Неизяснени КАЗУСИ, касаещи действията на ДФЗ

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Неизяснени КАЗУСИ, касаещи действията на ДФЗ

Мнениеот Mateev » 26.11.2010 16:46

Отварян тази тема във връзка с това, че вече се натрупаха една камара неизяснени казуси, свързани с проектите по мерки 311 и 312. Тъй като вече се появиха и бенефициенти с одобрени проекти, според мене вече е крайно време тези казуси да бъдат изяснени веднъж завинаги и сегашните и бъдещите бенефициенти да имат пълна яснота какво могат да правят и какво не трябва да правят.

За изясняването на няколко от най-наболелите казуси съм си записал среща с експерт на ДФЗ в следващия петък (3-ти декември). Дотогава трябва да се подготвя и в писмен вид да представя различни казуси, които вълнуват всеки един от нас. След това ще му разясня всеки един казус (ако ме изслуша) и ще му дам предложение (устно и писмено) за разумно разрешаване на този казус.

Освен товя смятам да настоявам и за среща с директора на ДФЗ Светослав Симеонов, а след това ако трябва и с министъра по еврофондовете Томислав Дончев. С две думи твърдо съм решен да стигна толкова нависоко, колкото е необходимо, ако проблемите не се разрешат от по-ниското ниво.

По всеки един казус ще настоявам и за писмен отговор, който ще публикувам на страниците на форума за обсъждане. При неудовлетворителен или мъгляв отговор, или при отказ от отговор смятам да информирам и медиите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 26.11.2010 16:57

От посетителите на форума и от съществуващите бенефициенти очаквам съдействие в следните направления:

1. В тази тема напишете предложения за казусите, които са неясни и на които искате отговор. Смятам да систематизирам всички предложения, да ги групирам, подготвя и представя пред фонда.

2. В тази тема напишете и вашето предложение за разумното разрешаване на конкретния казус.

3. Дайте ми подкрепа и застанете зад мене по повдигнатите въпроси.

Проблема е в това, че ДВЗ прави срещи само с конкретни бенефициенти по конкретни проекти. При записване за среща искат посочването на конкретен УРН номер на проект. Аз обаче искам да отида на среща и да представлявам цялата соларна общност (или поне голяма група от бенефициенти), като за целта обаче трябва да получа конкретни пълномощия. Идеята е да бъда възприет колкото се може по на сериозно, а не да бъда отсвирен с мъгляви приказки.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 26.11.2010 17:05

Единия от начините е колкото се може повече бенефициенти да ми дадат нотариално-заверено пълномощно с цитиран техния УРН номер, че мога да провеждам срещи в ДФЗ от тяхно име, да задавам въпроси, които ги интересуват, и да получавам писменни отговори по тези въпроси. Вече имам няколко пълномощни от клиенти на СТС Солар и ще се сдобия с още през следващите дни, но колкото повече събера, толкова по добре ще е за пред фонда.

Другия от начините е просто направата на някаква подписка от хора и фирми, които ми гласуват доверие да задавам въпроси и получавам отговори от тяхно име.

Цялата кореспонденция ще е публична в смисъл че предварително ще обсъждаме на страниците на форума какво да попитаме ДФЗ и какво да предложим за разрешаването на даден проблем, а след това аз ще правя срещи (една или повече) и освен това ще внасям официални писма и после ще публикувам официалните отговори.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 26.11.2010 17:09

Засега като първа стъпка трябва да се подготвя за срещата в петък и да внеса най-наболелите и най-важните въпроси или казуси.

Очаквам предложения.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 26.11.2010 17:21

Господин Матеев, аз ще те подкрепя с нашите клиенти. На мен пълномощно не ми трябва, имам договори за консултантски услуги и в проектите фирмата е писана като консултант. До началото на другата седмица ще ти подготвим въпроси, които касаят по-голяма част от бенефициентите и ще ги публикувам в темата.

Твърдо съм ЗА изясняване на ПРСР и искам да спрат безобразията с бенефициентите и с нас, направиха ни на луди, а не виждам нещата да се подобряват.

Първото, което искаме е спазване на сроковете по наредбите и повече прозрачност.

Ако искаш, можем да се включим и активно в кампанията, мога да дойда с теб в ДФЗ, а можем да съберем и подписи отново за тежест.
ferdy

Мнениеот Mateev » 26.11.2010 17:26

КАЗУС 1 - ПРОМЯНА НА НЯКОЙ ОТ КОМПОНЕНТИТЕ ОТ УТВЪРДЕНОТО ОБОРУДВАНЕ

В много случаи възниква необходимостта от някаква промяна на оборудването, като тази промяна може да е с различна степен на сложност. Например:

1. Смяна на даден компонент от централата с негов пълен аналог, но от друг производител. Става въпрос за модули, кабели, компоненти в ел. таблата, мълниеприемници и въобще едва ли не всичко.
2. Промяна на мощността на модулите с по-голяма, при запазване на всичко останало. Тази необходимост възниква за старите проекти от преди 2 години, които са проектирани с модули, които вече не се произвеждат. По-скоро произвеждат се в същия корпус, но имат по-голяма мощност.
3. Промяна на мощността и броя на модулите (вдигане на мощността и намаляване на бройката).

Ясно е, че на етап изпълнение могат да възникнат какви ли не нужди от промяна, от най-простите (смяна на едни гайки с други) до най-сложните (промяна на производител, мощност и бройка на модулите и дори на тяхната стрингова организация).

Та въпроса към ДФЗ е:
Какво може да се променя и какво не може и каква е процедурата, която трябва да се изпълни при възникване на необходимост от промяна?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 26.11.2010 17:28

Г-Н Матеев,изпратете ми, или тука публикувайте пълномощното,че да мога в понеделник да го заверя при нотариус и да Ви го изпратя.Колкото до въпросите които трябва да поставите ,мисля ,че Вие сте най запознат с проблемите на всички и можете да ги обощите най точно.
Но най важният въпрос е:
Желае ли правителството развитие на малките централи със всички плюсове за мрежата и за микропредприятията или не, и какво ще се направи по този въпрос.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 26.11.2010 17:32

ferdy написа:Ако искаш, можем да се включим и активно в кампанията, мога да дойда с теб в ДФЗ, а можем да съберем и подписи отново за тежест.

Ами ако пускат по повече от един човек на срещата, приятно ще ми е и ако ти присъствуваш. Безпокоя се обаче, че няма да те пуснат. Имам информация от клиент, че него са го пуснали, а придружителя му - не. Който е бенефициент (или има пълномощно от бенефициент) - пускат само него.

Ако искаш и ти си извади пълномощно от някой бенефициент и се запиши за среща. Моята среща е от 14:40 и са ми обещали време на срещата максимум 15-20 минути. Ако ти се запишеш сега веднага или в понеделник рано сутринта, има шанс твоите 15 минути да са след моите. Тогава ще се опитаме да влезем заедно и съвместно на ползваме половин час.
Последна промяна Mateev на 26.11.2010 17:50, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 26.11.2010 17:36

ferdy написа:Господин Матеев, аз ще те подкрепя с нашите клиенти. На мен пълномощно не ми трябва, имам договори за консултантски услуги и в проектите фирмата е писана като консултант.

И аз имам такива договори, но при записването ми за среща от ДФЗ изрично ми поискаха конкретен УРН номер на клиентите, които ще представлявам. Аз издиктувах 3 номера, но преди това съгласувах с клиентите, че ще ми пратят пълномощно. А сега просто набирам още пълномощни, за да мога да трупна папката на масата и да поискам по-сериозно отношение и ако трябва - среща с директора Светослав Симеонов.

Между другото по време на записването за среща аз бях нахален и поисках срещата да е директно със Светослав Симеонов. Позовах се на тази информация, публикувана на сайта на ДФЗ: http://www.dfz.bg/bg/kontakti/-priemen- ... -direktor/
Колежката отсреща обаче започна на мънка и да ми обяснява колко много бил зает господин Симеонов и как нямало начин да ми осигури среща.

Та тука мога директно да обвиня ДФЗ в лъжа и измама.
На техния сайт пише, че всеки божи ден от 8 до 11 часа Симеонов е на разположение за срещи с бенефициенти, а истината е, че не можеш да се добереш до него.

Та това също ще е единия от казусите, който ще повдигна? Въпроса ми ще е:
Може ли да се вярва на това, което е написано на сайта на ДФЗ, или всичко е една голяма ............... за измиване на очите пред народа и пред Евросъюза?

ПС: Сами си сложете вярната думичка в многоточието.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот sunny_boy » 26.11.2010 19:24

Матеев, аз си мисля, че е важно да се изясни механизма, по който един бенефициент може да възползва от санкцията на наказателната лихва (10+ %) в случай на закъснение. Лично на мен тази процедура не ми е известна и дали работи ефективно, но си мисля, че това е важно. Дали трябва проектът да бъде разгледан и да е забавено самото плащане (авансово, окончателно) или има забава в подписването на договор или пък нарушение в срока на разглеждане на заявленията е достатъчно основание да се търси такава компенсация.
sunny_boy

Мнениеот matev » 27.11.2010 10:18

Г-н Матеев,
Смятайте,че съм Ви упълномощил да проверите горепосочения от Вас Казус 1 в промяна на аналогови модоли и други подобни тъй като в моя проект утвърден от ДФЗ съществува такава промяна ,но какви могат да бъдат последствията след изпълнение на проекта не са ясни.Например ако не ги признаят и не ги заплатят това ме води към сигурен фалит пък и банковите институции които биха ме кредитирали са също смутени от тази промяна.Нотариално пълномощно ще Ви донеса в Габрово във вторник или сряда.
Последна промяна matev на 28.11.2010 11:43, променена общо 1 път
matev

Мнениеот Vandal » 27.11.2010 20:04

Матев, изтрий го този номер за да няма злоупотреби.
Въпросите са много но най-важния наистина са за спазването на сроковете.
Аватар
Vandal

Мнениеот ferdy » 27.11.2010 21:13

Да господин Матеев, и така може, а за по-сигурно ще взема пълномощно от някой общ клиент, тогава няма как да ни върнат двамата. :lol:

Готвим и нашите въпроси, до няколко дни ще сме готови с обобщението на проблемите.
ferdy

Мнениеот Nasko » 30.11.2010 13:14

Ако е възможно Ви моля да попитате защо при проекти на съседни парцели отказват финансиране. Защо не подкрепят поне единият, като преди отказите изпратгят писма до всички и дадат възможност за доброволно оттегляне. нали би трябвало да работим в една посока с общи усилия. Кой им плаща заплатите? Нали всички ние?! Интересуват ли се от това колко ни струва удоволствието да подаваме проекти, а те с лека ръка без никакви основания да ги отхвърлят.
Nasko

Мнениеот ivanvarna » 30.11.2010 18:35

Г-н Матеев, ако желаете може и аз да присъствам все пак имам УРН:447..., като приложим и следната кореспонденция с ДФЗ:нa 30.09.2010 писмо от ДФЗ:
"Изпратено Ви е т.нар. 10 - дневно писмо за изасняване на неясноти и коригиране на неточности. След като получим отговор от Ваша страна и корекциите бъдат обработени, в рамките на две седмици проектът ще бъде представен на Експертна комисия за осигуряване на прозрачност /ЕКОП/, на която представената инвестиция получава или не получава одобрение. "

Хубав ден!

"Пресцентър" - ДФЗ Писмото пристига с изходящ номер на 01.11.2010г., получавам го на 09.11.2010г. отговарям на фонда като обратната разписка на куриера е с дата 16.11.2010г.
При тел.разговор обявиха че до 2 седмици ще получим отговор проекта получава или не получава одобрение.
Защо Държавна институция неспазва срокове. Какви са тези разтегливи двумесечни срокове от страна на ДФЗ, и т.н. аз съм в готовност и да предоставя пълния УРН номер и да присъствам на евентуална среща.
ivanvarna

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ