсидията по мярката ли??- пример: тристаен оценен от банката на 40 000 евро(като банката казва че примерно 50 000 е реалната стойност на апартамента), като преди това имаме 8000 евро собствен капитал=48 000 евро стойност на целия проект до ключ)

Не ми се изясни въпроса със лицето "управител" дали трябва задължително да има някакво образование от сферата на енергетиката, заплата колко да е, ако има някакъв закон и съответно от къде си намирате такова лице във Вашите обекти и какъв тип заетост му се предлага в даден Ваш функциониращ обект.
колега ако тръгнем така да е смятаме винаги сме вътре да знаеш
joro76

Мнениеот rado » 01.11.2011 18:46

колега ако тръгнем така да е смятаме винаги сме вътре да знаеш

Аха да знаем е тая приказка, който го е страх от мечки не ходи в гората. Бих добавил, че има и друга, като затропа мечка-стръвница и пред твоята врата по добре не и отваряй вратата.. Т.е човек по-добре да си проучи навреме нещата, за да няма неприятни моменти, ако се хване на хорото.
Честит Хелуин между другото(на запад се плашат с тая келтска легенда ама нали българска работа "честитя" в случая по навик)

Вие, ако имате централка можете да опишете ситуацията, след като сте я въвели в експлоатация.Искахте ли предварително плащане по субсидията си т.н другите повдигнати въпроси в по-горния си пост (не искам да правя пирамиди-постове)Към днешна дата с какво се е облекчила процедурата при кандидатстване за централа до 30кв. в сравнение с по-големите;(какво прескачаме- ако нещо ново има излязло по нормативни документи)
Поздрави
rado

Мнениеот ferdy » 02.11.2011 00:52

Ще се опитам, Радо, да ти обясня как стои реално въпроса.

Няма банка, която да ти финансира проекта, ако той е нежизнеспособен. Т.е. без значение от субсидията, твоят проект и само той трябва да може да изплаща кредита си. Това означава да забравиш за охраната, за осигуровките като управител, да минеш като СОЛ, да се научиш да си пускаш сам ДДС-то и осигуровките към НАП, както и годишните декларации и отчети навсякъде, централата да ти е застрахована и да има само охрана от СОТ (но по-евтинко), трябва да махнеш системите за мониторинг и другите екстри, да изпилиш и инвестицията максимално, да я чистиш сам и най-вече: да обясниш на местното население, че не е твоя вината, че те плащат скъп ток, за да не подменяш панели през три дни.

Относно данъците: имаш 10% корпоративен данък, осигуровки 120 лв на месец, данък сгради и такса смет (сметни по промилите на съответната община, първата година на база балансовата стойност, след това по данъчна оценка) и получаваш тежестта. Ако раздаваш дивидент - сметни и 5% върху сумата.

Ако проектът ти не се изплаща сам и ти си убеден, че ще получиш субсидия и това е доводът ти пред банката и пред себе си, ти предлагам да си помислиш отново.

За съжаление, у нас преди фотоволтаиката да се превърне в бизнес и индустрия, се превърна в занимание на ентусиасти и това е нещото, с което трябва да се борим до дупка.
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ