Пламен_Петров написа:И двете. Първо съм закупил трафопоста с оборудването, а след това и парцела ,където е трафа. Много са тези, които закупили стопански двор си имат и собствен траф.
petyostoev написа:Може след няколко години да се подобрят условията.Успех.
колега ако тръгнем така да е смятаме винаги сме вътре да знаешrado написа:Мисля си, че въпроса си е за тази тема. Искам да питам тук, има ли инвеститор, който е построил 20-30кв. мощност подпомогнат по мярка 312.
Значи по принцип, става срещу ипотека(за 80%-вата субсидия) от някоя банка работеща с МЗ.(До ключ в момента е 2000евро киловата мощност). Та Какво реално се е случило с конкретен реализиран проект напрактика, без да говорим за теоретичната постановка на въпроса.
Долу-горе ми се изясни, процедурата откъм теоретичен план, но нещо не ми излизат сметките.При одобрен проект по 312 със връщането на главници и лихви, докато РА се разплати с инвеститора(някъде четох че до 3 години става превода на субсидията). При посочената мощност по-горе(20кв), след като се приспаднат разходите за които се досещам, при сегашните цени на изкупувания ток, ще има хроничен дефицит от 5000-7000лева груби сметки.
Т.е дори да я построим за една година време или дори същата година в която сме взели кредита на база ипотека на жилище, за да обезпечим субсидията си и да започнем да получаваме доход от продажба на ток, то при 25000киловата/годишно .x 0.60ст ( с тенденция да стане и 0.40ст., както се обмисля) е = 15 000лв. приход(оптимистична прогноза). Сега ще се върнем при кредита един 5 годишен погасителен заем, то ще трябват 80 000:5 (+8%)=16 000+ 1600 лв.(лихви 7-8%).
Досещаме се, че като построим и заработи обекта, имаме за водене на счетоводство, заплати, охрана и легализационни такси и т.н.Сметката ми е (15 000лв-1500лв.(данък печалба 10%), заплата на лице, което е управител 300лв. X 12(80лв.x 12- за осигуровките)= 13 500-4500лв.=9000лв.Бях, чул също и за данък приход от 5% т.е 9000-450лв= 8500лв.....Така печелим 8500, а дължим на банката отпуснала ни кредита от 80 000лв. всяка година 18 000 лв.(заради ГПР и други там такси, като крайно погасяване в рамките календарна година)
Питам подадали ли сте в подобна ситуация, в реалността при Вашите проекти.
Признават ли се лихвите по главницата и наказателните лихви и административните разходи на банката кредитирала обекта, когато РА нареди да се преведе субсидията и респективно Инвеститора покрива една значителна част от кредита от ипотеката с който е започнал и завършил строежа си, докато чака парите от светия гралл(мярка 312).
Има още един аспект по мярката 312, ако поискаме предварително или междинно плащане, сумата бе 20% от размера на одобрената субсидия, преди (сега мисля, че е увеличена на 50% от субсидията) тези суми, ако се надяваме на тях, кога се превеждат реално и какво се има в предвид "110% обезпечаване" на субсидията.
Нещо ми изглежда смотолевено, с какво гарантира инвеститора на 110%(самата ипотека на жилището да е оценена от банката над стойността на одобрената субсидията по мярката ли??- пример: тристаен оценен от банката на 40 000 евро(като банката казва че примерно 50 000 е реалната стойност на апартамента), като преди това имаме 8000 евро собствен капитал=48 000 евро стойност на целия проект до ключ)
Не ми се изясни въпроса със лицето "управител" дали трябва задължително да има някакво образование от сферата на енергетиката, заплата колко да е, ако има някакъв закон и съответно от къде си намирате такова лице във Вашите обекти и какъв тип заетост му се предлага в даден Ваш функциониращ обект.
колега ако тръгнем така да е смятаме винаги сме вътре да знаеш
Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта